Gas Aircond Kereta Habis? Inilah penyelesaian untuk mengatasiny

Posted on

Freon/gas memainkan peranan penting dalam menghasilkan udara sejuk yang bertiup dalam penghawa dingin kereta. Dalam bentuk bahan cecair, Freon akan menyerap haba melalui penyejatan dalam penyejat dalam sistem AC.

Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa ternyata jenis AC Freon berbeza? Apakah jenis Freon?

Berikut ini adalah tentang bacaan gas aircond kereta!

Jenis Gas Aircond Kereta

Gas Aircond Kereta
Gas Aircond Kereta

1. Freon R-12

Freon jenis R-12 digunakan secara meluas pada era 1980-an hingga 1990-an. Termasuk jenis karbon kloro flouro (CFC), freon ini terdiri daripada ethane dan methane yang mengandungi dluor, chlor, dan karbon.

Takat didihnya mencapai 29.8 darjah Celsius pada tekanan 1 atm, manakala tekanan pemeluwapannya ialah 93.3 psig pada suhu 30 darjah Celsius dengan tekanan penyejatan 11.8 psig pada suhu 15 darjah Celsius.

Freon R-12 mempunyai ciri-ciri yang tidak menghakis, tidak berwarna, tidak toksik, mempunyai keupayaan dielektrik yang agak tinggi, dan agak stabil pada suhu tinggi dan rendah.

2. Freon R-22

Sebagai pengganti bagi jenis R-12 freon, R-22 freon dibuat yang tergolong dalam kategori karbon hidro chloro fluoro (HCFC). Sebenarnya, kerana kedua-duanya masih mengandungi chlor, freon R-22 masih boleh berisiko merosakkan ozon.

Walau bagaimanapun, kesannya agak kecil jika dibandingkan dengan R-12.

3. Freon R-134a

Ini adalah jenis kereta AC Freon yang masih biasa digunakan hari ini.

Penyejuk karbon fluoro hidro (HFC), Freon R-134a tidak mengandungi unsur kloro supaya ia tidak mengganggu lapisan ozon.

Ia mempunyai takat didih 26.1 darjah Celsius pada tekanan 101 darjah Celsius, suhu kritikal 101 darjah Celsius, tekanan penyejatan 668 Kpa, dan tekanan kritikal 4060 Kpa.

Freon ini juga mempunyai struktur kimia yang stabil, keupayaan dielektrik yang tinggi, dan tidak menghakis.

4. Freon Hydrocarbon

Untuk menggantikan penyejuk sintetik yang mempunyai kesan negatif pada lapisan ozon, sejenis freon penghawa dingin kereta yang dipanggil hidrokarbon dibuat.

Seperti namanya, Freon diperbuat daripada bahan semula jadi hidrogen dan karbon. Bukan itu sahaja, jika dibandingkan dengan jenis Aircond Freon yang lain, hidrokarbon freon mempunyai tahap potensi pemanasan global (GWP) yang lebih rendah untuk meminimumkan kesan pemanasan global.

Ciri-Ciri Gas Aircond Kereta Habis

Aircond Kereta
Aircond Kereta

1. Aircond Hanya Keluar Angin dan Tidak Sejuk

Apabila rakan-rakan menghidupkan aircond, ia sepatutnya dengan kilat udara yang bertiup dari lubang udara untuk mempunyai suhu sejuk (lebih sejuk daripada suhu kabin).

Tetapi jika aircond mempunyai masalah, maka walaupun pemilih suhu aircond telah ditetapkan pada suhu paling sejuk, udara yang bertiup dari lubang aircond masih suhu, aka ia tidak menjadi lebih sejuk.

Gejala ini adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan sistem penyaman udara kereta, ia boleh menjadi compressor yang patah, klac magnet yang rosak, kipas penyejuk mati, atau tanda gas aircond kereta kurang.

2.Compressor Aircond Tidak Berhenti Berfungsi Apabila Aircond Dihidupkan

Terdapat juga masalah sistem compressor aircond, di mana apabila suis aircond dihidupkan klac magnetik terus disambungkan.

