Senarai Harga Gas Aircond Rumah Terkini Mei 2024

Posted on

Sekiranya anda menggunakan aircond, gas pasti menjadi faktor penting bagi anda untuk melakukan perkhidmatan tetap bukan? Yang bertujuan untuk memastikan udara yang dihasilkan tetap sejuk.

Namun, tahukah anda apa sahaja jenis gas aircond di rumah? Lalu, berapakah harga gas aircond rumah? Dan jika habis, berapa harga isi gas aircond rumah? Lihat penjelasan berikut.

Tetapi pertama, anda harus mengetahui jenis gas aircond rumah.


Jenis Gas Aircond Rumah

Untuk jenis gas aircond rumah itu sendiri hanya mempunyai 4 jenis yang biasa diketahui, yaitu:

1. Gas Aircond R-22

gas aircond r-22

Untuk gas aircond jenis ini, mungkin anda sudah tahu bahawa gas aircond jenis ini mempunyai potensi perosakan lapisan ozon 0,05 berbanding gas aircond jenis lain yang 0, tetapi gas aircond jenis ini tidak mudah terbakar.

Namun, anda perlu tahu bahawa sejak tahun 2015 gas aircond jenis ini telah dinyahaktifkan dan tidak banyak diedarkan lagi.

 

2. Gas Aircond R-410A

gas aircond r-410A

Gas aircond jenis ini adalah salah satu jenis gas aircond yang biasanya digunakan pada jenis aircond inverter.

Walau bagaimanapun, jenis gas aircond ini berbeza dengan jenis gas aircond R-22, kerana jenis freon ini tidak berpotensi untuk pemusnahan ozon.

Namun, untuk gas aircond jenis ini mempunyai potensi pemanasan global yang cukup tinggi, dan gas aircond jenis ini juga tidak mudah terbakar.

 

3. Gas Aircond R-32

gas aircond r-32

Anda kenal aircond Daikin? Gas aircond jenis ini ditemui oleh Daikin Jepun pada tahun 2012 tetapi mula digunakan pada tahun 2013.

Untuk gas aircond jenis ini, boleh dikatakan lebih mesra alam jika dibandingkan dengan jenis gas aircond R-410A dan juga gas aircond ini mempunyai potensi pemanasan global yang jauh lebih rendah daripada jenis gas aircond R-22 dan gas aircond R-410A.

Walaupun jenis gas aircond ini agak mudah terbakar, tetapi freon jenis ini juga masih relatif selamat untuk keperluan aircond di rumah.

 

4. Gas Aircond R-290

gas aircond r-290

Dan akhirnya, jenis gas aircond ini adalah jenis gas aircond yang mempunyai tahap potensi global yang jauh lebih rendah berbanding jenis gas aircond lain.

Walau bagaimanapun, gas aircond jenis ini mempunyai indeks penyejukan yang cukup rendah dan juga mempunyai kadar mudah terbakar yang sangat tinggi.

Oleh itu, banyak syarikat aircond tidak mahu menggunakan gas aircond jenis ini untuk digunakan di aircond rumah.

Itu adalah beberapa jenis gas aircond AC rumah yang perlu anda ketahui, seterusnya anda perlu tahu berapa harga gas aircond rumah?

 

Harga Gas Aircond Rumah

Harga Gas Aircond Rumah

Sekiranya anda sudah mengetahui jenis gas aircond rumah dan penjelasan mereka mengenai jenis gas aircond ini, perkara seterusnya yang perlu anda ketahui adalah harga gas aircond dari jenis gas aircond yang telah dibincangkan sebelumnya.

Berikut adalah harga gas aircond yang perlu anda ketahui:

Jenis Gas Aircond

Harga

Gas Aircond R22

RM 251.988

Gas Aircond R410A

RM 168.980

Gas Aircond R32

RM 139.334

Gas Aircond R290

RM 668

Nah, itulah beberapa harga gas aircond rumah yang perlu anda ketahui, dan mungkin menjadi rujukan untuk anda ketika anda ingin membeli gas aircond rumah yang anda inginkan.

Perkara seterusnya adalah bagaimana jika anda sudah menggunakan aircond, tetapi gas aircond di rumah anda sudah habis. A

dakah anda perlu membeli yang baru? Tentunya tidak pasti.

Anda hanya perlu mengisi semula gas aircond yang sudah habis dengan kandungan baru supaya gas aircond dapat berfungsi sebagaimana mestinya.

 

Harga Pengisian Gas Aircond Rumah

Semak freon aircond

Sekiranya gas aircond AC rumah anda habis, anda boleh mengisi semula isi freon AC rumah anda, dan tidak perlu membelinya dengan yang baru.

Tetapi anda juga perlu mengetahui tentang harga pengisian gas aircond rumah yang boleh menjadi rujukan untuk anda ketika anda ingin mengisi semula gas aircond rumah anda.

Jenis Gas Aircond

Ukuran PK

Harga

Gas Aircond R221/5PK – 1 PKRM 88.996
Gas Aircond R321/5PK – 1 PKRM 103.828
Gas Aircond R410A1/5PK – 1 PKRM 115.694
Gas Aircond R221,1/5PK – 2 PKRM 103.828
Gas Aircond  R321,1/5PK – 2 PKRM 133.494
Gas Aircond R410A1,1/5PK – 2 PKRM 140.909

Harga di atas boleh berubah bila-bila masa. Harga di atas tidak termasuk pemasangan aircond. Anda boleh melihat Upah Pasang Aircond berikut atau jika anda ingin memasangnya sendiri, lihat cara memasang aircond rumah anda sendiri

Nah, itulah beberapa senarai harga isi gas aircond yang perlu anda ketahui, semoga bermanfaat.

Leave a Reply