Fungsi dan Punca Blower Aircond Rumah Boleh Rosak

Posted on

Airconds pada kereta perlu berjalan dengan baik apabila digunakan supaya pengguna berasa selesa semasa memandu.

Walau bagaimanapun, tidak ada beberapa orang yang masih tidak tahu bagaimana blower aircond kereta berfungsi. Lihat ulasan berikut mengenai kereta blowe aircond untuk ditambahkan pada wawasan anda.

Aircond Kereta
Aircond Kereta

Fungsi Blower Aircond Kereta

Pada asasnya, fungsi blower aircond adalah untuk menghisap udara di sekitar blower. Udara ini akan dihembus ke dalam ruang kabin melalui sirip-sirip evaporator.

Dengan cara ini, udara boleh melepaskan haba ke bahagian freon yang mempunyai suhu yang lebih rendah. Jadi, udara yang memasuki kabin ini pasti akan menjadi sejuk.

Sudah tentu, jumlah udara yang memasuki kabin ini bergantung kepada kelajuan blower yang anda tetapkan. Dan itulah yang membuatkan penghawa dingin berasa sejuk. Walau bagaimanapun, udara yang dihasilkan oleh aircond tidak akan sejuk jika blower tak jalan dengan baik.

Bagaimana Blower Aircond Kereta Berfungsi

Sila ambil perhatian, kehadiran blower aircond sememangnya sangat penting dalam sistem aircond kereta. Blower ini sendiri terletak di bahagian belakang evaporator.

Walau bagaimanapun, sebelum mengetahui bagaimana ia berfungsi, adalah idea yang baik untuk mengetahui terlebih dahulu komponen apa yang ada dalam blower aircond. Bermula dari blower, fius, rintangan kawalan kelajuan, ke suis pengawalseliaan.

Sebenarnya, cara kerja blower aircond ini tidak sama. Segala-galanya bergantung pada tetapan yang ditetapkan oleh pemandu sendiri. Jadi, ada cara untuk meletakkan kedudukan low, medium hingga high.

Kesemua mereka mempunyai cara kerja yang berbeza, dan inilah cara blower aircond berfungsi:

1. Kedudukan Low

Sekiranya tetapan aircond berada dalam kedudukan yang rendah, maka arus angin akan mengalir dari arah pencucuhan ke bahagian suis motor blower evaporator.

Kemudian ia masuk ke motor blower dan massa. Motor blower mula berputar, tetapi perlahan-lahan apabila ia melewati dua resistor blower.

2. Kedudukan Medium

Dalam kedudukan sederhana, arus akan mengalir melalui hanya satu resistor blower. Oleh itu, arus udara yang mengalir ke motor blower menjadi lebih besar. Akhirnya, kelajuan blower aircond menjadi lebih tinggi.

3. Kedudukan High

Dalam kedudukan tinggi, arus ke motor blower tidak melalui perintang blower lagi. Ini menjadikan arus udara maksimum sehingga putaran motor blower berada pada kelajuan tertinggi. Oleh itu, anda boleh merasakan suhu sejuk maksimum

Blower Aircond Kereta
Blower Aircond Kereta

Punca Blower Aircond Kereta Tidak Berfungsi

Terdapat pelbagai sebab blower aircond kereta tidak berfungsi, ini menjadikan udara yang dikeluarkan oleh aircond tidak sejuk lagi. Berikut adalah pelbagai punca blower aircond mobil tidak berfungsi:

1. Kerosakan pada Relay Blower

Blower aircond mati juga boleh disebabkan oleh kerosakan pada relay. Satu komponen ini mengawal kuasa elektrik yang mengalir ke motor blower.

Sekiranya relay rosak, blower tidak akan berputar kerana tiada elektrik pada motor.

2. Kerosakan Motor Blower

Penyebab kerosakan seterusnya adalah kerosakan pada dinamo atau motor blower itu sendiri. Dinamo mempunyai fungsi menukar tenaga elektrik menjadi tenaga gerakan yang membuat blower berputar.

Kerosakan dinamo ini boleh berlaku di salah satu komponen dinamo, yang paling biasa berlaku dalam carbon brush dan gegelung dinamo.

3. Resistor Terputus

Resistor blower terputus adalah salah satu punca blower aircond dimatikan secara tiba-tiba. Resistor itu sendiri adalah susunan resistor elektrik yang saiznya mempengaruhi kelajuan blower berputar.

Apabila elektrik mengalir ke resistor kecil, blower akan berputar lebih cepat. Sebaliknya, blower sebenarnya mempunyai putaran kecil apabila elektrik yang melalui resistor besar.

Tetapi, jika tidak ada elektrik sama sekali mengalir ke blower kerana resistor terputus, sudah tentu blower tidak akan berputar sama ada.

4. Kerosakan pada suis

Suis adalah peranti untuk mengaktifkan dan melumpuhkan peranti elektronik, ini juga terdapat dalam aircond kereta. Suis aircond biasanya mempunyai tahap untuk mengawal betapa sejuknya aircond.

Apabila anda menghidupkan suis dan aircond tetap tidak menyala, mungkin suis rosak dan menyebabkan blower aircond tidak berputar.

5. Kerosakan Kepada Fius

Penyebab terakhir adalah kerosakan pada fius yang berfungsi untuk mengamankan arus elektrik ke blower. Fius yang rosak atau pecah sendiri boleh disebabkan oleh lonjakan yang berlebihan.