Senarai Harga Centralized Aircond Mei 2024

Posted on

Penghawa dingin atau aircond telah menjadi sesuatu yang diperlukan oleh ramai orang. Terutamanya di Malaysia yang mempunyai cuaca dengan iklim tropika. Kehadiran aircond pastinya menjadikan rasa panas dapat dikurangkan dan aktiviti dapat berjalan dengan baik.

Bercakap mengenai aircond, ternyata tidak hanya satu jenis aircond. Aircond mempunyai pelbagai jenis, salah satunya adalah centralized aircond. Penggunaan dan pemilihan aircond yang tidak betul menjadikan fungsi aircond tidak optimum.

Oleh itu, supaya anda memahami lebih lanjut mengenai kelebihan dan kekurangan aircond central, mari kita lihat maklumat di bawah.

Apa Itu Centralized Aircond

Aircond central mengedarkan udara sejuk melalui sistem bekalan dan saluran pulangan. Saluran bekalan dan daftar (iaitu, bukaan di dinding, lantai, atau siling yang diliputi oleh gril) membawa udara sejuk dari aircond ke rumah.

Udara sejuk ini menjadi lebih panas kerana ia beredar melalui rumah; kemudian ia mengalir kembali ke aircond pusat melalui saluran kembali dan daftar.

Aircond menyahlembapkan udara untuk meningkatkan keselesaan. Walau bagaimanapun, dalam iklim yang sangat lembap, apabila suhu luar sederhana, atau dalam kes di mana aircond bersaiz besar, udara mungkin tidak mencapai kelembapan yang cukup rendah untuk mencapai tahap yang selesa.

Centralized Aircond
Centralized Aircond

Dalam keadaan tersebut, pemilik rumah boleh mengurangkan tetapan termostat atau menggunakan dehumidifier.

Tetapi dalam kedua-dua kes ini akan meningkatkan penggunaan tenaga, baik untuk dehumidifier itu sendiri dan kerana aircond akan memerlukan lebih banyak tenaga untuk menyejukkan rumah.

Jika anda mempunyai aircond central di rumah anda, tetapkan kipas ke mod “auto”. Dalam erti kata lain, jangan gunakan kipas pusat sistem untuk menyediakan peredaran udara – gunakan kipas beredar di bilik individu.

Kebaikan dan Keburukan Centralized Aircond

Beberapa tahun yang lalu penggunaan aircond central di rumah dianggap benar-benar sebagai seni gaya hidup mewah. Tetapi hari ini tidak begitu biasa untuk menyejukkan seluruh rumah dengan sistem berpusat daripada menggunakan tingkap atau split aircond di setiap bilik secara berasingan.

Mempunyai sistem aircond central boleh menjadi sangat bermanfaat untuk anda jika anda tinggal di kawasan yang sangat panas dan lembap kerana ia menyejukkan seluruh rumah anda untuk membolehkan anda hidup dengan selesa.

Walaupun keadaan telah banyak berubah dengan masa masih anda harus memahami kelebihan dan kekurangan penggunaan unit aircond central sebelum membeli satu.

Kebaikan Centralized Aircond

Kebaikan Centralized Aircond
Kebaikan Centralized Aircond
 • Kemudahan pemasangan

Memasang sistem penyejukan udara pusat boleh menjadi lebih mudah daripada memasang window aircond atau split aircond secara berasingan di setiap bilik.

 • Operasi senyap

Kebanyakan sistem aircond central membuat bunyi paling sedikit sambil menyejukkan seluruh rumah. Biasanya, mereka membuat bunyi meniup udara atau klik termostat yang sangat rendah dan tahan.

 • Kos purata

Kos penyejukan semua bahagian saluran rumah anda dengan sistem berpusat boleh jauh lebih rendah daripada menyejukkan setiap ruang secara individu.

 • Invisible

Unit aircond central anda tidak akan dapat dilihat oleh semua orang kerana anda tidak akan memasang sebarang saluran paip atau unit luaran untuknya. Ia meningkatkan penampilan estetik rumah anda.

 • Penjimatan tenaga

Kebanyakan termostat yang boleh diprogramkan digunakan di kebanyakan unit aircond central supaya suhu rumah boleh diubah pada pelbagai masa mengikut keperluan anda.

Ini dapat membantu menjimatkan banyak tenaga dan menurunkan bil kuasa anda.

Keburukan Centralized Aircond

Keburukan Centralized Aircond
Keburukan Centralized Aircond
 • Perbelanjaan tambahan memasang kerja saluran

Untuk menyediakan udara sejuk dengan berkesan di semua bahagian rumah, pemilik rumah perlu memasang saluran.

Ia akan meningkatkan kos memasang sistem aircond central yang tidak diperlukan semasa memasang unit aircond di setiap bilik. Lebih-lebih lagi, tidak mudah untuk memasang saluran di rumah lama.

 • Pembuangan kelembapan

Rumah anda sepatutnya dapat menghilangkan kelembapan dalaman dengan berkesan untuk memastikan ia sejuk dengan berkesan kerana kelembapan di udara akan memegang haba dan tidak akan membenarkan udara menyejukkan rumah anda.

Oleh itu, kerja saluran di rumah-rumah di lokasi panas dan lembap harus dapat menarik udara panas dan lembap dalaman dengan berkesan.

 • Kos menjalankan

Apabila anda memasang unit aircond untuk menyejukkan seluruh rumah dan bukannya setiap bilik maka kos operasinya akan sangat tinggi daripada kos menjalankan unit penghawa dingin kecil di bilik individu. Ini kerana ia memerlukan lebih banyak tenaga daripada yang diperlukan oleh unit individu.

