Simbol ini Boleh Menjimatkan Aircond, Ini Rupanya Fungsi Setiap Butang Aircond

Posted on

Pada masa ini, aircond telah menjadi keperluan yang sangat penting bagi ramai orang. Lebih-lebih lagi, cuaca sering panas, aircond adalah senjata supaya ia tidak terlalu panas ketika melakukan aktiviti di dalam bilik.

Apabila seseorang membeli aircond, mereka pasti akan mendapat remote yang digunakan untuk mengawal aktiviti aircond.

Walau bagaimanapun, ramai orang masih belum memahami bagaimana fungsi butang remote pada aircond. Secara amnya, mereka hanya menggunakan beberapa butang penting seperti butang ON / OFF dan suhu sahaja.

Cara Guna Remote Aircond yang Mudah dan Praktikal

Secara universal remote aircond mempunyai kunci dan fungsi yang sama. Walau bagaimanapun, sesetengah orang masih tidak tahu bagaimana butang berfungsi.

Dengan mengetahui fungsi setiap butang ini, ia akan memudahkan anda menggunakannya. Berikut adalah penjelasan untuk setiap butang pada remote aircond secara umum:

1. Display

Remote Aircond
Remote Aircond

Seperti TV, remote aircond mempunyai display untuk melihat perihalan tetapan yang digunakan pada aircond anda. Sekiranya aircond dihidupkan, maka display juga akan menyala, dan sebaliknya.

Dengan display pada remote aircond, ia pasti akan memudahkan pengguna menentukan pelbagai tetapan aircond.

2. Power ON/OFF

On Off Remote Aircond
On/Off Remote Aircond

Fungsi butang ini pastinya mudah difahami oleh kebanyakan pengguna, iaitu menghidupkan atau mematikan aircond. Cara menggunakan butang ini sangat mudah, anda hanya perlu menekan butang ini jika anda ingin menghidupkan aircond dan ingin mematikan aircond jika anda tidak lagi menggunakan aircond.

3. Suhu

Suhu Aircond
Suhu Aircond

Butang suhu biasanya dibentangkan secara dalaman, iaitu, untuk menaikkan dan menurunkan suhu aircond. Anda boleh menyesuaikan suhu aircond mengikut keinginan anda menggunakan butang ini.

Untuk meningkatkan suhu aircond, anda hanya perlu menekan butang ke arah atas dan menurunkan suhu aircond anda hanya perlu menekan butang ke arah bawah.

4. Timer

Timer Aircond
Timer Aircond

Dengan menggunakan butang pemasa, anda boleh menetapkan apabila aircond dihidupkan dan apabila aircond dimatikan.

Oleh itu, anda boleh menyesuaikan penggunaan aircond di dalam bilik mengikut keperluan anda di dalam bilik. Sebagai contoh, anda menetapkan aircond untuk dihidupkan selama 2 jam, maka selepas 2 jam aircond akan dimatikan dengan sendirinya.

Kadang-kadang sesetengah orang lupa menghidupkan atau mematikan aircond, dengan butang ini anda tidak perlu risau untuk melupakan menghidupkan atau mematikan aircond.

5. Swing

Swing Aircond
Swing Aircond

Butang swing digunakan untuk menyesuaikan arah udara yang bertiup dari aircond. Dengan suasana swing yang sesuai, udara yang bertiup dari aircond boleh tersebar sama rata di dalam bilik.

Anda juga boleh menyesuaikan arah udara dengan butang swing supaya udara yang bertiup dari aircond tidak langsung menunjuk ke badan anda atau sebaliknya.

6. Mode

Mode Aircond
Mode Aircond

Untuk airconds yang sudah maju, mereka biasanya dilengkapi dengan pelbagai mod yang boleh digunakan oleh pengguna mereka.

Cara untuk menetapkan mod aircond adalah dengan menggunakan butang mod ini. Anda hanya perlu menekan butang ini untuk menetapkan aircond mengikut mod yang anda mahukan.

Secara umum, mode yang dimiliki oleh aircond adalah seperti berikut:

Cool Mode

Cool mode adalah mod dalam aircond yang boleh membuat suhu bilik sangat sejuk. Dengan mod ini, bilik yang terlalu luas atau terlalu sesak dapat diatasi dengan segera.

Fan Mode

Fan mode adalah mod yang digunakan untuk menghasilkan udara yang tidak sejuk seperti dari suhu yang dihasilkan oleh Mod Sejuk. Sekiranya menghidupkan kipas dalaman kemudian tanpa menghidupkan unit luaran.

Dry Mode

Dry mode adalah mod dalam split aircond, yang memainkan peranan yang sangat penting dalam mengurangkan kelikatan udara di dalam bilik.

Untuk mengurangkan kelembapan ini, apabila dry mode ini diaktifkan, suhu udara yang dihasilkan oleh aircond akan berubah menjadi tidak terlalu besar.

Auto Mode

Auto mode ialah mod yang digunakan untuk menetapkan prestasi fan secara automatik. Mod ini mempunyai keupayaan untuk mengesan suhu bilik yang ada di dalam bilik.

Apabila bilik panas, maka apabila diaktifkan auto mode ini, ia akan bekerja lebih keras supaya suhu bilik dapat menjadi sejuk dengan serta-merta, sebaliknya, jika suhu sejuk, prestasi aircond akan dikurangkan, atau bahkan mematikan secara automatik untuk seketika.

Harga Remote Aircond

Jenis RemoteHarga
Remote Aircond DaikinRM 52.00
Remote Aircond PanasonicRM 22.00
Remote Aircond MideaRM 39.00
Remote Aircond AcsonRM 50.00
Remote Aircond SharpRM 26.90