Sebab-Sebab Aircond Tak Sejuk

Posted on

Aircond kini merupakan barangan elektronik yang banyak digunakan dalam komuniti. Sebabnya, kerana aircond boleh membuat rumah sejuk dan berasa lebih selesa.

Terutamanya sekarang bahawa aircond bukan sahaja boleh membuat bilik sejuk, tetapi juga boleh membuat udara di dalam bilik bersih dan bebas daripada bakteria.

Walau bagaimanapun, apa yang disebut barang elektronik mesti selalu ada masalah, seperti bunyi fizikal dari aircond, sehingga aircond rumah tak sejuk.

Gambar Aircond Tak Sejuk
Gambar Aircond Tak Sejuk

Aircond tidak sejuk adalah salah satu masalah yang sangat mengganggu pengguna barangan elektronik, terutamanya aircond.

Oleh itu, anda perlu tahu apa sebenarnya, kenapa air cond tak sejuk? Dalam artikel ini kita akan membincangkan sebab-sebab aircond tak sejuk.

 

Sebab Aircond Tidak Sejuk

1. Tetapan Jauh Aircond Tidak Sesuai

Penyebab aircond yang pertama tidak boleh datang dari tetapan aircond jauh yang tidak sepadan. Kita semua tahu bahawa aircond kini semakin canggih, jadi anda boleh mengawal aircond hanya dengan menggunakan remote.

Kini, hampir semua aircond mempunyai butang untuk menetapkan mod. Cuba semak mod pada aircond anda, pastikan mod aircond anda berada dalam mod biasa, auto, turbo atau sejuk.

2. Kapasiti Penyejuk aircond Tidak Sesuai Dengan Kawasan Bilik

Jika anda mendengar perkataan aircond mungkin anda sudah biasa dengan istilah PK. PK sendiri boleh dikatakan mempunyai kapasiti penyejukan aircond pada bilik.

Semakin besar PK, semakin cepat aircond akan membuat bilik sejuk, tetapi semakin besar daya elektrik yang digunakan.

Oleh itu, anda perlu menyesuaikan keupayaan penyejuk aircond ke kawasan bilik anda. Sebagai contoh untuk bilik 3 x 3 m2, anda boleh menggunakan aircond dengan kapasiti separuh PK.

Untuk bilik 6 x 6 m2 anda boleh menggunakan aircond dengan kapasiti penyejukan 1 PK.

3. Kekurangan Freon di aircond

Freon sendiri adalah salah satu komponen penting yang diperlukan oleh aircond, freon itu sendiri adalah bahan dengan titik mendidih yang rendah.

Gambar Freon Aircond
Gambar Freon Aircond

Biasanya freon juga digunakan dalam peranti elektronik yang berfungsi untuk menyejukkan serta peti sejuk. Jika aircond di rumah atau di dalam bilik anda tidak sejuk anda boleh menyemak freon.

Kedua-dua peranti seperti freon dan paip freon itu sendiri.

4. Meletakkan Unit aircond di Ruang sempit

Aircond sendiri bukan sahaja mempunyai komponen dalaman. Tetapi terdapat juga komponen luaran. Nah, untuk komponen luar anda juga perlu memberi perhatian kepada penempatan.

Gambar Unit Luar Aircond
Gambar Unit Luar Aircond

Untuk meletakkan ia harus memberi jarak 80 cm dari dinding pada setiap sisi. Ini dilakukan supaya komponen luar aircond tidak mudah dipanaskan dan tidak rosak dengan cepat. Sehingga prestasi aircond tidak optimal dan tidak sejuk.

5. Kompresor Aircond Broken

Kompresor itu sendiri boleh dibilang komponen utama aircond. Kerana kompresor itu sendiri berfungsi untuk mengawal sirkulasi freon dari unit luar dan unit tertutup.

Jika kompresor aircond rosak secara langsung prestasi aircond tidak optimum, dan ia dapat dipastikan bahawa aircond tidak optimum serta menyejukkan bilik anda.

6. Aircond Kotor

Aircond kotor juga salah satu sebab penyaman udara dingin yang sering anda lupakan. Untuk aircond kotor sendiri, ini termasuk semua unit, unit dalaman dan luaran.

Untuk dalaman, terdapat banyak kotoran dalam penuras. Untuk luaran, kerana meletakkannya di luar, unit luaran secara langsung terdedah kepada habuk dan kotoran. Oleh itu, anda mesti menyemak dan membersihkannya secara berkala.

Nah, itu adalah beberapa perkara yang menyebabkan aircond tidak menyejuk, maksudnya anda selalu melakukan pemeriksaan rutin sama ada unit dalaman dan luaran.

Kerana sesungguhnya jika aircond itu tidak sejuk ia hanya akan membuat anda membazir elektrik dan tidak mendapat apa-apa manfaat.

Leave a Reply