[Terkini 2024] 12 Jenama Terbaik dan Jimat Elektrik di Malaysia

Posted on

Penghawa dingin atau aircond adalah peranti elektronik penyejukan yang biasanya ditemui di mana sahaja dari pejabat ke rumah.

Dengan iklim tropika dan musim kering yang berlangsung agak lama dalam setahun, kini terdapat banyak jenama Aircond yang melancarkan produk mereka dengan pelbagai ciri yang bersaing.

Bukan sahaja fungsinya sebagai penghawa dingin, terdapat banyak faktor yang dipertimbangkan untuk memilih penghawa dingin. Sebahagian daripada mereka adalah kualiti, watt rendah, aircond brand, harga murah, dan seberapa cekap perbelanjaan elektrik.

12 Jenama Aircond Terbaik

1. Daikin FTC 15NV14 Air Conditioner

Daikin adalah salah satu pengeluar penyaman udara terbaik di dunia dan telah terjual di lebih daripada 140 buah negara. Atas sebab ini, kualiti dan keselamatan aircond Daikin tidak dapat dipersoalkan.

Aircond Daikin mempunyai banyak ciri-ciri seperti Energy Saving, Quiet Operation, dan Comfortable Airflow Control yang Selesa yang menjadikan aircond selesa dan jimat.

Julat harga: RM 880.31 – 1,790.98

Daikin FTC 15NV14 Air Conditioner
Daikin FTC 15NV14 Air Conditioner

2. Sharp Sayonara Panas Comfort Eco AH-A5UDL Air Conditioner

Dapatkan sejuk dari 99.7% udara bersih dengan teknologi Ion Plasmacluster yang terdapat dalam aircon Sharp.

Aircond yang dibuat oleh pengeluar Jepun ini dilengkapi dengan teknologi Low Wattage dan Low Voltage Operation yang memberikan keselesaan kepada rumah dengan kapasiti terhad.

Di samping itu, Operasi Voltan Rendah membolehkan Aircond Sharp kekal beroperasi pada voltan rendah dan tidak stabil.

Julat harga: RM 925.84 – RM 1,213.92

Sharp Sayonara Panas Comfort Eco AH-A5UDL Air Conditioner
Sharp Sayonara Panas Comfort Eco AH-A5UDL Air Conditioner

3. Panasonic Premium Inverter CS-XU10VKP Air Conditioner

Aircond Panasonic mempunyai teknologi Advance E-ion Purifying System yang mampu melumpuhkan 99% virus, bakteria dan kulat.

Supaya ia boleh menjadikan udara dalaman lebih segar dan sejuk, dan bebas daripada kuman penyebab penyakit. Aircond Panasonic juga dilengkapi dengan teknologi Mild Dry Cooling yang dapat mengekalkan kelembapan sehingga 10%.

Julat harga: RM 2,003.46 – RM 2,185.60

Panasonic Premium Inverter CS-XU10VKP Air Conditioner
Panasonic Premium Inverter CS-XU10VKP Air Conditioner

4. Gree GWC-05MOO3 Air Conditioner

Gree adalah pembuat penghawa dingin pertama di dunia yang menggunakan teknologi Perlindungan Triple, yang tahan api, kebocoran dan suhu anti-tinggi.

Teknologi ini digabungkan dengan R32 penyejuk kecekapan tinggi dan mesra alam. Bukan itu sahaja, Aircond Gree mempunyai jaminan alat ganti 3 tahun dan pemampat 5 tahun.

Julat harga: RM 819.60 – RM 1,092.80

Gree GWC-05MOO3 Air Conditioner
Gree GWC-05MOO3 Air Conditioner

5. LG Dual Cool Eco Inverter T10EV4 Air Conditioner

Bawa kesejukan kepada keluarga dengan menggunakan aircond LG. Temui ciri-ciri inovatif pada Aircond LG seperti penilaian kecekapan tenaga yang dapat mengukur jumlah tenaga yang diperlukan dalam keadaan tertentu.

Aircond yang dibuat oleh syarikat Korea Selatan ini juga boleh menghalang habuk dan kuman daripada mengganggu dan menjimatkan tenaga.

Julat harga: RM 1,153.51 – RM 1,487.42

LG Dual Cool Eco Inverter T10EV4 Air Conditioner
LG Dual Cool Eco Inverter T10EV4 Air Conditioner

6. Samsung AR05TGHQASINSE Air Conditioner

Aircond Samsung direka khas mengikut keperluan iklim tropis, iaitu aircond yang sejuk dengan cepat dan sekata tetapi juga lebih ekonomik dan tahan lama.

Aircond Samsung dilengkapi dengan teknologi Triple Protector yang boleh menghalang pemampat dan pengawal daripada membebankan elektrik.

Jenama ini telah mendapat kepercayaan yang meluas sebagai salah satu pengeluar peralatan elektronik berkualiti terbaik dan paling kegemaran. Aircond ini menjadi salah satu jenama aircond paling jimat elektrik.

