7 Ciri-ciri Relay Aircond Kereta yang Rosak dan Punca-puncanya

Posted on

Apabila bercakap mengenai aircond kereta, tidak lengkap jika tidak membincangkan komponen relay aircond kereta.

Tidak banyak yang disedari, sebenarnya komponen relay aircond pada kenderaan memainkan peranan penting dalam memastikan sistem penyejukan kereta dapat berfungsi dengan baik.

Apakah Relay Aircond Kereta?

Secara ringkasnya, relay aircond kenderaan adalah alat yang berfungsi untuk mengawal permulaan dan hentian aircond.

Apabila suhu di dalam kereta mencapai suhu sasaran, sensor akan menghantar isyarat kepada relay aircond kenderaan untuk menghentikan tindakan penyejukan aircond.

Apabila suhu di dalam kereta lebih tinggi daripada suhu sasaran, sensor akan menghantar isyarat kepada relay aircond kenderaan untuk memulakan tindakan penyejukan aircond.

Bagaimana Relay Aircond Kereta Berfungsi?

Apabila menghidupkan aircond kereta, suis aircond akan menghantar isyarat ke unit kawalan aircond. Selepas itu, unit kawalan aircond akan menghantar isyarat permintaan kepada mesin.

Sekiranya keadaan mengizinkan, mesin juga akan menghantar isyarat ke unit kawalan aircond. Unit kawalan aircond mengawal relay compressor untuk beroperasi, dan klac elektromagnet compressor akan diaktifkan.

Relay Aircond Wira
Relay Aircond Wira

Alat aircond kereta juga dikenali sebagai aircond kereta.

Alat ini digunakan untuk menyesuaikan dan mengawal suhu, kelembapan, kebersihan udara dan aliran udara di dalam petak kereta dalam keadaan terbaik, untuk menyediakan persekitaran pemanduan yang selesa untuk penumpang, dan untuk mengurangkan keletihan perjalanan, dengan itu mewujudkan keadaan yang baik untuk pemandu, dan untuk memastikan pemanduan yang selamat.

Peranti pengudaraan memainkan peranan yang sangat penting. Peranti ini biasanya termasuk peranti penyejukan, peranti pemanasan dan peranti pengudaraan.

Peranti gabungan ini menggunakan sepenuhnya ruang terhad di dalam kereta, mempunyai struktur yang mudah dan mudah dikendalikan, dan merupakan sistem penyaman udara kereta moden yang popular di peringkat antarabangsa.

Ciri-ciri Relay Aircond Kereta yang Rosak dan Puncanya

Ciri-ciri relay aircond kereta yang rosak ialah penyejuk kabin kereta tidak memancarkan angin dan penghawa dingin kereta benar-benar mati.

Ia biasanya bermula dengan keadaan fius yang rosak atau gangguan elektrik.

Ciri-ciri relay aircond kereta yang rosak mudah dikenali, iaitu aircond di kabin kereta dimatikan. Biasanya ia berlaku kerana hayat perkhidmatan relay aircond kereta anda panjang, komponen aircond kotor dan berkarat, atau jarang digunakan untuk memeriksa keadaan elektrik penghawa dingin di kedai pembaikan.

Berikut adalah ciri-ciri relay aircond kereta yang rosak yang perlu anda ketahui:

1. Gust angin aircond sama sekali tidak sejuk.

2. Walaupun terperangkap aircond tidak sejuk dan disertai dengan kenaikan suhu enjin.

3. Dalam sesetengah keadaan, terdapat juga bau yang hangus atau bau yang tidak semulajadi dari sistem aircond.

4. Asap muncul dari lubang pengudaraan.

5. Terdapat bunyi bising dan getaran yang tidak normal apabila compressor aircond dihidupkan.

6. Beban enjin menjadi lebih berat apabila compressor aircond dihidupkan.

7. Terdapat bunyi mencicit dari arah enjin apabila aircond dihidupkan.

Aircond Kereta
Aircond Kereta

Sekiranya tanda relay aircond kereta yang rosak telah muncul, ia biasanya akan diikuti dengan kerosakan pada aircond kereta dalam komponen lain, seperti:

  • Kipas tambahan yang tiba-tiba seluar pendek
  • Klac magnet yang tidak sengaja dipendekkan juga.
  • Sekiranya anda menyedari tanda relay aircond kereta yang rosak, anda harus segera mematikan aircond sebelum akhirnya relay pecah dan seluar pendek.

Lakukan rutin perkhidmatan aircond kereta sekurang-kurangnya selepas memandu sejauh 20,000 km. Walau bagaimanapun, kuasa enjin dan sparepart kereta akan berkurangan dalam prestasi dari masa ke masa.