Mari Ketahui Komponen Aircond Kereta dan Fungsinya

Posted on

Terdapat banyak komponen aircond kereta yang mempunyai fungsi dan cara kerja yang berbeza supaya prestasi penghawa dingin dapat dimaksimumkan dan udara di dalam kereta dapat menjadi lebih sejuk.

Apabila berada di dalam kereta, aircond pastinya merupakan ‘peranti’ penting yang tidak boleh dilepaskan. Kewujudan aircond di dalam kereta sememangnya sangat penting, terutamanya apabila cuaca panas.

Dalam kes ini, komponen aircond kereta itu sendiri sangat pelbagai.

Walaupun sangat diperlukan, masih ramai yang tidak tahu apa komponen pada aircond kereta. Malah, pelbagai komponen ini juga menentukan cara mengekalkan aircond supaya ia tidak rosak.

Untuk itu, berikut adalah senarai komponen dalam aircond kereta yang perlu anda fahami.

Nama dan Fungsi Komponen Aircond Kereta

1. Pemampat/Compressor

Kali ini senarai akan bermula dengan peranti dan menguasai prestasi aircond, iaitu pemampat atau compressor. Fungsinya sangat penting, iaitu sebagai pamer Freon yang kemudiannya diedarkan ke semua bahagian sistem AC.

Tanpa pengedaran ini, penghawa dingin kereta tidak akan berfungsi seperti yang sepatutnya.

Terdapat dua bahagian penting dalam compressor itu sendiri, iaitu garis sedutan dan garis ekzos. Kedua-duanya bekerjasama untuk mengepam udara ke arah kondensor.

Dalam garisan sedutan, tekanan yang dimiliki lebih rendah dan disambungkan ke bahagian evaporator.

Tidak seperti saluran sedutan, saluran ekzos sebenarnya mempunyai tekanan yang agak tinggi. Tekanan tinggi pada compressor ini akan menyambungkannya ke bahagian kondensor.

2. Kondensor/CondenserKetahui, Ini Cara Kerja dan Fungsi Kondensor AC Mobil | Suzuki Indonesia

Seterusnya, beralih ke bahagian penting lain, iaitu kondensor. Sama seperti compressor, kondensor juga mempunyai fungsi yang sangat penting.

Fungsi kondensor adalah sebagai penyejuk dengan melepaskan aura haba dari Freon. Tidak bersendirian, proses penyejukan ini dibantu oleh rakan kondensor, iaitu cooling fan.

3. Receiver DryerJual Receiver Drier Iveco Alat Berat AC Mobil Drayer Dryer ACM - Jakarta Pusat - ACM AC MOBIL | Tokopedia

Selepas selesai membincangkan kondensor, komponen lain yang kewujudannya tidak boleh dipandang remeh adalah receiver dryer. Fungsi pengering penerima adalah untuk menapis semula semua kotoran yang secara tidak sengaja memasuki sistem aircond.

Semua kotoran yang masuk akan ditapis oleh alat ini.

Memandangkan fungsinya sebagai penapis untuk habuk dan objek kotor, anda mesti sentiasa membersihkan bahagian receiver dryer ini. Sekurang-kurangnya bersihkan sekurang-kurangnya sekali setahun dengan kerap untuk mengelakkan kerosakan aircond.

4. Expansion Valve

Mengenal Cara Kerja Katup Ekspansi pada AC Mobil - Otomotif Liputan6.comAnda mesti menemui penghawa dingin yang mengeluarkan sejenis cecair, bukan? Mungkin cecair itu adalah Freon berbentuk cecair yang secara tidak sengaja tergelincir dari ‘sangkar’.

Berkaitan dengan itu, dalam penghawa dingin kereta, terdapat komponen yang dipanggil expansion valve.

Tugas expansion valve adalah untuk menukar freon dalam bentuk cecair untuk menjadi bentuk gas dengan melalui proses spraying.

Proses spraying ini digunakan untuk membuat suhu pada Freon boleh menjadi lebih sejuk sebelum akhirnya dimasukkan ke dalam evaporator.

5. Penyejat/Evaporator

Evaporator AC Mobil: Fungsi, Jenis, dan Harganya

Selepas keluar dari expansion valve, Freon akan memasuki peranti yang dipanggil evaporator.

Sebelum mengalir di dalam kabin, Freon yang telah diterima oleh evaporator ini akan disejukkan terlebih dahulu.

Hasil penyejukan yang berlaku di evaporator ini akan menghasilkan udara segar dan sejuk di dalam kabin. Penyejat ini mempunyai nama lain, iaitu penapis aircond kereta.

Prinsip kerja evaporator ini sememangnya agak serupa dengan kondensor.

Suhu sejuk Freon kemudiannya akan disalurkan kembali ke bahagian dalam teras yang juga mempunyai sirip seperti konduktor.

6. High Pressure Hose

Nama Komponen Ac Mobil Dan Fungsinya - OMBRO

Komponen seterusnya dalam aircond kereta yang perlu anda ketahui ialah High Pressure Hose.

Fungsi utama bahagian ini adalah sebagai saluran yang akan menjadi tempat di mana cecair Freon mengalir dengan tekanan tinggi.

Melihat kepentingan kewujudan High Pressure Hose ini, anda perlu menjaganya dengan baik.

