Jom Tahu Sistem Ducting Aircond dan Jenis Bahannya

Posted on

Pada masa kini, zaman berkembang dan terdapat lebih banyak perkembangan dari bidang teknologi, termasuk aircond atau penghawa dingin. Satu jenis aircond yang sering digunakan oleh ramai orang adalah jenis ducting aircond.

Aircond jenis ini biasanya digunakan untuk pelbagai keperluan bilik seperti perumahan ke pejabat. Aircond jenis ini agak diminati kerana reka bentuknya sesuai untuk keindahan estetik bahagian dalam bilik.

Apakah Sistem Ducting Aircond?

Sistem Aircond Ducting
Sistem Aircond Ducting

Air conditioning ducting berfungsi untuk mengalirkan udara dari satu tempat ke tempat lain. Sistem penyaluran aircond ini serupa dengan sistem perpaipan dalam plumbing. Dengan penyaluran ini, udara di dalam bilik akan beredar dengan betul.

Secara amnya, penyaluran digunakan dalam pemasangan penghawa dingin yang menggunakan aircond duct split dan aircond central.

Nah, aircond central dan aircond dict split adalah jenis aircond yang hanya boleh dikawal dari satu tempat, dan tidak mempunyai kawalan suhu sendiri (setiap bilik).

Segala-galanya akan dikawal dari satu tempat, kemudian hanya kemudian diedarkan ke bilik melalui ducting aircond.

Supaya penggunaan penyaluran lebih ditujukan untuk bangunan tinggi, pusat membeli-belah, dan pejabat. Agar bahagian udara diagihkan sama rata, anda mesti merancang ducting dengan sewajarnya supaya kecekapan tenaga, kecekapan bahan, kecekapan penggunaan ruang, penyelenggaraan mudah, dan tentu saja keselesaan pengguna diperolehi.

Perkara yang mesti dipertimbangkan dalam sistem ducting adalah dimensi ducting, bentuk, kelantangan dan ketebalan ducting.

Kelebihan Ducting Aircond

Ducting air conditioner mempunyai banyak kelebihan jika dibandingkan dengan jenis aircond yang lain.

Berikut adalah beberapa kelebihan ducting air conditioner:

1. Lihat lebih kemas

Ducting aircond menggunakan sistem pemasangan tertutup supaya kabel yang digunakan semasa pemutus disimpan di talian supaya ia kelihatan lebih kemas.

Apabila memasang aircond ini, tidak akan ada pemasangan kabel atau paip yang kelihatan tidak kemas seperti jenis aircond yang lain.

2. Tidak membuat bunyi bising

Selagi aircond ini berfungsi, tidak akan ada bunyi yang datang dari peranti ini. Bunyi sistem benar-benar tenang dan sama sekali tidak membuat bunyi bising, walaupun dalam keadaan yang bermasalah supaya ia lebih menyokong keselesaan anda.

3. Sejuk diedarkan dengan lebih teliti dan sekata

Aircond ini dapat mengedarkan sejuk dengan lebih teliti dan sama rata dengan hanya satu pusat aircond saja. Melalui pusat, udara akan dibahagikan sama rata ke seluruh bilik yang bersambung.

Sistem aircond ini biasanya digunakan untuk bangunan atau pusat membeli-belah.

4. Indoor AC tiada di dalam bilik

Proses pemasangan ducting hanya dijalankan di titik tengah saja, sementara keperluan untuk menyalurkan udara sejuk akan disalurkan melalui paip.

Sistem aircond inilah yang menjadikan indoor tidak akan kelihatan di dalam bilik. Ini berlaku kerana kabel yang digunakan akan dibalut dengan paip supaya kelihatan lebih kemas.

Proses pemasangan ducting agak mudah dan tidak memerlukan banyak komponen kabel.

5. Lebih menjimatkan

Penggunaan aircond jenis ini akan lebih menjimatkan daripada penghawa dingin biasa kerana ia hanya mempunyai satu pusat saja dan di setiap bilik hanya akan menerima pengedaran udara.

Dengan cara itu tidak perlu berada di dalam rumah di setiap bilik dan ini pasti akan menjimatkan lebih banyak kos.

