Bagaimana Kedudukan & Punca Outdoor Aircond Keluar Air

Posted on

Dalam aircond split biasa yang dipasang di rumah atau pejabat, terdapat 2 komponen utama, iaitu bahagian dalam dan luar. Komponen yang ada di bahagian dalam atau indoor adalah komponen yang dapat kita lihat dilekatkan pada dinding bilik di rumah atau pejabat.

Walaupun yang berbentuk kotak besar serupa dengan kipas dan dipasang di luar rumah atau pejabat yang dipanggil komponen outdoor. Kedua-dua komponen indoor dan outdoor mempunyai fungsi yang sangat penting. Bahagian indoor terdiri daripada beberapa komponen penting seperti evaporator, refrigerator atau Freon dan beberapa yang lain.

Sama seperti bahagian indoor, komponen outdoor airconditioner split juga tidak kalah penting. Sekiranya tiada komponen luaran atau outdoor, aircond split automatik aircond tidak akan dapat berfungsi dengan baik.

Kedua-dua komponen indoor dan outdoor memerlukan penyelenggaraan yang sama baik supaya tidak mengurangkan keupayaan penyejukan aircond split.

Unit Outdoor Air Conditioner
Unit Outdoor Air Conditioner

Apakah Faedah Outdoor Aircond?

Outdoor aircond biasanya merupakan unit yang terdiri daripada dua komponen penting, iaitu outdoor aircond compressor dan kondensor aircond.

Motor dalam compressor aircond adalah pam yang menghisap gas refrigerant tekanan rendah dan memampatkan gas ke dalam tekanan tinggi dan gas suhu tinggi.

Piston biasanya bergerak ke atas dan ke bawah dalam silinder dalam motor compressor aircond, menghisap gas refrigerant atau freon aircond apabila piston turun dan memampatkan gas penyejuk, iaitu ketika piston bergerak ke atas.

Gas refrigerant aircond pada tekanan dan suhu tinggi kemudian meninggalkan compressor aircond (mampatan gas akan menyebabkan kenaikan suhu) dan memasuki kondensor aircond di mana gas disejukkan ke dalam bentuk cecair.

Outdoor Aircond
Outdoor Aircond

Selain mengandungi haba dari proses mampatan gas oleh motor compressor, haba juga berasal dari penyerapan oleh refrigerant dalam evaporator (haba yang berasal dari udara di bangunan / bilik). Haba yang terbentuk daripada proses ini dihembus keluar oleh kipas yang melalui gegelung kondensor aircond.

Sistem refrigerasi bergantung kepada dua jenis ubah bentuk refrigerant, iaitu perubahan dari gas ke bentuk cecair dan sebaliknya, cecair kepada perubahan bentuk gas.

Perubahan dalam bentuk refrigerant adalah apa yang menggerakkan haba dari bilik keluar dari bilik dengan menyerap haba semasa proses evaporasi (di dalam gegelung evaporator) dan melepaskan haba semasa proses kondensasi (dalam kondensor aircond).

Kehadiran tekanan akan meningkatkan titik penyejatan refrigerant (perubahan dalam bentuk cecair ke gas) atau titik kondensasi refrigerant (perubahan bentuk dari gas ke cecair)

Outdoor Aircond Keluar Air

Penempatan outdoor aircond di bawahnya harus kosong, tidak ada barang elektronik yang tidak kalis air, kerana dalam beberapa keadaan outdoor aircond akan menetes air kerana kondensasi.

Kondensasi ini hanyalah pemeluwapan. Embun atau pemeluwapan ini muncul disebabkan oleh udara sejuk dalam kaca atau komponen outdoor, menyebabkan udara di sekeliling luar berubah menjadi cecair yang melekat pada bahagian luar seperti wap air yang dilekatkan pada kaca sejuk.

Jenis aircoond yang berbeza antara satu sama lain, jika komponen outdoor aircond lebih sejuk, akan ada kemungkinan bahawa proses kondensasi akan lebih tinggi dan cecair yang menetes juga lebih. Outdoor aircond biasanya diservis dengan mencuci terus disembur, jadi komponen direka untuk kalis air.

Senarai Harga Outdoor Aircond

Jika aircond outdoor tak jalan atau outdoor aircond berbunyi, anda boleh melakukan perkhidmatan terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, jika ternyata unit aircond outdoor anda tidak dapat dibaiki, maka anda akan dinasihatkan untuk menggantikannya atau membeli unit outdoor.

Berikut adalah julat harga untuk unit aircond outdoor:

No.Besaran HPHarga
1.1.0HPRM 580
2.1.5HPRM 780
3.2.0HPRM 1,199