7 Sebab dan Cara Mengatasi Aircond Kereta Bunyi Bising

Posted on

Pernahkah anda mendengar bunyi aircond kereta yang bising? Atau mungkin anda tidak mendengarnya? Cuma anda merasakan bahawa aircond kereta tidak sejuk lagi?

Pernahkah anda berfikir, apa yang menyebabkan aircond kereta menjadi bising dan udara yang dihasilkannya tidak lagi sejuk?

Sebab Aircond Kereta Bunyi Bising

Sebab Aircond Kereta Bunyi Bising

aircond kereta mungkin tidak seperti aircond elektronik yang biasanya anda gunakan di rumah, ini sedikit berbeza.

1. Minyak Kompresor Aircond Kurang

Minyak kompresor adalah perkara yang paling penting semasa anda menggunakan kereta. Sekiranya minyak kompresor kurang, ia akan menyebabkan kerosakan.

Kerana, minyak kompresor aircond berguna sebagai pelincir sehingga tidak cepat panas. Sekiranya terdapat kekurangan minyak, kerja aircond akan menurun dan menyebabkan kebisingan.

2. Piston / Silinder Habis

Sekiranya anda menggunakan kereta dengan model lama, pasti masalah ini sering berlaku.

Kerana apabila piston telah habis ini akan mengakibatkan penurunan kerja aircond, sehingga AC mobil dapat membuat banyak kebisingan.

3. Kebocoran pada Saluran Aircond

Kebocoran pada saluran aircond adalah perkara penting yang mesti anda perhatikan, kerana kebocoran saluran aircond dapat membuat gas aircond cepat habis.

Ini menyebabkan geseran pada omboh dan bola di dalamnya menjadi lebih ketat, dan menyebabkan bunyi aircond yang bising.

4. Komponen Enjin Aircond Terpasang Tidak Betul

Anda boleh melakukan pemasangan aircond kereta sendiri, tetapi ini boleh menyebabkan kerosakan pada aircond kereta anda.

Pemasangan yang tidak tepat menghasilkan bunyi yang bising di aircond kereta anda, jadi pastikan semasa anda memasang aircond mestilah tepat.

5. Kipas Mati atau Lemah

Apabila kipas aircond kereta anda rosak atau mati, ia akan menyebabkan kompresor menjadi panas.

Ini boleh menyebabkan kerosakan dan akibatnya adalah bunyi bising di aircond kereta anda.

6. Aliran Peredaran Gas Aircond Terhambat

Peredaran gas aircond sebenarnya berfungsi secara berterusan untuk mengalir dalam sistem, sekiranya peredaran gas aircond terhalang maka ia akan menyebabkan kompresor di dalam kereta anda terus berfungsi secara berterusan dan mengalami kerosakan, ini mengakibatkan bunyi bising.

7. Umur Penggunaan

Untuk yang terakhir, pastikan umur penggunaan aircond kereta anda masih boleh digunakan atau tidak.

Kerana ia mungkin bunyi yang dihasilkan dari aircond kereta anda kerana usia tua kompresor aircond kereta anda.

 

Cara Mengatasi Aircond Kereta Bunyi Bising

Cara Mengatasi Aircond Kereta Bunyi Bising

Sekiranya anda sebelum ini mengetahui bahawa sebab aircond kereta anda menjadi bising, bagaimana anda menangani aircond kereta yang bising ini?

1. Menambah Minyak Kompresor

Salah satu cara untuk mengatasi kekurangan minyak kompresor adalah dengan menambahkan kembali minyak kompresor ke aircond kereta anda.

Ini akan mengakibatkan aliran kompresor tidak akan terasa tersekat lagi, kerana anda telah menambah minyak kompresor dan tidak ada bunyi yang dihasilkan lagi.

2. Mengganti Kompresor

Sekiranya piston sudah mulai habis, maka yang harus anda lakukan hanyalah mengganti kompresor dengan yang baru.

Kerana dengan anda menggantinya dengan yang baru, ia akan mengalami perubahan pada suara yang dihasilkan ketika menggunakan aircond kereta.

4. Lakukan Pemasangan Kembali

Untuk ini biasanya apabila anda merasakan bahawa bunyi aircond yang dihasilkan mengeluarkan suara yang bising.

Mungkin ketika memasang posisi yang dihasilkan tidak tepat, langkah yang harus Anda lakukan adalah dengan memasangnya kembali sehingga tidak ada lagi kebisingan yang dihasilkan dari aircond kereta anda.

5. Lakukan Pemeriksaan Kompresor

Pastikan kompresor aircond kereta anda tidak rosak dan tidak ada lebihan gas aircond, kerana jika ada lebihan itu akan menyebabkan aliran sirkulasi terhalang, dan pastikan kipas yang anda miliki tidak mematikan sehingga merosakkan kompresor kereta anda.

Mungkin itu adalah beberapa maklumat mengenai sebab aircond kereta bunyi bising bising dan juga bagaimana mengatasi aircond kereta bunyi bising.

Leave a Reply