Senarai Harga Portable Air Conditioner Malaysia Mei 2024

Posted on

Sekarang semakin banyak inovasi aircond, mungkin anda berfikir aircond hanya besar, belum lagi blower yang di luar, tentunya sangat tidak praktikal.

Oleh sebab itu sekarang banyak merek produk elektronik yang telah menghasilkan air conditioner dengan bentuk yang lebih kecil , dan tentunya lebih praktikal atau boleh kita panggilnya portable air conditioner.

portable air conditioner malaysia
Imej Portable Air Conditioner

Seperti yang dikatakan portable aircond ini lebih praktikal daripada aircond konvensional, jika aircond konvensional tidak dapat dipindahkan kerana peletakannya mesti mengikut lokasi pemasangan aircond itu sendiri.

Selain itu aircond konvensional juga mesti membobok dinding pada pemasangannya. Kerana  itu sekarang ada portable aircond yang pasti mempunyai banyak faktor mudah, mulai dari saiz, harga, dan pemasangan.

Kerana anda tidak perlu membobok dinding untuk dapat menggunakan portable aircond ini, selain itu portable aircond juga boleh dipindahkan ke tempat lain.

Dalam artikel ini akan dibincangkan mengenai portable air conditioner Malaysia , mulai dari portable air conditioner Malaysia review, best portable air conditioner Malaysia, portable air cond Malaysia price, portable air conditioner Malaysia without house dan perbincangan lain mengenai portable air conditioner Malaysia.

Yang pertama untuk dibincangkan ialah tentang kebaikan dan keburukan portable air cond Malaysia ini, dan di bawah ini adalah portable air cond Malaysia review  tentang kebaikan dan keburukan dari portable air conditioner Malaysia ini.

Keunggulan Portable Air Conditioner Malaysia

 • Portable air conditioner Malaysia praktikal, boleh dipindahkan mengikut keperluan, contohnya anda boleh memasukkan bilik tamu, bilik keluarga, bilik kerja, dan lain-lain.
 • Portable air conditioner Malaysia juga mempunyai tempat penampungan untuk menampung embun yang berasal dari portable aircond itu sendiri.
 • Harga portable air conditioner lebih murah berbanding dengan aircond konvensional
 • Aircond portable tidak membutuhkan pemasangan yang rumit. Berbeda dengan AC split atau AC Central yang pemasangannya sangatlah rumit dan membutuhkan teknisi agar bisa terpasang dengan baik pada rumah Anda.
 • Aircond portable juga memiliki ukuran yang kompak sehingga Anda bisa dengan mudah memindahkannya pada setiap ruangan berbeda di rumah dengan sangat mudah. Biasanya juga terdapat beberapa merk AC portable yang berukuran sedikit besar sudah menyediakan roda untuk membantu dan mempermudah dalam memindahkannya.
 • Harga dari aircond portable juga saat ini sudah semakin murah. Bahkan ada beberapa merk yang menyediakan pendingin udara sederhana yang berukuran ringkas.
 • Aircond portable juga bisa Anda simpan dengan mudah tanpa harus bingung dan memenuhi ruangan di rumah saat sedang tidak digunakan. Kepraktisannya hampir tidak bisa disaingi oleh pendingin udara konvensional.

Keburukan Portable Air Conditioner

 • Apabila digunakan portable aircond berbunyi bising
 • Kerana pelupusan udara panas digabungkan dengan bahagian penyejukan, maka terdapat kemungkinan udara panas dan sejuk bercampur
 • Kerana sering berpindah ada juga kemungkinan portable aircond lebih cepat rosak.
 • Membazir penggunaan kuasa elektrik.

Itu tadi merupakan sedikit portable air conditioner in Malaysia tentang kebaikan dan keburukannya, seterusnya adalah tentang best portable air cond malaysia dan juga portable air conditioner malaysia price.

