7 Sebab Kenapa Aircond Kereta Tak Sejuk

Posted on

Sekarang kereta ini telah menjadi kenderaan yang banyak digunakan oleh orang ramai. Selain kerana kereta boleh memuat lebih ramai orang. Kereta itu juga memberi lebih banyak kemudahan kepada penggunanya.

Dengan menggunakan kereta anda tidak perlu bimbang tentang haba atau hujan. Apalagi sekarang ini para pengeluar kereta sudah banyak menghasilkan kereta dengan pelbagai ciri-ciri yang menambah keselesaan.

Satu ciri yang ada di dalam kereta ialah kehadiran ac. Dengan AC anda tidak perlu bimbang tentang haba di dalam kereta.

Walau bagaimanapun, seperti rumah ac atau ac secara umum. Ada kalanya kereta ac juga mengalami kerosakan. Salah seorang daripada mereka adalah kereta yang tidak sejuk.

maka mengapa ac kereta tidak sejuk? Nah dalam artikel ini akan dibincangkan mengapa kereta ac tidak sejuk dan beberapa cara untuk mengatasinya

imej aircond kereta
imej aircond kereta

Nah, di bawah adalah beberapa sebab kenapa aircond kereta tak sejuk.

 

Sebab Aircond Kereta Tak Sejuk

1. Belakang Pandu Putus

Drive belt atau fan belt mempunyai fungsi menyalurkan pusingan enjin dengan pusingan kompressor ac sehingga apabila fan belt atau drive belt putus maka udara tidak boleh disalurkan dengan baik.

2. Freon Habis

Penggunaan aircond tidak teratur juga boleh membuat freon aircond sehingga aircond tidak sejuk lagi. Oleh itu, anda perlu mengawal penggunaan kereta.

Salah satu cara adalah untuk tidak menghidupkan aircond apabila tingkap kereta dibuka. Freon habis juga bukan sahaja kerana penggunaan aircond tidak teratur. Walau bagaimanapun, ia juga boleh disebabkan oleh kebocoran dalam paip aircond atau pada sealt saft compressor.

3. Coil Rosak

Tambahan pula, aircond mungkin tidak sejuk jika spul magnet rosak. Untuk memeriksa keadaan jet magnet adalah agak mudah.

Caranya adalah untuk memulakan kereta. Jika kompresor aircond tidak menyala maka ia boleh dikatakan sebagai ciri-ciri coil rosak.

4. Radiator kotor

Selain freon habis, dan sparepart rosak. Kebersihan radiator juga memberi kesan kepada kekerapan aircond kereta anda.

Radiator aircond kotor juga boleh membuat karat radiator. Oleh itu, kereta tidak dapat berfungsi dengan baik dan maksimal. Itulah yang menyebabkan aircond tidak sejuk.

5. Cooling Fan Rosak

Cooling fan yang tidak boleh berfungsi dengan maksimum juga boleh menjejaskan sejuk atau aircond kereta anda.

Kipas penyejuk yang rosak di sini boleh menjadi kipas penyejuk tidak mahu berputar atau kipas penyejuk berputar lemah.

6. AC Overheat

Penggunaan aircondyang berlebihan juga boleh membuat aircond menjadi terlalu panas dan menyebabkan aircondtidak sejuk dengan maksimum.

Oleh itu, anda perlu menjaga penggunaan kereta anda dengan baik.

7. Evaporator kotor

Penumpukan habuk yang dilekatkan kepada penyejat boleh menyebabkan aircondtidak sejuk. Kerana kemudian ia dapat menjadi lebih banyak debu dan berkumpul dan akhirnya menjadi pecahan aliran udara.

Evaporator kotor juga boleh jadi sebab kenapa aircond kereta tak sejuk

Nah, itulah beberapa sebab kenapa aircond kereta tak sejuk. Sebaik sahaja anda tahu beberapa sebab di atas, anda mungkin boleh membaiki jika kereta anda tidak sejuk.

 

Leave a Reply