[Terkini 2022] Fungsi 5 Komponen Utama Aircond Rumah

Posted on

Komponen aircond rumah mempunyai pelbagai bentuk dan fungsi. Memahami komponen aircond pasti akan sangat membantu anda jika anda mempunyai aircond atau penghawa dingin di rumah.

Selalunya pemilik aircond yang tidak memahami komponen aircond akan menjadi agak sukar jika terdapat masalah dan gangguan yang berlaku di aircond mereka. Nah, supaya anda tidak seperti itu, mengenali aircond dengan betul dan fungsinya yang perlu anda lakukan.

Nama Komponen Aircond Rumah

1. Pemampat / Compressor

Compressor Aircond
Compressor Aircond

Komponen aircond ini berfungsi untuk menyedut dan menekan wap penyejuk dari penyejat, di mana pemampat adalah salah satu komponen utama dalam unit penyaman udara atau penghawa dingin anda. Selepas itu, pemampat akan memampatkan stim supaya suhu dan tekanan lebih tinggi.

Satu lagi fungsi pemampat di sini juga akan mengekalkan perbezaan tekanan dan suhu dalam sistem. Komponen penyaman udara ini juga membantu menyampaikan penyejuk ke seluruh sistem penyejukan. Maksudnya ialah penghawa dingin akan sangat bergantung pada pemampat ini untuk mengawal tekanan udara.

2. Kondensor / Condenser

Kondensor Aircond Rumahan
Kondensor Aircond Rumahan

kondenser adalah komponen aircond yang berfungsi sebagai penukar haba. Alat yang satu ini juga akan menurunkan suhu refrigerant dan menukar bentuk refrigerant dari gas untuk mencari atau dipanggil proses kondensasi.

kondenser ini terletak di unit luaran penghawa dingin anda kerana fungsinya adalah untuk menghilangkan haba. Kondensorini adalah dalam bentuk saluran paip yang berfungsi sebagai tapak pemeluwapan.

Selepas penyejuk bertukar menjadi bahan cecair kerana pemeluwapan, cecair akan mengalir ke paip evaporator untuk pelupusan.

3. Penyejat / Evaporator

Evaporator Aircond
Evaporator Aircond

Mungkin anda sering mendengar tentang evaporator yang, seperti namanya, digunakan untuk proses penyejatan dalam aircond.

Di samping itu, komponen aircond ini menyerap udara panas dari bilik untuk memasuki refrigerant yang kemudiannya akan berlaku pertukaran udara di sana. Dari paip kondensor, bahan cecair yang datang dari paip kondensor yang memasuki evaporator akan berubah menjadi gas sejuk kerana ia mengalami penyejatan.

4. Blower atau Kipas

Blower Aircond
Blower Aircond

Aircond di rumah anda, unit indoor dan outdoor mempunyai komponen kipas atau blower ini. Dalam unit dalaman, bentuknya seperti tiub halus kerana fungsinya adalah sebagai peredaran udara.

Kemudian, komponen yang terkandung di bahagian luar berbentuk seperti kipas dan berfungsi untuk menyejukkan refrigerant pada kondensor.

5. Refrigerant atau Freon (Penyejuk)

Freon Aircond
Freon Aircond

Komponen aircond ini tidak boleh dipandang rendah. Terdapat sedikit kerosakan, aircond anda akan berasa panas dan tidak berfungsi dengan normal, anda tahu.

Penyejuk atau sering dirujuk sebagai Freon adalah komponen aircond dalam bentuk gas atau sebatian kimia. Fungsinya adalah sebagai bendalir yang keadaan suhu udara yang dikeluarkan oleh penghawa dingin. Freon umumnya tidak berbau dan tidak berwarna.

Ringkasnya, apabila Freon dalam aircond anda habis, anda perlu menggantikannya dengan segera kerana tanpa Freon maksimum dan mencukupi, aircond tidak boleh melepaskan udara sejuk di dalam bilik anda.