Fungsi dan Cara Menggantikan Minyak Compressor Aircond Kereta

Posted on

Dalam dunia mekanikal, minyak compressor adalah salah satu komponen penting dalam sistem penyejukan udara (aircond) kereta.

Tanpa minyak compressor yang sesuai, sistem aircond tidak akan berfungsi dengan baik dan boleh menyebabkan kerusakan pada komponen lain.

Di sini, kami akan memberikan maklumat penting mengenai jenis minyak compressor yang sesuai, cara menukar minyak compressor dan langkah-langkah untuk menjaga sistem aircond kereta anda dalam keadaan baik.

Apa itu Minyak Compressor Aircond Kereta?

Mengetahui Cara Mengisi Minyak Compressor Aircond Kereta
Mengetahui Cara Mengisi Minyak Compressor Aircond Kereta

Seperti kebanyakan minyak, minyak yang terkandung dalam compressor aircond kereta juga mempunyai fungsi yang sama seperti sistem pelincir.

Satu-satunya perbezaan ialah minyak compressor aircond kereta digunakan untuk melincirkan bearing dan permukaannya, apabila tidak ada pelinciran, komponen yang menggosoknya akan haus lebih cepat, dan akan ada terlalu panas dan bunyi kasar apabila aircond kereta dihidupkan.

Minyak dalam compressor aircond beredar melalui kitaran penyejukan bersama atau dicampur dengan coolant/freon, di mana minyak compressor aircond yang digunakan mestilah minyak khas yang disyorkan oleh pengilang.

Biasanya coolant/freon berbeza, minyak compressor aircond yang digunakan juga berbeza.

Fungsi Minyak Kereta Compressor Aircond

Fungsi Minyak Compresor
Fungsi Minyak Compresor

Pada hakikatnya, compressor bukan komponen kerja sendiri. Ini bermakna prestasi compressor ditentukan oleh komponen lain. Salah satunya ialah minyak.

Minyak dalam compressor aircond berfungsi sebagai pelincir untuk compressor aircond supaya bahagian compressor jauh dari rosak. Di samping itu, minyak pemampat juga berfungsi untuk mengurangkan bunyi yang kuat apabila kereta dikendalikan.

Jika anda mendapati bunyi aneh apabila kereta dikendalikan, itu adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan compressor.

Terdapat dua perkara yang menyebabkan bunyi aneh keluar dari compressor, iaitu compressor aircond yang kehabisan minyak dan minyak compressor aircond kereta bocor.

Apabila minyak compressor aircond habis, terdapat geseran yang kuat antara komponen kecil di dalam compressor. Prestasi compressor juga semakin teruk kerana tidak ada “makanan” untuk peremajaan.

Cara Mengisi Minyak Compressor Aircond Kereta

Mengisi Minyak Compressor Aircond Kereta
Mengisi Minyak Compressor Aircond Kereta

Minyak pemampat tidak perlu diganti jika kualiti masih baik, tetapi jika jumlahnya dikurangkan, ia perlu ditambah atau diisi semula.

Terdapat tiga cara untuk mengisi minyak pemampat ini, iaitu melalui lubang inlet, melalui manifold gauge, dan menggunakan alat recovery.

1. Melalui lubang inlet

Lubang inlet adalah saluran tekanan rendah. Jumlah minyak yang diperkenalkan di lubang masuk bergantung pada saiz compressor. Sekiranya pemampat kecil, cukup untuk mengisi 150 cc. Jika saiznya lebih besar, ia mungkin memerlukan dos yang lebih besar.

2. Melalui manifold gauge

Manifold gauge adalah peranti yang digunakan untuk mengukur tekanan freon aircond kereta. Untuk mengisi minyak menggunakan manifold gauge adalah untuk memastikan proses vakum selesai.

Kemudian, anda boleh menutup paip manifold gauge dan buka hos untuk memasukkan minyak compressor.

Langkah seterusnya ialah mengisi minyak mengikut dos compressor aircond kereta. Apabila selesai, hos boleh ditutup rapat sekali lagi untuk mengelakkan kotoran masuk dari luar.

3. Menggunakan alat recovery

Alat ini tidak dimiliki oleh orang biasa, biasanya bengkel aircond kereta mempunyai alat ini.

Cara pertama untuk mengisi minyak menggunakan alat recovery adalah meletakkan minyak baru pada tiub compressor. Alat recovery ini akan menyedut minyak untuk memasuki compressor aircond kereta.

Selepas itu anda boleh menunggu sehingga selesai, kerana alat ini telah berfungsi secara automatik. Untuk mengelakkan minyak berlebihan, anda boleh menyediakan dos yang sesuai untuk compressor aircond kereta anda.

Bagaimana untuk Menukar Minyak Pemampat AC Kereta?

Minyak Compressor Aircond Kereta
Minyak Compressor Aircond Kereta

Proses menukar minyak compressor boleh dikatakan agak rumit. Anda tidak mampu melakukannya sendiri, apalagi anda mempunyai status orang awam, bukan salah seorang yang mempunyai status juruteknik kereta.

Oleh itu, bawa kereta anda ke kedai pembaikan terdekat untuk proses pembaikan yang lebih cepat.

Mengenai cara menukar minyak pemampat kereta yang pasti anda dapati di kedai pembaikan, antara lain:

1. Cara 1

Pertama, freon aircond dikosongkan terlebih dahulu. Untuk mengosongkannya, juruteknik akan mengangkat freon, kemudian memindahkannya ke tempat yang selamat

2. Cara 2

Membuka bahagian compressor kereta dan kemudian mengosongkan bahagian compressor.

Juruteknik melakukan ini dengan membalikkan atau menghidupkan bahagian minyak compressor supaya semua tumpahan minyak di lantai.

Kaedah ini hanya boleh dilakukan apabila jumlah minyak dalam compressor adalah 100 cc.

3. Cara 3

Juruteknik mengambil minyak baru yang sepadan dengan jenama dan jenis kereta anda.

Kemudian pengisian minyak dilakukan melalui lubang garis tekanan terendah yang terkandung dalam compressor.

Harga Minyak Compressor Aircond Kereta

Tukar Minyak Compressor Aircond Kereta
Tukar Minyak Compressor Aircond Kereta

Setiap kereta mempunyai sukatan minyak compressor aircond kereta yang berbeza. Walau bagaimanapun, purata kuantiti minyak compressor aircond kereta secara amnya adalah sekitar 250 cc (dalam keadaan kosong).

Harga minyak pemampat AC kereta ini juga berbeza-beza, bermula dari harga RM 11,32 hingga RM 75,01 bergantung kepada kualiti dan kuantiti minyak compressor aircond kereta.

Untuk harga RM 11,32 ia hanya berlangsung selama 2 minggu penggunaan dan tidak semua jenis pemampat boleh menggunakan minyak pemampat. Tidak seperti minyak compressor untuk RM 75,01.

Minyak pemampat berlangsung sehingga 2 bulan atau mencapai 35,000 kilometer penggunaan dan serasi dengan pelbagai jenis compressor aircond kereta.

Nah, anda perlu menjaga kuantiti minyak compressor aircond kereta. Jangan biarkan ia kurang atau berlebihan.

Akan ada risiko atau masalah yang berasingan kerana kekurangan minyak compressor atau pengisian minyak compressor yang melebihi had.