Fungsi Receiver Dryer dalam Sistem Aircond Kereta yang Perlu Anda Ketahui

Posted on

Pengering penerima adalah peralatan penting dalam sistem penyejukan dan penyejukan yang digunakan untuk mengeluarkan udara lembap dan mencegah pembentukan karat pada komponen sistem Aircond.

Kami akan membentangkan artikel yang berkaitan dengan Pengering Penerima, bermula dari kaedah fungsi dan komponennya.

Apa itu Receiver Dryer?

Aircond Kereta
Aircond Kereta

Semua kereta terkini sentiasa dilengkapi dengan penghawa dingin atau aircond. Komponen yang membentuk sistem aircond juga berbeza-beza, salah satunya ialah receiver dryer car.

Fungsi receiver dryer dalam sistem aircond sangat penting.

Masalah yang sering berlaku dalam sistem penyaman udara kereta bukan sahaja sejuk atau tidak sejuk yang disebabkan oleh Freon.

Anda mungkin berfikir bahawa aircond kereta hanya memerlukan penyelenggaraan dengan mengisi freon. Terdapat juga komponen lain yang fungsinya sama pentingnya dengan freon, iaitu receiver dryer AC.

Receiver dryer location ada di antara condensor dan injap pengembangan. Apabila refrigant dipam oleh compressor, ia akan mengalir ke arah condensor dan melalui receiver dryer sebelum pergi ke arah injap pengembangan.

Fungsi Receiver Dryer

Receiver Dryer Aircond Kereta
Receiver Dryer Aircond Kereta

Terdapat beberapa jenis fungsi receiver dryer or accumulator, bukan hanya komponen yang diluluskan oleh refrigerant. Berikut adalah beberapa receiver dryer function yang mesti dipertimbangkan:

1. Menampung Freon Sementara Waktu

Receiver dryer fungsi untuk menahan freon buat sementara waktu apabila bentuknya masih cair. Dalam proses kerja, freon akan melalui injap pengembangan yang akan menyembur penyejuk gas mengikut tetapan aircond oleh pemandu.

Apabila menetapkan tiub sensitiviti haba memberikan isyarat bahawa ia memerlukan refrigerant, injap pengembangan akan menyembur ke dalam aliran evaporator.

Di sinilah refrigerant akan disimpan di dalam tiub receiver dryer. Sekiranya aircond dihidupkan atau tidak dan tidak ada isyarat dari tiub sensitif haba, maka receiver dryer menjadi tempat sementara cecair freon.

2. Tapis Kekotoran dari Refrigerant

Receiver dryer telah dilengkapi dengan filter supaya ia juga berfungsi untuk menapis kotoran pada penyejuk. Apabila penyejuk melepasi receiver dryer, semua kotoran akan ditapis dengan serta-merta.

Kotoran biasanya terdapat dalam penyejuk seperti habuk atau pasir yang sangat lembut. Kotoran ini tidak boleh beredar dalam sistem aircond kerana ia akan menyebabkan penyumbatan.

Sebagai contoh, bahagian injap pengembangan, jika bahagian ini disekat, ia akan menjadikan kantung tidak berfungsi secara optimum.

Udara yang dihasilkan tidak akan sejuk dari semasa ke semasa. Bukan itu sahaja, tetapi ia juga merosakkan semua komponen aircond yang lain.

3. Menyerap Kandungan Air

Fungsi receiver dryer seterusnya adalah untuk menyerap kandungan air yang juga dibawa oleh penyejuk. Selain kotoran, kelembapan atau air juga akan terkandung dalam penyejuk.

Semasa proses pengurangan suhu, freon akan ditukar menjadi gas sejuk. Apabila freon mengandungi air, maka selepas proses penyejukan ais akan muncul kerana kandungan air. Sekiranya air tidak ditapis, ais akan membentuk dan menyumbat injap pengembangan.

Penyumbatan injap pengembangan kecil ini akan menyebabkan kerosakan pada sistem aircond. Dalam receiver dryer terdapat gel desiccant yang kemudiannya berfungsi untuk menyerap air dalam penyejuk.

Berdasarkan semua fungsinya, receiver dryer mempunyai peranan yang sangat penting.

Walaupun komponen ini kelihatan remeh untuk menjadi bahagian yang freon lulus sahaja. Tetapi fungsinya tidak jauh berbeza dengan filter minyak atau filter udara yang menapis kotoran.