Julat harga: RM 758.89 – RM 1,274.93

Samsung AR05TGHQASINSE Air Conditioner
Samsung AR05TGHQASINSE Air Conditioner

7. AUX ASW-09A4/FFR1 Air Conditioner

Nikmati tidur yang berkualiti dengan teknologi Deep Sleep dari Aircond AUX yang boleh mewujudkan suhu bilik terkawal dan boleh membantu anda tidur dengan lebih mendalam.

Aircond Aux juga dilengkapi dengan 3-in-1 filter, iaitu Vitamin C, Silver Ion dan Anti-formaldehid yang sangat berkesan dalam membunuh bakteria sehingga 93.8 peratus!

Oleh itu, selain menjadikan bilik sejuk dan memberikan keselesaan, penghawa dingin ini juga menyokong kesihatan berkat ciri-cirinya yang berkesan dalam membasmi kuman.

Julat harga: RM 910.36 – RM 1,229.40

AUX ASW-09A4 FFR1 Air Conditioner
AUX ASW-09A4 FFR1 Air Conditioner

8. Changhong CHOL-05L Non Inverter Air Conditioner

Aircond Changhong mempersembahkan teknologi baru untuk menyejukkan bilik anda, iaitu dengan teknologi Turbo Jet Cool yang dapat menyejukkan bilik dengan lebih cepat.

Aircond Changhong juga dilengkapi dengan lapisan Double Gold Fin pada kondensor yang boleh menjadikan penghawa dingin bebas karat dan tidak mudah bocor supaya ia lebih tahan lama.

Salah satu kelebihan penyaman udara Changhong sudah tentu harganya lebih berpatutan dan mesra poket.

Julat harga: RM 819.60 – RM 1,213.92

Changhong CHOL-05L Non Inverter Air Conditioner
Changhong CHOL-05L Non Inverter Air Conditioner

9. Mitsubishi 2 PK (SRK-18 CS) Air Conditioner

Walaupun lebih dikenali sebagai pengeluar automotif, Mitsubishi juga menghasilkan peralatan elektronik, anda tahu, salah satunya ialah penghawa dingin atau aircond.

Syarikat Jepun ini, yang ditubuhkan pada tahun 1970, membentangkan beberapa jenis penghawa dingin berkualiti terbaik untuk bilik tidur.

Aircond buatan Mitsubishi direka untuk menjadikan penggunaan kuasa elektrik di rumah sebagai langkah berjaga-jaga yang mungkin, tetapi memastikan ia sejuk maksimum.

Julat harga: RM 1,578.49 – RM 2,185.60

Mitsubishi 2 PK (SRK-18 CS) Air Conditioner
Mitsubishi 2 PK (SRK-18 CS) Air Conditioner

10. Denpoo DDS 09 Air Conditioner

Salah satu jenama aircond buatan tempatan terbaik adalah dari Denpoo. Syarikat itu, yang berasal dari Indonesia, telah ditubuhkan sejak tahun 1990.

Aircond yang dibuat oleh Denpoo pastinya mempunyai kualiti yang boleh dipercayai dan telah dilengkapi dengan ciri-ciri hari ini. Seperti mod super cool dan powerful, active filter untuk penapisan udara kotor maksimum, kepada ionizer.

Julat harga: RM 789.24 – RM 1,578.49

Denpoo DDS 09 Air Conditioner
Denpoo DDS 09 Air Conditioner

11. Midea 05 CRLN2 Air Conditioner

Satu lagi jenama aircond terbaik yang boleh menjadi pilihan yang tepat untuk anda di rumah, iaitu Midea. Syarikat ini menghasilkan banyak peralatan elektronik dan telah ditubuhkan sejak tahun 1968 di Guangdong, China.

Aircond Midea ditawarkan dengan pelbagai model yang pelbagai dan dilengkapi dengan ciri-ciri terkini. Seperti sejuk pintar untuk pelarasan cuaca, flash cooling untuk sejuk yang lebih cepat, silky cool. Aircond ini memastikan udara di dalam bilik bersih, segar dan sihat.

Julat harga: RM 1,016.91 – RM 1,366.00

Midea 05 CRLN2 Air Conditioner
Midea 05 CRLN2 Air Conditioner

12. Akari 05D3LW Air Conditioner

Akari telah melancarkan pelbagai jenis produk seperti TV LED, mesin basuh, Pemain DVD, pembesar suara, dan produk lain sejak tahun 1992. Aircond dari jenama Akari ini menggunakan teknologi penapis Nano Silver yang sihat untuk menghasilkan udara yang berkualiti.

Di samping itu, aircond dari jenama Akari juga cenderung lebih mesra alam kerana penggunaan refrigerant R410. Aircond ini boleh memberikan udara sejuk ke seluruh bilik dengan reka bentuk tahan lama.

Julat harga: RM 719.43 – RM 1,009.32

Akari 05D3LW Air Conditioner
Akari 05D3LW Air Conditioner