 

Best Portable  Type Air Conditioner Malaysia

1. Honeywell

honeywell portable air conditioner malaysia
Honeywell Portable Air Conditioner Malaysia

Honeywell sendiri adalah salah satu pengeluar ac yang agak terkenal, salah satu ciri produk honeywell itu sendiri adalah harga aircond yang murah, hampir separuh dari harga aircond konvensional.

TipeHarga
Honeywell ES-800 Air CoolerRM539
Honeywell 10L Indoor Evaporative Air CoolerRM539
Honeywell 30L Indoor Evaporative Air CoolerRM939
Honeywell 25L Indoor Evaporative Air CoolerRM899

2. Hisense

hisense portable air conditioner malaysia
Hisense Portable Air Conditioner Malaysia

Hisense adalah pengeluar elektronik yang juga menghasilkan TV, smartphone, dan juga barangan elektronik lain, dan tentu saja hisense juga menghasilkan aircond baik aircond konvensional, maupun portable aircond.

TipeHarga
New Hisense Portable Air Conditioner 1hpRM1.039
Hisense HAP-09JSN 1.0HP Portable Air CondRM1.291

3. SHARP

sharp portable air conditioner malaysia
Sharp Portable Air Conditioner Malaysia

SHARP sendiri sudah tentu biasa, SHARP juga mengeluarkan aircond, dan SHARP juga mempunyai teknologi eco mode pada produk aircond nya baik aircond konvensioanl dan portable aircond.

TipeHarga
Sharp CV-P09GRV Air Conditioner PortableRM1.649,44
Sharp AC Portable 1 PK CVP-09GRVRM1.690
SHARP 1 PK CVP-09GRV-B + 1.5m hot air tube RM1.703,52
Sharp AC CVP-09GRV Portable Colour SilverRM1.703,52

4. Khind

khind portable air conditioner malaysia
Khind Portable Air Conditioner Malaysia

Khind sendiri boleh dikatakan sebagai jenama portable aircond yang paling murah, satu jenis portable aircond khind yaitu Khind EAC-600 Air Cooler mempunyai reka bentuk yang anggun.

TipeHarga
Khind EAC-600 Air CoolerRM390

5. Morphy Richards

morphy richards portable air conditioner malaysia
Morphy Richards Portable Air Conditioner Malaysia

Morphy Richards kebanyakan menghasilkan peralatan dapur elektronik seperti mixer, pemanas air, dan lain-lain. Tetapi Morphy Richards juga menghasilkan portable aircond.

TipeHarga
Morphy Richards EAC-06 Air CoolerRM688

8 Recomend Portable  Air Conditioner Malaysia Terkini 2024

1. Honeywell Air Cooler TC10PM

Honeywell adalah salah satu jenama penyaman udara yang telah lama wujud dan sangat popular untuk digunakan. Apabila melihat segmen pasaran penghawa dingin mudah alih yang semakin besar dan permintaan oleh ramai orang, Honeywell akhirnya mengeluarkan siri portable aircond. Honeywell Air Cooler TC10PM adalah salah satu model aircond portable yang dijual pada harga RM255,26 dan mempunyai saiz padat.

Air Cooler TC10PM mempunyai aliran udara sebanyak 300 meter padu sejam yang boleh memenuhi skop bilik sebanyak 9 meter persegi. Alat ini juga memerlukan kuasa yang sangat rendah, iaitu hanya 40 watt.

Honeywell Air Cooler TC10PM
Honeywell Air Cooler TC10PM

2. Denpoo AR-1208

Model ac mudah alih seterusnya ialah Denpoo AR-1208. Penghawa dingin ini dilengkapi dengan kapasiti tangki air sebanyak 6.5 liter yang boleh menjadikan bilik di rumah sangat sejuk dan selesa. Bukan itu sahaja, penghawa dingin ini juga mempunyai 3 tetapan kelajuan udara dan tetapan arah angin yang boleh anda sesuaikan menggunakan alat kawalan jauh. Penghawa dingin mudah alih Denpoo AR-1208 ini dijual dengan harga bermula dari RM255,26 sahaja.

