5 Sebab Aircond Keluar Air yang Perlu Anda Ketahui

Posted on

Aircond adalah objek elektronik yang mempunyai banyak pengguna di Malaysia. Malah, hampir setiap rumah menggunakan aircond.

Sebab mereka menggunakan penghawa dingin bervariasi, ada yang mengatakan aircond boleh membuat bilik atau rumah lebih selesa. Terdapat juga orang-orang yang mengatakan aircond boleh membersihkan udara di dalam bilik.

Gambar Aircond Keluar Air
Gambar Aircond Keluar Air

Walaupun aircond boleh membuat bilik lebih selesa, dan juga boleh membersihkan udara. Walau bagaimanapun, apa yang disebut barangan elektronik pastinya boleh mempunyai masalah atau kerosakan.

Terdapat beberapa masalah yang sering berlaku dalam aircond, bermula dari aircond tidak sejuk, aircond membuat bunyi bising, sehingga aircond itu bocor atau mengeluarkan air.

Nah, apa yang akan dibincangkan dalam artikel ini adalah salah satu masalah yang berlaku di aircond, iaitu aircond keluar dari air, atau ia boleh dikatakan bocor. aircond bocor di sini agak mengganggu kerana yang mengeluarkan air adalah unit dalaman dari aircond.

Oleh itu, anda perlu tahu dengan tepat kenapa aircond keluar air? dan bagaimana untuk mengatasi aircond keluar air?

 

5 Sebab Aircond Keluar Air

1. Paip Aircond Sudah Ketinggalan Zaman

Paip yang dipakai sangat berkaitan dengan penjagaan rutin aircond. Sekiranya anda jarang menjalankan penjagaan seperti mengubah komponen pada aircond, tidak mustahil paip yang sudah lapuk menjadikan aircond keluar dari air.

Gambar Paip Aircond Rosak
Gambar Paip Aircond Rosak

Untuk bagaimana menangani aircond yang keluar dari air kerana paip itu sudah ketinggalan zaman, anda boleh memperbaikinya dengan menggantikan pembalut paip dengan yang baru. Pada dasarnya, jika aircond anda memancarkan air, anda boleh menyemak bahagian paip aircond.

2. Pemasangan Aircond yang salah

Pemasangan aircond ternyata menjadi penyebab aircond keluar air. Pemasangan yang salah boleh menyebabkan air saliran dari aircond tidak mengalir dengan betul.

Ia sepatutnya pada masa pemasangan. Aircond mesti dipasang ke belakang dan ke luar. Matlamatnya adalah agar air sisa dapat mengalir dengan baik.

Oleh itu, jika aircond anda memancarkan air, anda juga harus memeriksa kaedah pemasangan aircond.

3. Stack yang berkumpul

Salah satu sebab yang sering diabaikan adalah stack seperti habuk dan acuan yang terkumpul. Kerana rawatan jarang berlaku, habuk dan acuan dapat mengumpul dan menyumbat pembetung.

Gambar Aircond dibersihkan
Gambar Aircond dibersihkan

Sehingga air yang perlu disingkirkan sebenarnya dihalang dan akhirnya menyebabkan aircond keluar air.

Cara paling mudah untuk menangani perkara ini ialah menjalankan penyelenggaraan dan pembersihan rutin pada unit aircond.

4. Pam Drain Tidak Berfungsi

Kerosakan pam Drain biasanya dipengaruhi oleh usia aircond yang mungkin terlalu lama. Walau bagaimanapun, sebaliknya tidak berfungsi pam saliran juga boleh disebabkan oleh kesilapan teknikal.

5. Terdapat Jurang

Punca aircond keluar air satu ini adalah punca yang agak sukar diketahui. Oleh itu, anda mesti berhati-hati ketika mencari sebab aircondkeluar dari air. Kerana kehadiran jurang ini membuat air tidak keluar melalui pembetung, ia keluar melalui jurang.

Nah, itulah beberapa sebab mengapa aircond keluar air. Intinya ialah apabila aircond di rumah atau di dalam bilik anda keluar dari air, anda perlu mengetahui sebabnya terlebih dahulu. Selepas itu anda boleh membuat penambahbaikan.

Leave a Reply