Diameter High Pressure Hose ini lebih kecil jika dibandingkan dengan adiknya, LowPressure Hose.

Perbezaan diameter ini menyebabkan perbezaan tekanan yang kemudiannya juga akan digunakan untuk membuat sistem spraying berfungsi.

7. Low Pressure Hose

Komponen AC Mobil Beserta Fungsinya Terlengkap 2024 - Spbukita

Seperti yang dijelaskan sedikit di atas, Low Pressure Hose mempunyai diameter yang lebih besar sedikit daripada adiknya, iaitu Low Pressure Hose.

High Pressure Hose memang digunakan untuk menyalurkan Freon dalam bentuk cecair.

Walaupun Low Pressure Hose mempunyai fungsi untuk menyalurkan freon yang telah dalam bentuk gas dari penyejat kembali ke compressor.

Walaupun kelihatan serupa, High Pressure Hose dan Low Pressure Hose mempunyai fungsi yang berbeza.

8. Cooling Fan

Komponen Aircond Kereta

Komponen seterusnya aircond kereta dan fungsinya yang perlu anda ketahui seterusnya ialah cooling fan. Seperti namanya, peranti ini pastinya berkaitan dengan proses penyejukan. Cooling fan berfungsi untuk menyejukkan bahagian kondensor pada aircond kereta yang terletak di bahagian depan radiator kereta.

Fungsi kipas penyejukan ini sangat penting untuk aircond kereta. Ini kerana apabila kipas penyejuk telah bertukar dan ditiup, suhu panas pada Freon akan berkurangan apabila ia melalui kondensor.

9. Blower

Catat, Ini Penyebab Blower AC Mobil Mati dan Solusinya | Suzuki Indonesia

Mempunyai bentuk yang agak serupa dengan cooling fan, blower mempunyai fungsi yang agak jauh berbeza daripada komponen ini. Fungsi utama blower adalah menghembus nafas udara melalui bahagian evaporator.

Komponen aircond kereta ini adalah ventilator dari sistem pengudaraan di dalam kereta.

Melihat penerangan, tentu saja anda sudah dapat mengetahui betapa pentingnya blower berada di dalam penghawa dingin kereta.

10. Freon

Berapa Harga Freon AC Mobil? Ini Estimasi Sesuai Mereknya

Sejak permulaan perbincangan, nama freon telah disebutkan agak kerap. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu apa Freon dan fungsi utamanya? Tugas freon adalah sebagai penyejuk atau refrigerant.

Boleh dikatakan bahawa Freon adalah gas khas yang biasanya mempunyai suhu normal yang sejuk.

Sebelum Freon melalui proses penyejukan, suhu telah mencapai 0 darjah Celsius.

Penggunaan Freon dalam penghawa dingin kereta adalah berdasarkan keupayaannya untuk menahan radiasi haba dengan lebih baik.

11. Magnetic Clutch

Catat, Ini Fungsi Magnetic Clutch AC dan Efek Kerusakannya | Suzuki Indonesia

Beralih kepada komponen elektrik, yang pertama adalah magnetic clutch.

Komponen penting dan canggih ini akan menetapkan masa yang tepat untuk pemampat berfungsi walaupun takal pada enjin terus berputar seperti yang sepatutnya.

Kewujudan klac magnet ini sangat penting kerana apabila pemampat mula berfungsi, tekanan pada Freon akan menjadi lebih tinggi dan lebih tinggi.

Sekiranya tekanan freon tinggi, magnetic clutch akan menghentikannya.

12. Thermostat

Thermostat AC Mobil | AC-Mobil.Com

Satu lagi komponen utama yang tidak kurang penting daripada peranti lain ialah termostat. K

omponen ini sangat penting kerana termostat akan memberi isyarat kepada keadaan suhu yang terkandung di dalam kabin ke compressor secara automatik.

Bukan itu sahaja, dalam badan termostat terdapat juga sensor yang berfungsi untuk mengesan suhu dalam penyejat.

Ia juga boleh dikatakan bahawa termostat mempunyai peranan penting kerana ia boleh menjadi pengawal selia kerja compressor aircond.

13. Pressure Switch

Jual Low Pressure Switch ( LPS ) AC Mobil Toyota Innova, Hilux, Fortuner, Dll Merk : DENSO (New/Baru) di Lapak DENSO AC MOBIL | Bukalapak

Untuk mengekalkan keselamatan sistem kerja aircond kereta, terdapat peranti yang dipanggil Pressure Switch atau Press Switch.

Komponen ini mempunyai sensor cecair yang akan berfungsi secara automatik berdasarkan tekanan yang digunakan.

14. Relay

Jual KR Bosch Universal Relay AC Mobil di Seller Rotary Bintaro - Kab. Tangerang, Banten | Blibli

Nama relay pastinya sangat biasa dengan komponen kereta, termasuk komponen penghawa dingin kereta.

Fungsi utama relay ini adalah untuk mengalirkan arus elektrik yang datang dari magnetic clutch, blower, dan peranti lain supaya tidak ada kerosakan pada bahagian lain.

Itu adalah beberapa komponen ac dalam penghawa dingin kereta yang perlu anda perhatikan jika terdapat kerosakan.

Sekiranya tidak dibaiki dengan serta-merta, ia akan menjejaskan kualiti dan prestasi penghawa dingin kereta anda.