5+ Cara Mudah Sejukkan Aircond Rumah

Posted on

Aircond di rumah anda tidak sejuk? Anda boleh menjadikan aircond rumah kembali sejuk dan anda boleh menggunakan cara berikut.

Tetapi sebelum itu, anda dapat melihat terlebih dahulu punca aircond tidak sejuk.

Setelah anda mengetahui apakah punca aircond rumah tidak sejuk, anda dapat melihat beberapa cara sejukkan aircond rumah berikut.

 

1. Periksa tetapan remote aircond

Periksa tetapan remote aircond

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk membuat aircond rumah anda sejuk kembali adalah dengan menyesuaikan tetapan remote aircond

Anda dapat mengubah pengaturan mod remote aircond ke mode Cool, disamping itu, anda juga dapat mengatur suhu aircond ke suhu terendah.

Selain melakukan dua tetapan sebelumnya, anda juga dapat menghidupkan mod penyejukan cepat atau mod jet pada aircond di rumah anda.

 

2. Bersihkan unit indoor aircond

Bersihkan unit indoor aircond

Aircond yang tidak sejuk juga boleh disebabkan oleh unit aircond indoor yang kotor, kerana itu anda boleh membersihkannya terlebih dahulu.

Sekiranya anda tidak tahu cara membersihkan unit indoor aircond, anda boleh merujuk artikel mengenai cara membersihkan aircond rumah.

 

3. Semak freon aircond

Semak freon aircond

Salah satu penyebab aircond rumah tidak sejuk kerana kekurangan freon, kerana fungsi freon aircond itu sendiri sebagai bahan yang berfungsi sebagai penyejuk.

Oleh itu, jika aircond tidak terasa sejuk, anda boleh memeriksa freon di aircond, jika terasa kurang, anda boleh menambahkan freon pada aircond.

 

4. Luas bilik

luas bilik

Salah satu penyebab aircond di rumah tidak sejuk jika boleh disebabkan oleh luas bilik yang tidak sesuai dengan kapasiti atau kemampuan aircond.

Oleh itu, semasa membeli aircond sesuaikan luas bilik dengan kapasiti aircond, untuk lebih banyak kemudahan, semakin luas bilik, semakin besar HP dari aircond.

 

5. Keadaan bilik

keadaan bilik

Selain luas bilik, keadaan bilik juga mempengaruhi kemampuan dari aircond. Bilik yang terdedah cahaya matahari langsung akan lebih sukar didinginkan daripada bilik tertutup.

Oleh itu, ini dapat membantu anda memastikan bahawa bilik dengan aircond ditutup sepenuhnya, sehingga bilik menjadi sejuk dengan cepat.

 

6. Perhatikan keadaan komponen pada aircond

Perhatikan keadaan komponen pada aircond

Selain 5 punca di atas, komponen aircond yang tidak berfungsi dengan baik juga sangat mempengaruhi kemampuan aircond dalam menyejukkan bilik.

Baiklah, untuk satu perkara ini, anda boleh menggunakan perkhidmatan juruteknik aircond untuk memeriksa dan memperbaiki kerosakan komponen aircond anda.


Itulah beberapa cara sejukkan aircond rumah yang mungkin anda dapat lakukan, pada dasarnya penjagaan dan keadaan bilik yang sangat berpengaruh pada apakah aircond sukar atau tidak dalam menyejukkan bilik.

Leave a Reply