Denpoo Air-1208
Denpoo Air-1208

3. Arctic Mini Air Cooler

Jika anda mempunyai bilik dengan saiz yang sangat terhad tetapi masih mahukan model aircond portable maka anda boleh memilih Arctic Mini Air Cooler. Penghawa dingin ini mempunyai saiz yang sangat kecil, iaitu hanya 16 x 17 cm lebar. Sistem dari Arctic Mini Air Cooler menggunakan peltier yang mampu menukar udara panas menjadi sejuk dan udara sejuk akan diterbangkan oleh kipas yang arahnya boleh diselaraskan. Anda boleh membeli penghawa dingin kecil ini hanya dengan membelanjakan RM22,70.

Arctic Mini Air Cooler
Arctic Mini Air Cooler

4. Sanken SAC-55

Sanken adalah salah satu jenama aircond yang terkenal dan mempunyai kualiti yang baik. Sanken SAC-55 adalah salah satu aircond portable yang boleh mengalirkan udara sehingga 380 meter padu sejam. Bukan itu sahaja, aircond ini juga dilengkapi dengan tangki air 6 liter yang lengkap dengan tempat untuk meletakkan 4 pek ais yang dapat membantu supaya proses penyejukan udara dapat berjalan lebih cepat. Anda juga boleh membeli Sanken SAC-55 ini dengan harga bermula dari RM283,62 sahaja.

Sanken SAC-55
Sanken SAC-55

5. Changhong CPC 05EM

Jika anda memerlukan aircond portable yang mempunyai keupayaan penyejukan yang baik maka anda boleh cuba membeli Changhong CPC 05EM. Model aircond portable ini menggunakan Freon dengan jenis R410A dan mempunyai kuasa penyejukan sehingga 5000BTU. Di samping itu, CPC Changhong 05EM juga memerlukan kuasa 670 watt untuk beroperasi dengan baik. Model aircond portable ini dijual dengan harga bermula dari RM850,86.

Changhong CPC 05EM
Changhong CPC 05EM

6. Midea Portable MPF-09

Midea Portable MPF-09 adalah salah satu aircond dengan reka bentuk yang sangat cantik dan minimalis. Bukan itu sahaja, aircond portable ini juga dilengkapi dengan kuasa penyejukan sehingga 9000 BTU sejam. Untuk pengambilan kuasa, Midea Portable MPF-09 memerlukan 825 watt kuasa elektrik.

Midea Portable MPF-09
Midea Portable MPF-09

7. AUX AM-09

Aircond portable seterusnya ialah AUX AM-09. AC bersaiz portable ini mempunyai kuasa penyejukan 9000 BTU yang mampu menyejukkan bilik dengan cepat dan mudah. Bukan sahaja ia mempunyai keupayaan penyejukan yang baik, model aircond portable ini juga mempunyai model minimalis yang sangat menarik untuk dilihat. Untuk dapat beroperasi dan digunakan, aircond ini memerlukan 1000 watt kuasa elektrik. Anda boleh membeli AUX AM-09 dengan harga bermula dari RM850,86 sahaja.

AUX AM-09
AUX AM-09

8. Sharp CV-P10TCY

Aircond portable terakhir ialah Sharp CV-P10TCY. Penghawa dingin CV-p10TCT yang tajam adalah aircond yang mempunyai reka bentuk minimalis moden dan menjadikannya sangat sesuai untuk dimasukkan ke ruang tamu. Keupayaannya untuk menyejukkan bilik juga sangat baik kerana ia mempunyai keupayaan penyejukan sehingga 8000 BTU dan memerlukan kuasa elektrik sehingga 960 watt. Model aircond portable minimalis ini dijual dengan harga bermula dari RM1843,54.

Sharp CV-P10TCY
Sharp CV-P10TCY

Nah, di atas adalah perbincangan tentang portable air conditiones in Malaysia ada portable air conditioner Malaysia price, best portable air conditioner in Malaysia dan perbincangan lain tentang portable aircond Malaysia.

Leave a Reply