 • Penyejukan yang tidak cekap

Unit aircond central anda mungkin tidak dapat menyejukkan seluruh rumah dengan betul walaupun dipasang mengikut saiz rumah anda.

Ini kerana anda akan memastikan semua pintu ditutup untuk mengelakkan melarikan diri dari udara sejuk tetapi sistem anda memerlukan aliran udara yang kerap di seluruh rumah anda untuk memastikan ia sejuk.

 • Windows boleh memanaskan rumah anda

Apabila anda meterai, penebat dan anak tetingkap berganda tetingkap anda maka ia boleh menjadikan rumah anda lebih panas melainkan ia dekat dengan termostat anda.

Jika ia jauh dari termostat maka tingkap anda akan mengeluarkan lebih banyak kehangatan daripada dikendalikan oleh termostat anda.

Anda perlu memanipulasi tetapan termostat anda dengan sewajarnya untuk menjadikan rumah anda sejuk.

 • Penggunaan kuasa yang berlebihan

Sistem penyejukan pusat anda akan menggunakan lebih banyak tenaga daripada unit yang lebih kecil di bilik individu kerana ia perlu terus berjalan kecuali suhu seluruh rumah anda mencapai tahap tertentu.

Ia perlu berjalan secara berterusan jika udara terkena masuk ke rumah dari mana-mana pintu atau tingkap rumah. Oleh itu bil kuasa anda boleh meningkat dengan pesat.

Central Air Conditioning System

Central Aircond System
Central Aircond System

Central air conditioning system  adalah sistem penyaman udara di mana proses penyejukan udara berpusat di satu lokasi yang kemudian diedarkan / mengalir ke semua arah atau lokasi (satu outdoor dengan beberapa indoor).

Sistem ini mempunyai beberapa komponen utama iaitu unit penyejukan atau Chiller, Unit Kawalan Udara atau Air Handling Unit (AHU), Menara Penyejukan, sistem perpaipan, sistem saluran udara atau sistem penyaluran dan sistem kawalan & elektrik. Berikut adalah komponen, bagaimana kerja-kerja aircond central:

Komponen pusat penghawa dingin di dalam bilik

1. CHILLER (unit penyejukan).

Chiller adalah mesin penyejukan yang berfungsi untuk menyejukkan air pada bahagian penyejat. Air sejuk yang terhasil kemudiannya diagihkan kepada mesin penukar haba (FCU / Unit Gegelung Kipas).

Jenis penyejuk adalah berdasarkan jenis pemampat:

a. Reciprocating
b. Screw
c. Centrifugal

Jenis penyejuk adalah berdasarkan jenis kaedah penyejukan kondensor:

a. Air cooler
b. Water cooler

2. AHU (Air Handling Unit)/Unit Pengendalian Udara

AHU adalah mesin penukar haba, di mana udara panas dari bilik dihembus melalui gegelung penyejuk di AHU supaya ia menjadi udara sejuk yang kemudian diedarkan ke bilik.

3. MENARA PENYEJUK (khusus untuk penyejuk jenis Water Cooler).

Merupakan mesin yang berfungsi untuk menyejukkan air yang digunakan dengan menyejukkan penyejuk penyejuk penyejuk dengan mencairkan air panas pada filamen di menara penyejukan yang ditiup oleh udara ambien dengan blower dengan suhu yang lebih rendah.

4. PAM PEREDARAN.

Terdapat dua jenis pam edaran, iaitu:

a. Pam Air Sejuk (Chilled Water Pump) berfungsi untuk mengedarkan air sejuk dari Chiller ke gegelung penyejukan AHU / FCU.
b. Menyejukkan pam peredaran air (Condenser Water Pump).
Pam ini hanya untuk Chiller jenis Water Cooled dan berfungsi untuk mengedarkan air penyejukan dari pemeluwapan Chiller ke Cooling Tower dan sebagainya.

Harga Centralized Aircond

NamaKapasitas

Harga

Wired

Wireless

SDF50BVM-R/L2 PKRM 4.035,78RM 4.278,08
SBA50BVM-R/L2 PKRM 4.876,25RM 5.088,26
SDF60BVM-R/L2,5 PKRM 4.739,96RM 4.974,69
SBA60BVM-R/L2,5 PKRM 5.716,72RM 5.936,31
SBA71BVM-R/L3 PKRM 6.178,61RM 6.390,62
SBA71BYM-R/L3 PKRM 6.481,48RM 6.632,91
SBQ71EVE-R/L3 PKRM 6.481,48RM 6.814,64
SBA100BVM-R/L4 PKRM 7.374,95RM 7.571,82
SBA100BYM-R/L4 PKRM 7.692,97RM 7.874,69
SBQ100EVE-R/L4 PKRM 8.374,43RM 8.707,59
SBA125BVM-R/L5 PKRM 8.586,44RM 8.768,17
SBA125BYM-R/L5 PKRM 8.995,32RM 9.146,76
SBQ125EVE-R/L5 PKRM 10.131,10RM 10.131,10
SBQ125EVE-R/L5 PKRM 10.873,13RM 11.191,15
SBA140BVM-R/L6 PKRM 9.722,22RM 9.934,23
SBA140BVM-R/L6 PKRM 10.146,24RM 10.661,12
SBQ140EVE-R/L6 PKRM 11.554,60RM 11.887,76
SBQ140EVE-R/L6 PKRM 12.357,21RM 12.675,23