Biasanya, klac magnet akan disambungkan apabila suis aircond dihidupkan. Tetapi klac magnet akan bebas dalam selang masa tertentu apabila tekanan freon/gas adalah maksimum.

Mungkin rakan-rakan sendiri sering menghadapi keadaan di mana bunyi mengetuk dari bilik enjin sering muncul apabila aircond dihidupkan.

Tetapi jika anda menghadapi keadaan di mana klac magnet dari awal aircond ON terus disambungkan, maka itu adalah tanda bahawa freon/gas aircond sudah habis.

Sifat udara, ia mudah dimampatkan. Berbanding dengan freon, udara lebih mudah dimampatkan jadi apabila pemampat berfungsi, ia hanya akan mengepam udara biasa.

3. Tiada Freon dalam Sight Glass

Kedua-dua ciri di atas, anda boleh merasa di kabin kereta apabila aircond dihidupkan. Sekiranya anda mendapati keadaan di atas, segera turun dan buka hud untuk memeriksa peredaran aircond.

Apa yang anda periksa adalah sight glass yang merupakan kaca bulat telus, fungsi kaca ini adalah untuk melihat peredaran freon dalam sistem aircond kereta. Biasanya kaca penglihatan terdapat dalam pengering atau penapis freon.

Dalam keadaan enjin masih berjalan dan aircond dihidupkan, cuba lihat kaca penglihatan ini. Sekiranya freon masih, maka akan ada cecair yang mengalir.

4. Tiada Embun Pada Hos Low Pressure Aircond

Seterusnya, ia masih di bilik enjin. Kali ini, rakan-rakan memberi perhatian kepada hos aircond kereta anda.

Terdapat dua hos dari pemampat, iaitu:

  • Hos tekanan tinggi dengan bentuk yang lebih kecil membawa dari pemampat ke kondensor.
  • Hos tekanan rendah dengan bentuk yang lebih besar membawa dari evaporator (di dalam teksi) ke compressor.

Apabila aircond dihidupkan secara normal, embun akan terbentuk pada hos low pressure.

Embun ini adalah hasil perbezaan suhu antara suhu di dalam hos lore pressure yang sejuk dan suhu enjin yang panas.

Penyelesaian Gas Aircond Kereta Habis

Gas Aircond Kereta
Gas Aircond Kereta

Seperti yang dinyatakan di atas, sebelum rakan-rakan mengisi freon, rakan-rakan perlu mengetahui punca mengapa AC freon kereta anda habis.

Untuk mengetahui lokasi sebenar kebocoran Freon, terdapat beberapa cara yang boleh digunakan.

Dengan menggunakan air sabun, ini adalah kaedah tradisional yang terbukti dapat mencari lokasi kebocoran Freon. Caranya ialah apabila enjin dihidupkan dan penghawa dingin dihidupkan, gunakan air sabun secara merata pada setiap baris AC.

Cara kedua ialah menggunakan pengesan kebocoran, alat ini menggunakan cecair seperti dakwat khas yang dimasukkan ke dalam saluran AC.

Punca Kereta Aircond Gas Kehabisan

Mengisi Gas Aircond Kereta
Mengisi Gas Aircond Kereta

Kereta AC Freon habis dengan cepat biasanya disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk:

1. Freon Aircond Kereta Bocor

Penyebab biasa yang sering berlaku apabila kereta freon aircond habis dengan cepat adalah gas aircond kereta bocor dalam satu atau beberapa baris enjin aircond kereta, dalam kes ini evaporator sering menjadi tempat di mana kebocoran berlaku.

Jika ini berlaku maka anda perlu tambah gas aircond kereta.

2. Talian Enjin Aircond Kereta Tersumbat

Salah satu sebab mengapa perkhidmatan kereta rutin sangat penting untuk dilakukan adalah untuk mengelakkan komponen enjin kereta tersumbat kerana kotoran terkumpul.

Talian atau enjin aircond kereta kotor akan menyebabkan penyumbatan, akibat risiko kebocoran talian dan kerosakan komponen boleh berlaku.

