Ulasan & Harga Xiaomi Air Purifier Mac 2024

Posted on

Penggunaan air purifier semakin berleluasa sejak pandemik COVID-19.

Kerana produk ini mempunyai faedah yang dapat membersihkan kualiti udara di dalam bilik.

Air purifier berfungsi dengan menangkap udara kotor di dalam bilik dan melepaskan udara segar yang bebas daripada kotoran.

Selain dapat menjadikan udara lebih segar, penggunaan air purifier yang dilengkapi dengan HEPA filter juga dipercayai berkesan dalam mengurangkan bilangan zarah virus di udara.

Salah satu produk air purifier terbaik ialah Xiaomi, di sini kami membentangkan perbincangan mengenai Xiaomi air purifier review pada salah satu produknya.

Apa Itu Xiaomi Air Purifier?

Mi Air Purifier 3C
Mi Air Purifier 3C

Sebagai salah satu jenama elektronik, Xiaomi, mengeluarkan pelbagai produk elektronik dengan pelbagai kelebihan seperti produk Xiaomi Air Purifier 3H, 3C serta  Xiaomi Air Purifier 4, Pro, Lite.

Pada kesempatan ini, kami akan membincangkan salah satu produknya, iaitu Mi Air Purifier 3C.

Sama seperti produk air purifier secara umum, produk Xiaomi ini mempunyai keupayaan untuk membuat air purifier, boleh menyedut habuk, asap rokok, dan virus.

Sebagai tambahan kepada beberapa keupayaan yang disebutkan di atas, MI Air Purifier 3C juga dapat memeriksa kualiti udara di dalam bilik.

Keupayaan untuk menghisap dan menapis virus di udara dijalankan oleh MI Air Purifier 3C melalui ciri penapis HEPA mereka.

Sekiranya anda mempunyai anak kecil, anda juga tidak perlu risau tentang si kecil anda menekan butang yang disediakan. Kerana MI Air Purifier 3C dilengkapi dengan child lock.

Design Xiaomi Air Purifier

Mi Air Purifier 3C Design
Mi Air Purifier 3C Design

Penulen udara Xiaomi ini mempunyai saiz terperinci 240 × 240 × 520 mm dengan berat kira-kira 4.8 kg yang memerlukan 20 watt kuasa dalam satu penggunaan.

Dengan saiz dan berat yang agak ringan, air purifier ini mudah dipindah. Mi Air Purifier 3C menggunakan bahan plastik untuk bingkai dan luaran.

Walaupun bahan itu tidak terasa premium apabila dapat dirasakan, ia sekurang-kurangnya menyenangkan mata.

Dengan reka bentuk minimalis dan dibalut dengan warna putih, Mi Air Purifier 3C sesuai diletakkan di dalam pelbagai jenis bilik tanpa mudah dilihat.

Untuk penempatan air purifier ini, Xiaomi mengesyorkan memberikan jarak kira-kira 20cm pada keempat-empat sisi air purifier supaya ia dapat berfungsi secara optimum.

Terdapat dua butang di bahagian atas Mi Air Purifier 3C. Satu butang berfungsi untuk melaraskan kecerahan paparan skrin LED pada masa yang sama untuk tetapan semula WiFi.

Butang lain berfungsi untuk menukar mod operasi dan mematikan atau menghidupkan air purifier.

Bahagian atas ini juga mempunyai lubang ekzos udara yang dilindungi dengan kehadiran gril pelindung.

Ditambah dengan lokasi kipas yang sedikit masuk, nampaknya sangat kecil risiko jari secara tidak sengaja masuk ke kawasan kipas.

Bentuk penapis 3-in-1 kelihatan praktikal tetapi kesan sampingan menjadikan filter bersih habuk agak sukar dibersihkan sendiri.

Gabungan ketiga-tiga penapis ini mengikut spesifikasi mereka boleh membersihkan udara dari zarah PM dengan kadar penghantaran udara bersih (CADR) 320 m3 / jam.

Ciri dan Prestasi Xiaomi Air Purifier

Mi Home App Display
Mi Home App Display

Terdapat 3 mod operasi Mi Air Purifier 3C, iaitu automatik yang ditetapkan berdasarkan tahap kotor udara, mod Malam supaya air purifier berfungsi dengan senyap, dan manual di mana tahap kelajuan kipas ditetapkan melalui aplikasi teman.

Untuk mengawal dan melihat maklumat yang lebih terperinci daripada air purifier ini boleh dilakukan melalui aplikasi Xiaomi Home yang boleh dipasang pada kedua-dua telefon Android dan iOS.

Dan sekali lagi, peranti ini boleh disambungkan ke Google Home supaya peranti ini boleh dihidupkan atau dimatikan melalui Google Assistant.

Salah satu ciri berguna yang terdapat dalam Mi Air Purifier 3C ialah penalaan manual untuk kelajuan kipasnya.

Xiaomi Home memaparkan anggaran saiz bilik yang sesuai untuk tahap kelajuan kipas tertentu dengan liputan ruang maksimum 40 m2.

Kipas dalam mod kelajuan rendah agak tenang tetapi dalam mod berkelajuan tinggi ia akan terdengar bising.

Dari aplikasi Mi Home, anda juga dapat melihat anggaran masa penapis perlu diganti. Oleh itu, kita boleh bersiap sedia apabila penapis menghampiri kehidupan penggantian tanpa perlu meneka.

Senarai Harga Xiaomi Air Purifier Terkini

Mi Air Purifier 3C Display
Mi Air Purifier 3C Display

Dengan spesifikasi yang menarik, Mi Air Purifier 3C berharga RM 223.720.

Salah satu ciri yang sukar ditemui dalam julat harga ini ialah ciri sambungan WiFi untuk kawalan jauh melalui handphone.

Produk ini juga merupakan salah satu varian dari Xiaomi Air Purifier Malaysia.

Kemudian seperti air purifier secara umum, Xiaomi Air Purifier filter perlu diganti secara rutin selama kira-kira 6-12 bulan bergantung kepada penggunaan. Harga penapis penggantian agak murah, iaitu RM 111.720.