Cara Servis Aircond Rumah Lengkap dan Mudah

Posted on

Cara Servis Aircond Rumah – Aircond adalah peranti elektronik yang berfungsi untuk menyejukkan suhu atau udara di dalam bilik tertutup seperti di rumah atau di pejabat yang sering kita hadapi dengan menggunakan aircond.

Di samping penyejukan suhu udara di bilik tertutup, aircond dapat membersihkan udara. Di Malaysia sendiri adalah praktikal banyak pengguna aircond, kerana iklim Malaysia adalah tropika.

Cara Servis Aircond Rumah
Imej Servis Aircond Rumah

Kerana suhu panas, banyak orang memasang aircond di rumah mereka, sudah tentu ia dilakukan untuk mendapatkan keselesaan di rumah atau bilik.

Sama seperti mana-mana cetakan elektronik lain juga terdedah kepada kerosakan, terutamanya jika anda tidak dapat merawatnya dengan baik.

Kerosakan itu sendiri dari kecacatan kilang atau pengeluaran dan terdapat juga kerosakan yang datang dari kesilapan manusia.

Nah, di artikel kali ini aircondku.com akan memberikan cara servis aircond rumah yang dapat kamu lakukan di rumah.

 

Cara Servis Aircond Rumah

1. Buka Penuras Aircond dan Bersihkan

Anda perlu tahu kebanyakan jenama aircond mempunyai penuras dengan saiz sempit. Tetapi terdapat beberapa jenama aircond yang penuras aircond dalam reka bentuk yang lebih besar supaya lebih mudah untuk membersihkan. Anda hanya perlu menarik perlahan-lahan, ini agak mudah.

selepas anda berjaya membuka penuras aircond, langkah seterusnya anda hanya perlu membersihkan penuras aircond dari habuk, untuk membersihkannya, anda boleh menggunakan berus, vacum cleaner, atau kain basah jika sukar untuk membersihkan habuk.

2. Pasang Kembali Aircond

Selepas penuras aircond dibersihkan maka anda perlu memasangnya semula, masukkan semula penuras aircond perlahan-lahan dan pastikan penuras aircond dipasang dengan betul. Kerana jika anda memasang salah maka komponen penuras ac boleh rosak.

Baca Juga : Air Cond Service in Shah Alam

Nah, itulah beberapa petua mengenai cara servis aircond rumah sendiri, dan cara servis diatas di atas juga boleh diamalkan dalam cara servis aircond rumah Daikin.

Intinya tidak semua servis bisa dilakukan di rumah, ada beberapa servis yang akan dilakukan oleh pakar. Jika anda berada di kawasan Johor, anda boleh mencari tempat servis aircond rumah Johor Bahru, jika anda berapa di kawasan Bangi, anda boleh mencari tempat servis aircond rumah Bangi, dan juga tempat dan juga tempat servis aircond lainnya

Leave a Reply