Punca dan Penyelesaian untuk Menghapuskan Bunyi Belting Aircond

Posted on

Fan belt kereta adalah salah satu komponen kereta yang mempunyai peranan penting.

Fan belt atau belting aircond ini berbentuk bulat dan diperbuat daripada getah tahan haba, berfungsi untuk memandu dan menyambungkan komponen di dalam kereta apabila enjin dimulakan.

Tanpa tali pinggang kipas, mustahil enjin kereta bergerak. Kemudian ia mesti dianggap sebagai keadaan fan belt kereta supaya ia tetap perdana.

Terdapat kes-kes fan belt haus dan mudah rosak jika tidak dirawat dengan betul. Nah, anda juga perlu mengenali fungsi dan kerja fan belt kereta dan penyelenggaraannya!

Fan Belt Kereta
Fan Belt Kereta

Fungsi Belting Aircond Kereta

Seperti yang dinyatakan di atas, fan belt adalah getah kipas yang mempunyai peranan penting dalam enjin kereta.

Fan belt yang diperbuat daripada fungsi tiruan getah dan keluli untuk memandu dan menyambungkan komponen di dalam kereta apabila enjin dimulakan bermula dari pam air, stereng kuasa, compressor aircond, dan juga alternator.

Komponen yang mendapat bekalan dari putaran fan belt kemudian berfungsi untuk menghasilkan pergerakan apabila kereta sedang berjalan.

Kerana fungsinya sangat penting, fan belt mesti berada dalam keadaan baik dan perdana. Ini untuk mengelakkan risiko fan belt pecah atau rosak apabila kereta digunakan.

Belting Aircond Berbunyi

Terdapat kes-kes enjin kereta membuat bunyi mencicit ketika baru bermula. Keadaan ini biasa berlaku di dalam kereta yang telah digunakan setiap tahun.

Asal bunyi mencicit boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, salah satunya berasal dari fan belt kereta.

Jika fungsi fan belt ini tidak berfungsi secara optimum, maka kerja sistem lain akan terganggu.

Salah satu gejala fan belt tidak berfungsi secara optimum biasanya dicirikan oleh penampilan bunyi mencicit yang serupa dengan bunyi tikus atau biasanya dipanggil belt dressing.

Punca Belting Aircond Berbunyi

Fan belt kereta berfungsi sebagai pemain pelbagai komponen enjin. Bermula dari pam minyak ke alternator.

Tanpa fan belt, ia boleh diluluskan bahawa kereta tidak akan dapat memandu.

Fan belt mempunyai hayat perkhidmatan yang agak pendek, ini kerana tali pinggang kipas berada di kedudukan terbuka dan berkaitan dengan engine pulley, jadi fan belt terdedah oleh pelbagai gangguan seperti percikan air ketika hujan atau melalui lopak.

Perkara yang paling berbahaya ialah apabila kereta sedang berjalan apabila ia dibanjiri. Bukan sahaja air akan mengganggu kestabilan fungsi fan belt, tetapi juga tanah, lumpur, dan juga pasir.

Semua gangguan ini akan menyebabkan fan belt kereta mengalami kerosakan, iaitu penampilan bunyi mencicit atau belt dressing.

Berpakaian tali pinggang berlaku kerana getah tidak dapat memutar pulley dengan sempurna, punca lain berada di bahagian pulley kerana terhakis oleh percikan atau dibanjiri dengan air dan kotoran.

Belting Kereta
Belting Kereta

Bagaimana Untuk Menangani Belting Aircond Berbunyi

Sebelum membuat keputusan untuk pergi ke kedai pembaikan untuk pembaikan atau menggantikan fan belt, anda boleh mengatasi fan belt kereta yang berbunyi sementara, antara lain dengan:

1. Bersihkan fan belt dan pulley

Salah satu cara untuk mengatasi fan belt kereta adalah dengan membersihkan fan belt dan takal. Kotoran yang dilampirkan pada sebatian ini boleh menjadi salah satu punca penampilan bunyi yang mencicit.

Apabila membersihkan fan belt dan pulley, mula-mula keluarkan semua pulleyyang dikaitkan dengan fan belt untuk memastikan ia benar-benar bersih.

2. Sembur air sabun

Untuk sementara bunyi fan belt kereta boleh dilakukan dengan membersihkan fan belt kereta dengan menyembur campuran air dan sabun.

Langkah ini dapat mengurangkan bunyi mencicit pada fan belt. Walau bagaimanapun, penyelesaian ini adalah sementara dan tidak bertahan lama sebelum anda membaiki atau menggantikan fan belt kereta.

3. Smear dengan pelincir

Langkah seterusnya untuk mengurangkan bunyi fan belt kereta adalah untuk melincirkannya kerana fan belt atau takal membuat bunyi mencicit. Kerana, salah satu faktor yang menyebabkan fan belt kereta berbunyi adalah disebabkan oleh fan belt atau pulley.

Pelincir akan menjadikan prestasi fan belt dan putaran takal lebih mudah. Walau bagaimanapun, jangan keterlaluan apabila menggunakan pelincir pada fan belt atau pulley kerana jika berlebihan, ia akan menyebabkan gelinciran dan menjadikan fan belt kereta terdengar lebih kuat.

4. Semburkan cecair pembersih khas

Selain menyembur air sabun, atau pelincir gris, anda juga boleh menyembur cecair pembalut fan belt khas yang terdapat di pasaran.

Cecair ini lebih selamat untuk disembur pada fan belt dan boleh meredakan bunyi pada fan belt buat sementara waktu.

5. Tetapkan semula tali pinggang kipas

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, keanjalan atau kekurangan ketegangan fan belt adalah faktor yang menyebabkan fan belt kereta berbunyi.

Atas sebab ini, cara untuk mengatasi fan belt kereta bunyi adalah dengan menetapkan semula fan belt kereta jika terasa longgar atau tidak dipasang dengan sempurna.

6. Bawa ke bengkel

Sekiranya anda telah mengambil pelbagai langkah, tetapi bunyi kereta yang mencicit tetap tidak dapat dibezakan dan lebih bising. Segera menjalankan rawatan ke kedai pembaikan kereta.

Ia boleh menjadi tanda bahawa terdapat masalah serius dengan fan belt. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, dari masa ke masa tfan belt kereta boleh pecah semasa anda memandu.