Cara Buka Aircond Rumah Mudah

Posted on

Cara Buka Aircond Rumah – Aircond adalah barang elektronik yang digunakan secara meluas oleh masyarakat, hampir setiap rumah sekarang menggunakan ac di rumahnya.

Sudah tentu kerana aircond itu sendiri dapat membuat ruangan lebih sejuk, tentu saja hal itu sesuai ketika cuaca kering. Selain menyejukkan ruang ac juga boleh membersihkan udara di rumah atau bilik.

cara buka aircond rumah
Cara Buka Aircond Rumah

Kerana aircond adalah perkara elektronik service juga perlu dilakukan kerana barang-barang elektronik yang terdedah kepada kerosakan jika tidak dilakukan service.

Service pada aircond itu sendiri boleh membersihkan aircond, membersihkan blower, mengisi gas, dan service lain. Walaupun sekarang terdapat banyak jasa yang menawarkan service aircond, tetapi tidak ada yang salah jika anda boleh melakukannya sendiri di rumah.

Nah, sebelum melakukan service pertama dilakukan adalah, buka aircond itu sendiri, sekarang dalam artikel ini akan dibincangkan bagaimana cara buka aircond rumah, bukan hanya bagaimana cara membuka aircond rumah, tetapi juga cara buka blower aircond rumah, dan cara buka cover aircond rumah.

Peralatan Yang Diperlukan

 • Obeng ( – ) dan Obeng ( + )
 • Gauge Manifold
 • Kunci Inggris atau Kunci Pas
 • Tang Biasa, Cucut, Potong
 • Kunci “L”
 • Pisau pemotong
 • Pemotong paip
 • Hammer
 • Arca konkrit

Cara Buka Aircond Rumah Mudah

 1. Pertama dilakukan untuk buka aircond rumah adalah hidupkan aircond.
 2. Kedua anda boleh memasang hos compound atau yang warna biru pada menifold gauge ke nepel pengisian gas
 3. Seterusnya, buka kedua-dua baut perlindungan keran valve, kedua-dua paip kecil dan besar
 4. Tutup keran valve paip kecil menggunakan kunci L kemudian tunggu beberapa saat sehingga tekanan freon pada manifold turun menjadi 0.
 5. Tutup keran valve paip besar, kemudian segera matikan aircond anda.
 6. Untuk melepaskan paip pada unit luaran atau dalaman boleh menggunakan kunci pas dan kunci inggris, atau juga boleh memotong paip secara langsung.
 7. Kemudian tutup bahagian nepel pada unit dalaman dan luaran menggunakan tape atau dact tape. Ini bertujuan untuk mengelakkan kemasukan debu atau kotoran lain.
 8. Cari sambungan paip unit dalaman, Jika anda telah menemui, gunakan pisau pemotong untuk membuka bungkus pita saluran. Oleh itu, kita boleh segera mengeluarkan sambungan paip dengan cara seperti yang dinyatakan di atas.
 9. langkah seterusnya mengambil breaket. Untuk breaket luar anda hanya perlu mengeluarkan bolt sahaja.
 10. Untuk membuang breaket dalaman, jika dia memakai bolt kita boleh menggunakan pemutar skru. dan jika di kuku, gunakan betel konkrit untuk menghancurkan dinding.

Baca Juga : Servis Aircond Rumah Murah

Nah itu adalah cara buka aircond rumah, tidak hanya cara nak buka aircond rumah, namun juga cara buka blower aircond rumah, cara buka aircond cover rumah. Dan semoga petua di atas boleh membantu .

Leave a Reply