Jom Simak, Fungsi dan Cara Memasang Termostat Aircond Kereta

Posted on

Enjin bukan satu-satunya bahagian penting yang ada di dalam kereta. Komponen di dalamnya juga mempunyai peranan yang sama dan saling berkaitan antara satu sama lain, termasuk termostat.

Kehadiran termostat adalah elemen penting kerana ia adalah sebahagian daripada sejuk. Fungsinya adalah untuk mengekalkan suhu supaya suhu kereta berada pada suhu ideal.

Sistem penyaman udara berguna untuk pemandu dan penumpang. Sekiranya ia rosak, ia boleh mengganggu perjalanan.

Apa Itu Thermostat Aircond?

Termostat termasuk sebahagian daripada litar elektrik aircond kereta. Elektrik kereta dibahagikan kepada dua, iaitu elektrik termostat dan litar elektrik blower.

Siri termostat itu sendiri berguna dalam menyesuaikan suhu kabin untuk dikekalkan dengan menyambung dan memutuskan sambungan arus elektrik secara automatik. Walaupun litar blower berfungsi dalam mengawal kelajuan blower melalui switch atau suis.

Komponen litar elektrik aircond mempunyai fungsi dan tugas mereka sendiri. Litar elektrik aircond terdiri daripada bateri atau bekalan, fuse atau fius, kunci kotak, geganti (relay), termostat, suis blower, motor blower, klac magnet, extra fan, dan amplifier.

Thermostat Kereta
Thermostat Kereta

Lokasi termostat penghawa dingin kereta dipasang pada evaporator. Kedudukan evaporator itu sendiri biasanya berada di dalam dashboard di mana terdapat thermistor.

Sekiranya sistem aircond kereta tidak mempunyai thermistor, maka compressor aircond akan dihidupkan secara berterusan dan boleh menyebabkan aircond membeku. Ini akan menjadikan evaporator menjadi ais kerana compressor aircond akan berputar secara berterusan.

Sekiranya anda mahukan aircond kereta tahan lama, anda harus melakukan penyelenggaraan biasa, salah satunya adalah dengan menyesuaikan termostat.

Walaupun remeh, ini dapat mengelakkan komponen kereta lain daripada rosak. Pertama, anda boleh menyesuaikan termostat supaya arus tidak terganggu. Cara dengan menghidupkan bolt pada tetapan suhu mengikut arah jam. Pastikan anda memutarkannya perlahan-lahan.

Langkah kedua, anda boleh meningkatkan masa ketinggalan enjin kompressor apabila dimatikan dengan menghidupkan bolt tetapan jeda.

Putar sebanyak setengah pusingan sehingga masa jeda yang ideal adalah kira-kira 10 minit. Kaedah ini digunakan untuk menyesuaikan termostat yang tidak mengganggu pemampat ke komponen kereta lain.

Fungsi Thermostat Aircond

Agar kereta mendapat suhu yang stabil seperti di alam bebas, enjin kereta memerlukan peranti penyejukan khas. Yang mana alat ini dirujuk sebagai termostat.

Bukan sahaja ia mengawal proses penyejukan pada kenderaan, tetapi ia juga mempunyai beberapa fungsi lain.

Bagi fungsi termostat penuh, anda boleh melihat perkara berikut.

  1. Fungsi pertama termostat adalah untuk mengawal sistem suhu enjin kenderaan supaya ia kekal dalam keadaan sejuk.
  2. Termostat juga digunakan untuk mengawal peredaran penyejuk radiator supaya suhu boleh kekal stabil antara 80-92 ° C.
  3. Mampu menutup saluran air penyejuk yang terkandung dalam enjin- radiator.
  4. Apabila suhu mula meningkat, dengan pemasangan komponen termostat, saluran air penyejukan akan dibuka secara automatik.
Cara Memasang Thermostat Kereta
Cara Memasang Thermostat Kereta

Cara Memasang Thermostat Aircond Kereta

Kerana termostat adalah bahagian penting dalam sistem penyejukan kereta, jika terdapat kerosakan, penggantian komponen ini boleh dilakukan untuk menyelesaikan masalah terlalu panas di dalam kereta.

Anda boleh melakukan cara memasang termostat aircond digital kereta berikut:

1. Langkah pertama, cari akses ke bahagian termostat terlebih dahulu. Gunakan sarung tangan tebal semasa melakukan proses ini.

Buka hud kereta dan cari bahagian radiator. Anda boleh mengenal pasti termostat dengan hos pendek hitam pada radiator, ia akan dilekatkan pada penutup termostat.

2. Cara memasang termostat aircond kereta adalah untuk mengeluarkan media penyejukan enjin dan mengeluarkan saluran air keluar atau hos getah atas. Keluarkan topi termostat dan keluarkannya dari tempatnya apabila ia digantikan dengan yang baru.

3. Pasang gasket baru pada termostat, luruskan jiggle valve pada komponen dengan tanda di sebelah kanan.

4. Luncurkan jiggle valve ke arah 10 darjah ke kanan atau ke kiri tanda. Kemudian, masukkan ke dalam saluran untuk memasang semula longkang atau hos getah atas.