6 Mode Aircond untuk Penggunaan Elektrik yang Lebih Cekap

Posted on

Tidak ramai yang tahu semua mode di aircond yang mereka ada. Walaupun aircond mempunyai pelbagai mode yang boleh disesuaikan dengan keadaan bilik dan pemakai.

Setiap mode juga mempunyai kesan tersendiri pada udara di dalam bilik. Lihat ulasan berikut supaya anda lebih memahami mod yang terkandung dalam aircond anda.

Dry Mode Aircond

Dry Mode Aircond
Dry Mode Aircond

Fungsi dry mode air conditioner akan bertindak sebagai dehumidifier atau mengurangkan kelembapan udara.

Fungsi ini sesuai digunakan apabila cuaca hujan, di mana tahap kelembapan udara di dalam bilik sangat tinggi. Dry mode akan memastikan keadaan bilik sejuk dan kering dengan menjadikan udara kering.

Adakah anda tahu bahawa dry mode pada penghawa dingin mempunyai kesan yang baik terhadap alam sekitar? Dalam dry mode, kelajuan kipas lebih rendah dan tempoh operasi pemampat lebih pendek.

Oleh itu, mode ini dapat menjimatkan elektrik dengan ketara jika dibandingkan dengan dehumidifier berkuasa sepenuhnya. Penggunaan dry mode aircond jimat tenaga sehingga 30-50 peratus.

Walau bagaimanapun, di sebalik kegunaan mode ini, dry mode mempunyai kesan buruk. Berikut adalah bahaya dry mode aircond:

  • Kesusahan bernafas
  • Menyebabkan kulit kering
  • Menyebabkan mata kering
  • Menyebabkan dehidrasi
  • Sakit kepala atau migrain
  • Risiko mendapat Rhinitis

Fan Mode

Pelbagai Mode Aircond
Pelbagai Mode Aircond

Apabila fan mode dihidupkan, kipas di aircond akan mengedarkan udara di dalam bilik. Proses ini dijalankan seperti kipas biasa tanpa proses penyejukan.

Kelebihan menggunakan mod ini ialah ia cekap tenaga kerana compressor dalam penghawa dingin tidak digunakan. Walau bagaimanapun, udara di dalam bilik tidak akan sejuk kerana fan mode hanya meniup angin.

Mode Aircond Sejuk

Mode Sejuk
Mode Sejuk

Mode ini adalah apa yang biasanya kita gunakan untuk membuat udara di dalam bilik sejuk. Dalam mode ini, compressor dalam aircond menghidupkan dan menolak udara sejuk ke dalam bilik.

Apabila sensor suhu dalam penghawa dingin mengesan suhu yang anda mahukan, compressor akan dimatikan dan hanya kipas AC yang akan berfungsi.

Mode sejukmerupakan mode aircond paling sejuk jadi menggunakan banyak kuasa elektrik. Semakin rendah suhu yang anda mahukan, semakin lama masa compressor berfungsi.

Mode Auto

Auto Mode
Auto Mode

Mode auto tidak jauh berbeza dengan mode sejuk, tetapi dalam mode ini aircond secara automatik menyesuaikan compressor dan kelajuan kipas ke suhu bilik.

Apabila suhu bilik yang dikehendaki telah dicapai, compressor akan dimatikan dan kelajuan kipas akan diselaraskan secara automatik oleh aircond.

Apabila suhu bilik berubah dari yang dikehendaki, pemampat akan dihidupkan semula dan kipas akan diselaraskan sehingga suhu bilik yang dikehendaki dapat dicapai.

Mode Eco

Eco Mode Aircond
Eco Mode Aircond

Mode eco adalah mode aircond jimat elektrik. Mode ini berfungsi dengan menyesuaikan compressor dan kipas untuk menggunakan tenaga terkecil yang mungkin untuk mencapai suhu bilik yang dikehendaki.

Apabila penghawa dingin telah mencapai suhu bilik yang dikehendaki, pemampat akan dimatikan dan kelajuan kipas akan dikekalkan seperti sebelumnya.

Proses ini bertujuan untuk mencapai dan mengekalkan suhu bilik yang dikehendaki, tetapi tanpa menggunakan kuasa elektrik tambahan.

Mode Turbo

Mode Turbo Aircond
Mode Turbo Aircond

Mode turbo adalah bertentangan dengan mode eco. Mode ini berfungsi dengan menggunakan keseluruhan keupayaan aircond untuk mencapai suhu bilik yang dikehendaki secepat mungkin.

Kuasa elektrik maksimum digunakan dalam mod ini, dengan pemampat dan kipas berfungsi secara maksimum. Ini menjadikan mode turbo menjadi mode aircond paling sejuk.

Mode turbo sesuai digunakan apabila suhu udara sangat panas dan anda boleh menukar mod ini apabila suhu bilik sesuai.