Apakah Inverter Aircond? Pilihan Aircond yang Menjimatkan Elektrik dan Menyejukkan

Posted on

Aircond Inverter adalah teknologi penyejukan yang agak popular di kalangan pengguna kerana ia mempunyai kelebihan yang tidak ditawarkan oleh sistem penyejukan lain.

Kami akan membentangkan artikel yang berkaitan dengan AC Inverter, bermula dari perbezaan dengan aircond bukan penyongsang dan kelebihan penyongsang udara.

Apa itu Aircond Inverter?

Apakah Inverter Aircond
Apakah Inverter Aircond

Inverter aircond adalah aircond yang menggunakan teknologi yang lebih maju daripada aircond biasa.

Teknologi dalam aircond inverter  terbaik atau aircond inverter 5 star mempunyai cara khas untuk mengendalikan aircond, yang boleh menukar voltan sesalur berselang-seli menjadi voltan elektrik unidirectional, jadi ini boleh menyebabkan penggunaan elektrik menjadi lebih ekonomik untuk jangka panjang.

Inverter Aircond vs non-Inverter

Aircond Inverter

LG Dual Cool Eco Inverter T10EV4 Air Conditioner
LG Dual Cool Eco Inverter T10EV4 Air Conditioner

Inverter air conditioner adalah sejenis aircond yang kini dalam permintaan oleh ramai orang. Dirujuk sebagai inverter aircond kerana aircond ini menggunakan komponen yang dipanggil inverter itu sendiri.

Di sini inverter adalah alat yang cara bekerja adalah bertentangan dengan penyesuai, dengan menukar arus elektrik sedemikian rupa. Ringkasnya, inverter di sini mengawal kelajuan pemampat untuk menjadikan aircond lebih cekap dalam kuasa elektrik walaupun inverter aircond murah harganya.

Seperti yang kita tahu, aircond adalah barang elektronik yang diperlukan tetapi menggunakan banyak elektrik supaya bil elektrik membengkak. Nah, dengan inverter ini, aircond dibuat lebih cekap dalam elektrik supaya bil elektrik stabil.

Oleh itu, tidak hairanlah bahawa inverter aircond telah meningkat sejak kebelakangan ini. Bagaimana Inverter aircond ini berfungsi, jika aircond jauh ditetapkan pada suhu 24 darjah maka apabila mula-mula menghidupkan, inverter aircond ini akan bekerja keras untuk menyesuaikan suhu bilik mengikut jarak jauh.

Aircond non-Inverter

Aircond Non Inverter
Aircond Non Inverter

Non-inverter aircond atau biasa dipanggil aircond standard juga merupakan aircond biasa.

Jenis aircond ini biasanya dilengkapi dengan 800 watt kuasa elektrik. Compressor pada aircond ini apabila dihidupkan akan segera berfungsi sepenuhnya supaya tarik kuasa elektrik segera tinggi.

Apabila suhu bilik yang dikehendaki telah dipenuhi, compressor akan dimatikan tetapi akan dihidupkan semula jika suhu bilik berubah lagi. Cara aircond ini dimatikan menjadikan aircond ini menarik banyak kuasa elektrik.

Sekiranya inverter aircond menyejukkan bilik dengan lebih cepat, non-inverter aircond ini menyejukkan bilik dengan kelajuan standard dan tarikan elektrik awal yang tinggi.

Ini adalah salah satu kelemahan terbesar non-inverter aircond, memandangkan lebih ramai pengguna memerlukan aircond yang menjimatkan kuasa elektrik.

Kelebihan Inverter Aircond

Cara Jimat Aircond
Cara Jimat Aircond

1. Lebih Cepat Sejuk

Aircond mempunyai fungsi untuk mengekalkan suhu bilik untuk kekal stabil. Sudah tentu, lebih cepat bilik sejuk, lebih baik ia akan menjadi.

Ini paling dirasai oleh pengguna inverter aircond, kerana hanya dengan menunggu sebentar, bilik akan segera berasa sangat sejuk. Jadi anda akan berasa selesa dan boleh melakukan apa-apa aktiviti tanpa berasa panas.

Ini kerana inverter aircond menggunakan tarikan elektrik awal yang besar untuk menjadikan suhu bilik sejuk secepat mungkin. Tidak seperti non-inverter aircond yang mengambil masa yang lama untuk mencapai suhu yang dikehendaki.

2. Teknologi Pengurusan Compressor Berkebolehan

Setiap aircond mesti mempunyai compressor, kerana tanpa compressor aircond ia tidak akan dapat beroperasi. Supaya compressor adalah komponen penting dalam penggunaan aircond. Kualiti compressor akan dapat dilihat dari udara yang dihasilkan.

Sekiranya compressor mempunyai kualiti yang baik, suhu di dalam bilik akan dikekalkan dan stabil.

Compressor akan berfungsi secara optimum apabila aircond dihidupkan ke suhu yang dijangkakan.

Dalam inverter aircond, selepas mencapai suhu yang dijangkakan, compressor secara automatik akan menurunkan kuasa penyejukan supaya udara yang dihasilkan tetap stabil dan kurang tenaga digunakan.

Tidak seperti non-inverter aircond, compressor akan dimatikan apabila suhu yang dihasilkan seperti yang dijangkakan dan dihidupkan semula apabila suhu bilik berubah ke tahap tertentu. Supaya cara kerja aircond jenis ini akan terus dihidupkan dan dimatikan untuk tempoh penggunaan.

3. Lebih Cekap Tenaga

Memandangkan inverter aircond mempunyai pemampat yang canggih, tidak menghairankan bahawa Inverter aircond ini cekap tenaga. Ini disebabkan oleh proses penyejukan yang lebih cepat dan secara automatik menurunkan kuasa penyejukannya apabila mencapai suhu yang dikehendaki supaya ia lebih cekap tenaga.

Itulah sebabnya Inverter aircond lebih menjimatkan, kerana jika dibandingkan dengan non-inverter aircond untuk saiz 1 PK boleh menggunakan sehingga 900 Watts kuasa dan ini agak besar.

Manakala Inverter aircond dengan saiz 1 PK menggunakan sehingga 700 Watts kuasa sahaja. Bukankah perbezaannya? Jadi inilah sebab utama mengapa inverter aircond lebih cekap dalam kos elektrik.

4. Jimat Kos Elektrik

Sudah tentu, lebih banyak tenaga yang dihasilkan akan menjejaskan kos elektrik. Semakin kurang tenaga elektrik yang digunakan, semakin kurang bil elektrik supaya menggunakan Inverter aircond dapat mengurangkan jumlah perbelanjaan bil elektrik.

Perlu diingat, bahawa 50% bil elektrik berasal dari penggunaan aircond. Supaya mempunyai aircond yang cekap tenaga dapat mengurangkan 30-40% kos elektrik. Tidak buruk, bukan?

5. Mempunyai Bunyi Tidak Terlalu Bising

Non-inverter aircond biasanya membuat bunyi yang agak kuat semasa bekerja. Secara amnya, bunyi yang dihasilkan terasa bising jika didengar secara berterusan dan ini paling dirasai untuk pengguna non-inverter aircond.

Berbeza dengan inverter aircond yang menggunakan pemampat berkualiti baik, supaya tarik enjin lebih ringan dan bunyi yang disebabkan ketika bekerja lebih senyap.