Jenis dan Saiz Copper Aircond yang Betul, Jom Simak!

Posted on

Sebagai bahan binaan, paip tembaga digunakan dalam pelbagai cara. Berbanding dengan jenis paip bangunan lain, paip jenis ini mempunyai banyak kelebihan dengan adanya pelbagai jenis ketebalan tiub untuk disesuaikan mengikut keperluan anda.

Walau bagaimanapun, jangan membuat kesilapan dalam memakai paip tembaga. Sebelum anda memohon di rumah, lihat dahulu ulasan berikut mengenai paip tembaga.

Apa Itu Copper Aircond?

Paip ini sangat bergantung pada projek pemasangan, air, pemanas air, dan aircond (AC) kerana kelebihannya yang tidak mudah bocor.

Terutama apabila mempertimbangkan bahawa bahan tembaga adalah sejenis logam yang diketahui elastik dan mudah dibentuk.

Apabila tembaga digunakan sebagai paip, maka wataknya yang tidak reaktif menjadikannya lebih tahan terhadap kakisan.

Dari segi kualiti, jika Pin dibandingkan dengan jenis paip lain, maka paip ini memang lebih baik walaupun harganya agak mahal.

Harta paip tembaga adalah bahawa ia tahan haba dan api, dan tidak akan melepaskan gas toksik apabila kebakaran berlaku. Di samping itu, tembaga juga biostatik atau tidak menyokong pertumbuhan bakteria.

Ini pastinya menjadikan kualiti kebersihan dan bekalan air yang disalurkan dapat dikekalkan kebersihan dan keselamatan. Kandungan utama dalam tembaga pertama dibersihkan semasa proses pengeluaran.

Paip Copper
Paip Copper

Pelbagai Copper Aircond

Secara amnya, paip berasaskan tembaga ini mempunyai banyak bentuk seperti paip tembaga lingkaran, paip jongkong panjang, paip roll ke paip tegar.

Paip tembaga ini berbeza dalam ketebalan dan disesuaikan mengikut keperluan. Paip tembaga adalah paip yang sering digunakan dalam pemasangan bendalir, sama ada cecair sejuk atau cecair panas.

Biasanya paip dengan bahan tembaga sesuai digunakan dalam pemasangan paip aircond kerana ia mempunyai ketahanan yang kuat terhadap karat atau kakisan.

Pada masa ini, terdapat paip tembaga aircond dari pelbagai jenama. Berikut adalah jenis paip tembaga aircond dan spesifikasi mereka:

1. Paip Roll ASTM B280 Copper

Paip tembaga aircond berbentuk roll ini dengan piawaian ASTM B280 adalah salah satu paip tembaga aircond yang sesuai untuk aplikasi untuk pemasangan aircond, terutamanya unit aircond yang menggunakan jenis Freon R410a dan R32 seperti jenis sistem aircond dan VRF penyongsang.

Saiz paip roll tembaga ASTM B280 ini mempunyai banyak saiz dengan ketebalan yang sangat berbeza, dari paip roll tembaga bersaiz 1/4 “dengan ketebalan 0.76 mm hingga paip roll tembaga bersaiz 3/4 “dengan ketebalan 0.89 mm. biasanya paip gulung tembaga ASTM B280 ini mempunyai panjang 15 meter.

2. Paip Denji Copper

Paip tembaga Denji ini adalah salah satu pilihan paip kegemaran untuk mesin penyejuk kerana tahan lama. Paip tembaga aircond dari Denji ini dibuat di Amerika Syarikat yang telah memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh ASTM (American Society for Testing and Materials).

Semua paip tembaga jenama denji dilengkapi dengan piawaian ASTM yang menggunakan 99.9% tembaga tulen. Terdapat dua jenis paip tembaga dari Denji, iaitu ACR Tembaga Lancar dengan piawaian ASTM B280 dan Udara Tembaga Lancar dengan piawaian ASTM B88.

3. Paip Kembla Copper

Seterusnya dihasilkan oleh MM Kembla yang berusia hampir 100 tahun. Di Indonesia, produk Kembla terkenal dengan paip tembaga, keluli tahan karat dan kelengkapannya, dengan kualiti yang sangat baik.

Terutama untuk paip tembaganya, ia boleh digunakan untuk pemasangan aircond dan peti sejuk. Pin boleh memilih paip ini dalam dua variasi, iaitu lurus dan bulat.

Fungsi Copper Aircond

Jika anda ingin memasang aircond, anda boleh memilih paip tembaga khas untuk aircond yang boleh diselaraskan dengan jenis aircond yang digunakan.

Berikut adalah jenis paip yang biasa digunakan untuk pemasangan aircond:

1. Paip aircond soft, digunakan untuk pemasangan aircond jenis split. Kelebihannya ialah lebih mudah dibentuk supaya proses splicing dapat dilakukan dengan flare yang ditekan dan kemudian dikimpal.

2. Paip aircond kaku, yang sesuai untuk pemasangan pemasangan aircond dengan medan lurus. Pin boleh menggunakan jenis paip ini untuk sistem penyejukan untuk pangsapuri, hotel, dan bangunan bertingkat tinggi.

Kelebihannya ialah ia tidak mudah untuk mengengsot dengan mudah walaupun ia tidak boleh dibengkokkan sehingga memerlukan sambungan siku yang sesuai untuk menukar arah.

Paip Copper Aircond
Paip Copper Aircond

Saiz Copper Aircond yang Betul

Bagi anda yang masih menggunakan aircond lama atau jenis aircond yang masih menggunakan R22 Freon, anda harus menggunakan ketebalan tembaga aircond 0.5mm sekurang-kurangnya atau lebih untuk hasil yang lebih tahan halaman.

Sekiranya anda memasang aircond baru terbaru ini, lebih baik mempunyai ketebalan air paip tembaga kon sekurang-kurangnya 0.6mm kerana jenis Freon terkini yang digunakan ialah R32 / R410A yang tekanan Freon adalah 2 kali ganda daripada R22 dan mempunyai bahan yang menghakis paip aircond tembaga lebih cepat.

Normal Freon tekanan aircond masa split hidup

  • R22 – 60 hingga 100 psi
  • R32 dan R410a – 120 hingga 180 psi

Ia bergantung kepada keadaan aircond dan saiz sebenar aircond PK.

Bagi aircond split dalam keadaan mati

  • R22 – 140 hingga 160 psi
  • R32 dan R410 – 240 hingga 260

Jadi untuk jenis Freon R32 dan R410a mesti menggunakan saiz paip yang mempunyai ketebalan 0.6mm atau lebih tebal daripada 0.6mm lebih baik.

Berikut adalah senarai saiz copper aircond mengikut saiz PK aircond:

Saiz CooperKuasa Aircond
Copper tube 1/4 + 3/80,5 hp – 1 hp
Copper tube 1/4 + 1/21,5 hp – 2 hp
Copper tube 1/4 + 5/82 hp – 2,5 hp
Copper tube 3/8 + 5/82,5 hp – 3 hp
Copper tube 3/8 + 3/43 hp – 4 hp
Copper tube 1/2 + 3/44 hp – 5 hp