Pembinaan Komponen Receiver Dryer

Komponen Receiver Dryer Aircond Kereta
Komponen Receiver Dryer Aircond Kereta

Fungsi receiver dryer boleh dimaksimumkan kerana semua komponen pembentuknya mempunyai fungsi masing-masing. Receiver dryer itu sendiri adalah komponen yang bersaiz agak kecil tetapi memainkan peranan yang sangat besar.

Berikut adalah pembinaan receiver dryer pada sistem aircond bersama-sama dengan fungsi masing-masing.

1. Filter

Berdasarkan namanya, receiver dryer filter mempunyai fungsi utama filteran kotoran yang dibawa oleh cecair freon. Bentuk kotoran ini boleh dalam bentuk habuk atau gram logam yang dibawa semasa proses pengisian freon.

2. Desiccant

Komponen ini juga mempunyai fungsi untuk menyerap air yang dibawa dalam Freon. Fungsinya tidak jauh berbeza dengan gel desiccant yang biasa digunakan untuk menyerap kelembapan dan diletakkan di atas kabinet.

Mengapa freon boleh mengandungi air? Air boleh dibawa kerana proses vakum yang dijalankan semasa pembersihan aircond masih tidak optimum.

3. Sight Glass

Tidak semua receiver dryer mempunyai komponen yang dipanggil kaca penglihatan. Komponen ini mempunyai fungsi utama untuk melihat saluran freon dalam aircond. Terdapat juga jenis yang menggunakan kaca penglihatan pada bahagian paip ikatan.

Satu lagi peranan kaca penglihatan adalah untuk melihat jumlah freon yang masih terdapat dalam aircond. Apabila bilangannya terlalu kecil, akan ada gelembung udara yang akan memusnahkan komponen aircond.

Apabila terdapat banyak gelembung udara, maka freon sudah kosong.

Apabila freon kosong dan aircond masih dihidupkan, ia boleh menyebabkan tekanan pada sistem aircond. Kesan buruk adalah kerosakan kepada pelbagai komponennya.

4. Fusible Plug

Juga dipanggil soket fusible yang fungsinya adalah untuk menjamin prestasi sistem aircond. Apabila terdapat tekanan yang terlalu tinggi, maka melalui soket yang boleh dicairkan ini akan menitiskan air.

Sebab mengapa terdapat titisan air adalah kerana suhu dalam sistem terlalu tinggi untuk mencapai 100 darjah Celsius. Apabila ini dibenarkan, maka komponen yang diperbuat daripada bahan timah ini akan cair.

Tekanan yang terlalu tinggi juga akan menyebabkan kerosakan pada komponen lain. Penyebab permulaan tekanan tinggi adalah disebabkan oleh paip saluran aircond tersumbat atau freon yang terlalu sesak atau receiver dryer clogged.

Mengenali Bagaimana Ia Berfungsi Receiver Dryer

Berfungsi Receiver Dryer
Berfungsi Receiver Dryer

Selepas memahami apakah fungsi receiver dryer lengkap dengan setiap komponennya, bagaimana alat ini sebenarnya berfungsi dalam sistem aircond?

Apabila dilihat dari pemahaman, receiver dryer hanya digunakan apabila freon melepasi injap pengembangan.

Memang benar, cara kerja receiver dryer sangat mudah, tidak jauh berbeza dengan komponen filter minyak atau filter udara.

Pertama sekali, freon cecair akan mengalir ke arah receiver dryer sebelum menurunkan suhu dan mengubahnya menjadi gas sejuk.

Apabila memasuki receiver dryer, proses pertama yang dijalankan ialah penyerapan air. Desiccant berada di bahagian atas tiub receiver dryer yang diluluskan terlebih dahulu oleh freon cecair.

Di sinilah proses menyerap air yang dibawa oleh cecair Freon dijalankan. Proses itu sendiri agak cepat kerana Freon masih dalam bentuk cecair. Selepas air diserap, proses terus pada filter.

Komponen filter akan menyerap sisa-sisa kotoran yang terbawa-bawa semasa mengecas freon.

Hanya selepas filteran dengan filter, sebahagian daripada cecair freon akan mengalir ke injap pengembangan untuk disejukkan.

Selebihnya masih akan disimpan dalam receiver dryer untuk bersedia untuk mengalir dengan segera. Apabila aircond dimatikan, masih terdapat freon cecair yang disimpan pada komponen ini. Supaya apabila aircond dihidupkan semula, proses penyejukan akan lebih cepat.