Fungsi dan Punca Aircond Compressor Rumah Boleh Rosak

Posted on

Menikmati keselesaan penyejukan sistem penyejukan anda? Anda mempunyai compressor untuk mengucapkan terima kasih! Bahagian aircond penting ini bertanggungjawab untuk menyejukkan udara, dan tanpa itu, unit aircond tidak dapat berjalan dengan baik.

Lihat di bawah betapa pentingnya bahagian ini, dan bagaimana untuk menentukan sama ada anda mempunyai compressor yang rosak di unit anda.

Apa itu Aircond Compressor?

Compressor adalah unit kuasa (jantung) keseluruhan sistem aircond. Tanpa itu, aircond di rumah tidak akan dapat menghasilkan suhu sejuk. Fungsi compressor adalah untuk menukar unsur gas tekanan rendah menjadi gas tekanan tinggi.

Sama seperti jantung manusia mengepam darah ke seluruh badan, compressor juga mempunyai peranan yang sama, iaitu mengepam gas atau cecair ke seluruh sistem aircond.

Dari kerja pam, suhu dan tekanan menjadi lebih tinggi. Di samping itu, compressor juga berfungsi untuk mengalirkan penyejuk ke seluruh rangkaian sistem aircond.

Walaupun pemampat ac adalah bahagian penting dalam penghawa dingin, tetapi produk pemampat ac yang mempunyai harga yang berbeza-beza, dari murah hingga mahal.

Aircond Inverter/Compressor
Aircond Inverter/Compressor

Punca Compressor Aircond Rumah Rosak

Terdapat pelbagai punca compressor aircond yang rosak, termasuk yang berikut:

1. Terdapat Penyumbatan dalam Compressor Aircond

Rupa-rupanya, kehadiran penyumbatan di freon boleh memburukkan lagi prestasi compressor. Penyumbatan boleh menyebabkan sistem pam pada compressor tidak berjalan dengan betul.

Beban berat ini berlaku kerana penyumbatan kotoran menjadikan aliran dipam oleh compressor tidak seimbang. Dengan cara itu, compressor terpaksa meningkatkan beban tekanan supaya aliran dapat sesuai dan boleh menyebabkan bunyi bising.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh mengepam atau jet cecair nitrogen ke dalam penghawa dingin yang tersumbat.

2. Voltan Sesalur Yang Tidak Sesuai

Bekalan elektrik yang tidak seimbang antara keperluan aircond dan bekalan sedia ada, boleh menyebabkan masalah dalam fungsi aircond. Bahagian yang paling terjejas ialah gegelung pada motor compressor aircond.

3. Tekanan Berlebihan

Kesilapan dalam jumlah tekanan aircond yang tidak seimbang dengan keupayaan compressor akan meningkatkan beban compressor dan menjadikannya tidak berfungsi dengan baik.

Beban compressor yang berlebihan dan prestasi dalam mengepam freon akan menyebabkan kerosakan pada putaran compressor atau gegelung terbakar.

4. Pemampat Kekurangan Minyak

Ternyata compressor aircond juga memerlukan minyak. Kehadiran minyak di compressor berguna untuk melincirkan bahagian omboh.

Minyak yang kurang atau bahkan habis, akan menyebabkan kebocoran pada paip, kondensor, atau penyejat. Nah, kebocoran boleh memberi kesan buruk kepada compressor. Oleh itu, sentiasa lakukan isi minyak untuk compressor dan gunakan minyak yang piawaiannya sesuai dengan pengilang.

5. Pengisian Minyak dan Refrigeran yang Tidak Betul

Penyebab seterusnya aircond compressor adalah mengisi minyak dan refrigeran yang salah. Sebabnya ialah pengisian kedua-dua bahan mestilah mengikut piawaian kilang.

Kesalahan pengisian minyak dan refrigeran akan menyebabkan komponen dalam compressor rosak kerana tidak sepadan dengan bahan yang digunakan.

6. Compressor Telah Terlalu Lama Digunakan

Penggunaan aircond yang terlalu lama pasti akan menjejaskan compressor di dalamnya. Compressor aircond akan mengalami penurunan fungsi apabila mereka berumur antara 5-10 tahun.

Compressor aircond yang telah lama digunakan akan terhakis pada omboh. Selain daripada masalah menghakis, usia lama compressor juga boleh menyebabkan karat pada compressor.

Compressor Aircond
Compressor Aircond

Fungsi Compressor Aircond dan Bagaimana Ia Berfungsi

Apabila menghidupkan aircond, anda pasti mengharapkan udara di dalam bilik menjadi lebih sejuk. Ini boleh diperolehi hanya jika aircond berfungsi dengan baik, iaitu apabila semua komponennya berfungsi seperti yang sepatutnya.

Sila ambil perhatian, aircond terdiri daripada banyak komponen yang kerjanya saling berkaitan untuk membentuk sistem aircond. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai compressor aircond.

Pada asasnya, fungsi utama compressor aircond adalah untuk mengekalkan perbezaan tekanan dalam sistem supaya peredaran penyejuk dalam sistem aircond berjalan lancar.

Fungsi ini boleh dihuraikan sekali lagi dalam beberapa fungsi yang lebih khusus, iaitu:

  • Menghisap wap refrigeran dari evaporator,
  • Memampatkan wap refrigeran supaya suhu dan tekanan mereka meningkat,
  • Terus mengalirkan refrigeran ke seluruh sistem aircond, dan
  • Ia mengubah tekanan supaya refrigeran bergerak dari sisi tekanan tinggi ke bahagian tekanan rendah.

Aircond Compressor Saiz

Faktor pertama dan paling mudah yang biasanya anda pertimbangkan semasa membeli aircond adalah saiz unit berbanding saiz ruang yang anda ingin sejukkan. Untuk mempunyai idea tentang saiz aircond yang sempurna kepada nisbah bilik, seseorang perlu memahami British Thermal Unit atau BTU.

BTU adalah ukuran kandungan haba bahan api atau sumber tenaga. Berkaitan dengan saiz aircond, ia adalah kapasiti penyejukan unit untuk kawasan tertentu. Mendapatkan kaki persegi bilik adalah penting kerana ia membantu anda menganggarkan angka sebenar BTU yang diperlukan.

Secara keseluruhan, sama ada saiz bilik atau kapasiti aircond, penting untuk mengetahui tahap BTU. Selain daripada kalkulator dalam talian yang disebutkan di atas, terdapat lebih banyak sumber yang tersedia untuk membantu menentukan BTU yang diperlukan bagi setiap saiz bilik.

Sebelum berunding dengan pembekal unit aircond anda untuk mendapatkan bantuan, ingatlah jadual ini yang dapat memberikan gambaran yang baik tentang berapa banyak kuasa penyejukan yang sebenarnya anda perlukan.

Aircon Size Chart
Aircon Size Chart

Aircond Compressor Price

Compressor aircond yang telah rosak atau yang tidak boleh berfungsi maksimum harus dibaiki atau diganti. Berikut adalah julat harga untuk compressor aircond bagi Anda yang ingin menggantikan compressor aircond Anda:

No.Penerangan SaizHarga
1.1/2 PK RM   262
2.3/4 PK RM   355
3.1 PK RM   405
4.1,5 PK RM   448
5.2 PK RM   587
6.2,5 PK RM   825