Cara Membersihkan Filter Aircond Rumah Berbau

Posted on

Aircond anda sering mengeluarkan bau yang tidak sedap? Mungkin filter aircond anda kotor. Semak cara membersihkan filter aircond rumah berbau berikut.

Mengapa Filter Aircond Perlu Dibersihkan dengan Kerap?

Apabila udara sangat panas, anda mungkin lebih suka menggunakan aircond dan bukannya kipas. Bukan sahaja memakainya, mengetahui cara menjaga kebersihan aircond di rumah adalah sangat penting.

Sebabnya, aircond yang bersih bukan sahaja berguna untuk mengekalkan fungsi dan prestasinya, tetapi juga akan memberi kesan langsung kepada kesihatan anda. Sekiranya tidak diselenggara dengan kerap dan teliti, aircond boleh menjadi sarang kuman dan habuk yang pastinya boleh menjejaskan kebersihan rumah.

Kotoran dan kuman kemudiannya boleh disebarkan semula ke seluruh bilik supaya mereka masuk melalui deria bau. Nah, jika pada masa itu sistem imun badan lemah, anda akan lebih mudah terdedah kepada pelbagai penyakit. Sesetengah penyakit ini termasuk batuk kronik, kesesakan hidung, berdehit, dan kerengsaan mata.

Cara Bersihkan Aircond
Cara Bersihkan Aircond

Sebaliknya, habuk yang dibenarkan terus terkumpul dalam filter AIRCOND juga boleh menjadikan beban kerja lebih berat. Akibatnya, aircond tidak boleh berfungsi secara optimum supaya ia dapat meningkatkan kuasa elektrik yang digunakan. Sekiranya ini berlaku, bersiaplah untuk membelanjakan lebih banyak wang kerana bil elektrik membengkak.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat menasihati semua orang yang memakai aircond untuk membersihkannya dengan kerap. Perkara utama ialah membersihkan filter aircond yang sepatutnya dilakukan sekurang-kurangnya sekali sebulan. Ia juga termasuk dalam tingkah laku hidup bersih dan sihat. Walau bagaimanapun, jika filter dirasakan telah diisi dengan habuk dalam masa kurang dari sebulan, proses pembersihan boleh menjadi lebih kerap daripada itu.

Bagaimana untuk Mengetahui Bila Anda Perlu Membersihkan Filter Aircond

Sebaik-baiknya, anda kerap mencuci filter aircond sekali setiap 1 bulan. Walau bagaimanapun, anda juga boleh segera melakukan cara membersihkan aircond di rumah jika terdapat tanda-tanda berikut.

1. Kotoran terlihat di bukaan Aircond

Apabila Anda menyadari ada titik-titik hitam di bagian bukaan aircond, itu artinya kemungkinan besar filter aircond Anda sudah harus dibersihkan. Titik-titik hitam tersebut bisa jadi merupakan pertanda adanya penumpukan jamur atau lumut di dalam aircond.

2. Air menetes dari Aircond

Jika anda mendapati titisan air keluar dari aircond, ini menunjukkan bahawa filter aircond anda kotor. Filter aircond yang kotor menjadikan udara tidak dapat dilalui dengan betul. Akibatnya, walaupun air boleh menitis dari aircond.

Aircond Menetes
Aircond Menetes

Cara Membersihkan Filter Aircond

1. Membuka penutup Aircond

Perlahan-lahan buka kes penyejukan atau tutupnya dengan pemain skru. Apabila hud dibuka, anda akan segera melihat filter aircond.

Pastikan anda menyemak sama ada terdapat kerosakan atau tidak dalam filter AIRCOND. Jika filter kelihatan koyak, segera buang dan gantikannya dengan yang baru.

2. Membersihkan filter Aircond

Jika filter aircond anda kelihatan kotor maka anda boleh servis filter aircond anda sendiri dengan pilihan alternatif untuk membersihkan filter adalah mengeluarkannya dari aircond, kemudian basuh filter dengan merendam. Apabila merendam filter aircond, sebaik-baiknya anda harus menggunakan penyelesaian basuh khas. Ia bertujuan untuk membunuh spora kulat serta pelbagai kuman lain yang terdapat dalam filter.

3. Melepas filter Aircond

Cara seterusnya ialah membersihkan filter aircond. Anda boleh melakukan langkah ini jika anda tidak menemui sebarang kerosakan pada filter. Filter boleh dibersihkan daripada habuk terkumpul dengan menggunakan berus gigi lama, berus, kain basah sedikit atau pembersih vakum. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kerosakan pada filter aircond, maka anda harus tukar filter aircond anda dengan yang baru.

Lepas Filter Aircond
Lepas Filter Aircond

Apabila filter dikeluarkan, anda boleh membersihkan habuk yang melekat pada kipas aircond. Cara cuci kipas aircond tidak perlu dikeluarkan seperti filter, hanya bersihkan menggunakan berus untuk bersih dari habuk.

4. Gosok perlahan filter Aircond

Semasa merendam, anda juga boleh menggosok filter aircond dengan lembut. Gunakan berus gigi lama untuk membersihkan filter dari kotoran degil. Ingat, pastikan anda tidak menggosok terlalu keras. Sebabnya, ini sebenarnya berisiko merosakkan filter aircond anda.

5. Keringkan filter Aircond

Langkah seterusnya apabila membersihkan filter aircond adalah mengeringkannya dengan mengudaraknya seketika. Pastikan anda mengeringkan filter di tempat yang bersih untuk mengelakkan kotoran daripada melekat.

6 Bersihkan bahagian Aircond yang lain

Sebagai tambahan kepada filter, anda juga perlu memberi perhatian kepada kawasan lain aircond anda. Gunakan kain lap kering untuk membersihkan kawasan di antara aircond untuk memastikan bahagian itu benar-benar bersih daripada kotoran.

7. Pasang kembali filter Aircond

Selepas selesai membilas dan menggosoknya, langkah seterusnya ialah memasang filter aircond ke tempat asalnya. Walau bagaimanapun, pastikan filter benar-benar bersih dan kering sebelum dipasang.

Ini penting untuk mengelakkan kawasan filter aircond daripada menjadi tempat airconduan membiak. Seterusnya, anda boleh menguji dengan menghidupkan aircond. Sekiranya udara terasa sejuk dan segar, ini bermakna proses pembersihan selesai.