3. Kondensor Aircond Kereta Rosak

Kondensor aircond kereta yang rosak boleh disebabkan oleh beberapa perkara, jangka hayat, karat, dan kotoran.

Kondensor aircond kereta lama pastinya akan mempunyai pengaruh terhadap prestasi enjin aircond kereta, terutamanya kondensor memainkan peranan penting dalam menyejukkan freon aircond kereta.

4. Compressor Aircond Kereta Terlalu Panas

Pemanasan melampau compressor enjin aircond kereta disebabkan oleh penggunaan aircond berlebihan dan kotoran terkumpul.

Sekiranya terdapat sedikit freon aircond kereta, freon aircond kereta berlebihan, minyak pelincir yang tidak mencukupi, minyak pelincir yang berlebihan, dan prestasi kipas yang tidak optimum boleh membuat kompressor aircond kereta memanaskan dengan cepat.

5. Fan Belt Aircond Kereta Terputus

Fan belt aircond kereta yang dimatikan atau dipotong boleh memberi pengaruh buruk terhadap prestasi enjin aircond kereta.

Seluruh enjin kereta boleh menjadi panas, akibatnya, aircond kereta yang keluar tidak sejuk kerana freon aircond kereta tidak disejukkan.

Secara amnya, fan belt enjin kereta mesti diganti sekurang-kurangnya setiap kali kereta bergerak 20,000 km.

6. Kerosakan Pada Magnetic Clutch

Magnetic clutch adalah bahagian daripada compressor enjin aircond kereta yang menghubungkan putaran enjin dengan compressor.

Sekiranya anda mendapati kerosakan pada klac magnet ini, adalah idea yang baik untuk segera membuat pembaikan pada kebiasaan menggunakan aircond kereta.

Tabiat buruk seperti menghidupkan dan mematikan aircond terlalu kerap dalam tempoh masa yang cepat boleh menjadi pencetus klac magnet yang patah.

Cara Mengisi Gas Aircond Kereta

Service Aircond Kereta
Service Aircond Kereta

1. Kosongkan Freon lama

Sebelum mengecas semula, perkara yang perlu dilakukan ialah mengosongkan Freon lama terlebih dahulu supaya ia tidak bercampur dengan Freon baru.

Sekiranya kedua-duanya bercampur, ia akan menjejaskan prestasi penghawa dingin.

Untuk mengosongkan freon lama, gunakan tolok manifold atau tolok manometer yang disambungkan ke hos.

2. Bersihkan Aircond dan SIsa Freon

Walaupun Freon lama telah dikosongkan, anda masih perlu membersihkan penghawa dingin sekali lagi untuk memastikan tiada wap sisa dari pelekat Freon lama.

Untuk membersihkannya, gunakan mesin vakum.

Apabila hendak digunakan, paip pada tekanan rendah dan tekanan tinggi mesti dibuka terlebih dahulu sebagai tempat di mana udara dan wap melarikan diri dari penghawa dingin kereta.

3. Melincirkan Sistem Aircond

Kemudian, pelincir sistem AC supaya bahagian enjin dikekalkan dan mengelakkan kerosakan dengan menggunakan tolok manifold.

Untuk melakukan ini, letakkan hos dalam gelas yang telah diisi dengan cecair pelincir khas 5-10cc freon.

Pelincir kemudiannya akan disedut melalui hos apabila membuka sedikit injap keran tekanan rendah.

4. Kandungan Freon Baru

Langkah keempat ialah mengisi freon baru. Apabila Freon akan dikenakan bayaran, keadaan penghawa dingin kereta mesti berada dalam keadaan mati. Kemudian semak bacaan meter gas aircond kereta untuk memastikan freon/gas mencukupi.

Harga Tambah Gas Aircond Kereta

Menambah gas bermaksud mengisi / melaraskan kembali tekanan gas yang kurang kepada paras yang ditetapkan.

Penting bagi memastikan kompressor tahan lama dan penjimatan tenaga elektrik.

Harga topup gas aircond kereta di Malaysia berada di kisaran rerata RM 30 untuk semua kereta/lori/van.