Fungsi Ducting Aircond

Ducting Aircond
Ducting Aircond

Aircond ini mempunyai pelbagai fungsi untuk memberi keselesaan kepada penggunanya. Salah satu fungsi aircond ini adalah seperti exhaust air atau saluran yang digunakan untuk udara panas yang ada di dalam ke luar.

Dengan cara itu udara di dalam bilik akan terus diganti dengan yang baru supaya ruang berasa lebih sejuk dan segar. Di samping itu, aircond jenis ini juga boleh berfungsi sebagai fresh air, iaitu memasuki udara segar di luar ke dalam bilik, saluran ini akan menjadi sumber udara untuk bilik.

Yang ketiga, fungsinya ialah supply air atau sebagai medium untuk dapat menyalurkan udara sejuk ke bilik yang memerlukannya. Udara sejuk akan diedarkan dengan teliti dan merata ke seluruh bilik supaya suhu di dalamnya dapat menjadi lebih selesa.

Aircond Ducting System

Aircond Ducting System
Aircond Ducting System

Aircond ducting menggunakan sistem kerja pemusatan di mana proses mengalir udara sejuk dikawal dari titik tengah yang telah ditetapkan.

Melihat sistem kerja, kebanyakan pengguna perkhidmatan pemasangan aircond ini termasuk bangunan dan industri bertingkat tinggi.

Selain memudahkan pemasangan, sistem kerja pemusatan juga lebih menjimatkan. Anda tidak perlu membelanjakan kos pemasangan yang mahal seperti memasang aircond biasa. Salah satu kelemahan sistem ini ialah tetapan suhu yang kurang fleksibel.

Suhu udara akan dipasang terus dari titik tengah dan tidak boleh diubah dari mana-mana bilik. Pengguna aircond ini dikehendaki memahami susunan paip saluran supaya ia dapat menguruskan keperluan setiap bilik dengan betul.

Pemasangan Ducting Aircond

Pemasangan Ducting Aircond
Pemasangan Ducting Aircond

Ducting aircond adalah saluran udara yang telah dikondisikan / disejukkan dari AHU / Indoor aircond central yang kemudiannya diedarkan ke semua kawasan bangunan mengikut keperluan, saluran ducting melalui bahagian atas siling atau duct bangunan.

Apabila memasang aircond jenis ini, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

  1. Perancangan pemasangan, operasi dan penyelenggaraan perlu dijalankan dengan teliti. Kerana sistem aircond ini hanya menggunakan satu aircond sebagai pusat untuk mengawal suhu udara.
  2. Mengambil kira keperluan untuk kos pelaburan untuk aircond ini. Oleh kerana pemasangannya agak rumit, kita perlu menganggarkan kos apa yang diperlukan supaya ia boleh menjadi lebih ekonomik.
  3. Penyelenggaraan aircond ducting perlu dijalankan dengan betul pada selang masa yang tetap. Ia bertujuan untuk menyalurkan udara secara berterusan.
  4. Menjangkakan kerosakan pada penghawa dingin pusat.
    Tetapan suhu juga mesti disesuaikan dengan keperluan anda, supaya semua bilik boleh mendapatkan suhu yang diingini.

Harga Ducting Aircond

No.Jenis AircondHarga
1.Midea Ducted Ceiling Concealed Inverter 1.5HP R32RM 3,025.00
2.Midea Ducted Ceiling Concealed Non-Inverter 2.0HP R32RM 2,596.00
3.Midea Ducted Ceiling Concealed Non-Inverter 2.5HP R32RM 3,300.00
4.Midea Ducted Ceiling Concealed Non-Inverter 5.0HP R32RM 5,775.00
5.Daikin High Static Ducted Unit Non-Inverter R410A 10.0HP (Single Skin)RM 11,150.00
6.Daikin High Static Ducted Unit Non-Inverter R410A 12.5HP (Single Skin)RM 13,530.00
7.Daikin High Static Ducted Unit Non-Inverter R410A 15.0HP (Single Skin)RM 16,500.00
8.Daikin High Static Ducted Unit Non-Inverter R410A 20.0HP (Single Skin)RM 23,200.00