Cara Menjaga Cooling Coil Aircond Dengan Betul

Posted on

Apa Itu Cooling Coil Aircond?

Cooling coil adalah komponen sistem aircond yang menyerap haba dari udara di rumah anda. Komponen ini kebanyakannya dilekatkan pada relau atau terletak di bahagian dalam air handler anda. Komponen ini berfungsi bersama-sama dengan condenser coil untuk menyelesaikan proses menggantikan haba untuk menghasilkan udara sejuk. Cooling coil aircond rumah juga mempunyai kegunaan yang hampir sama.

Bagaimana Cara Kerja Cooling Coil Aircond?

Cooling coil dipenuhi dengan penyejuk yang pam pemampat ke alat pengukur sebagai cecair kemudian ke cooling coil. Udara yang ditolak melalui gegelung dari kipas blower akan bergerak di atas gegelung di mana penyejuk akan menyerap haba.

Fungsi Cooling Coil Aircond Kereta

Fungsi cooling coil adalah untuk menyerap haba dari udara atau objek dalam mesin penyejukan dan menyejukkannya. Kemudian buang haba melalui condenserdi ruang yang tidak disejukkan.

Cooling Coil atau Evaporator Aircond Kereta
Cooling Coil atau Evaporator Aircond Kereta

Mengapa Cooling Coil Aircond Bersih Penting?

Menjaga cooling coil coilmu anda dengan baik dan bersih adalah penting untuk mengekalkan kecekapan sistem aircond anda. Gegelung kotor boleh meningkatkan penggunaan kuasa sehingga 30 peratus dalam unit aircond. Pelarasan yang lemah pada gegelung juga boleh menyebabkan masalah lain seperti udara kurang sejuk kerana kekurangan pemindahan haba, pembekuan gegelung, pemanasan berlebihan pemampat, dan sebagainya.

Tanda Cooling Coil Aircond Perlu Diganti

Bersama-sama dengan penggunaan, cooling coils air conditioner boleh menjadi kotor. Apabila cooling coil air conditioner di dalam kereta mempunyai masalah atau kotor, terdapat tanda-tanda yang boleh dirasai oleh pemandu. Berikut adalah ciri-ciri cooling coil yang perlu diganti atau tanda cooling coil rusak:

Cooling Coil Aircond Kotor
Cooling Coil Aircond Kotor

1. Aircond tak sejuk

Keadaan aircond yang tidak sejuk biasanya disebabkan oleh cooling coil yang bocor atau kotor. Udara yang diedarkan akan dimampatkan oleh kotoran terkumpul, supaya aircond tidak sejuk.

2. Aircond kereta mengeluarkan bau tak sedap

Cooling coil kotor boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan keluar dari aircond kereta. Ini kerana kotoran dari udara akan berkumpul dan menetap di cooling coil. Najis yang diselesaikan boleh mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Oleh itu, adalah penting bagi pemilik kereta untuk sentiasa memeriksa dan membersihkan cooling coil.

3. Hembusan Aircond pelan

Salah satu tanda cooling coil aircond kereta kotor adalah pukulan perlahan aircond dan kemudian disertai dengan aircond yang panas. Ini berlaku kerana udara yang diedarkan dimampatkan kerana kotoran.

Aircond yang perlahan juga boleh berlaku jika cooling coil bocor supaya Freon habis. Di samping itu, grid pada cooling coil yang jatuh boleh menghalang peredaran udara di cooling coil.

Tips Membersihkan Cooling Coil Aircond

Cooling coil kotor boleh dibersihkan melalui bengkel yang diberi kuasa atau sendiri di rumah. Bagi mereka yang ingin membersihkan evaporator itu sendiri, langkah-langkah yang diambil agak mudah.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membersihkan menggunakan pembersih cooling coil cecair khas. Perlu diingat bahawa membersihkan cooling coil tidak boleh menggunakan air sabun. Kerana, air sabun menyebabkan karat pada cooling coil.

Evaporator Aircond Kereta
Evaporator Aircond Kereta

Bersihkan filter aircond terlebih dahulu sebelum membersihkan cooling coil. Ini kerana jika cooling coil kotor, filter aircond juga dipastikan kotor. Selepas membersihkan penapis aircond, semburkan cecair pembersih cooling coil. Ini dilakukan dengan menyembur cecair ke dalam blower aircond.

Kemudian tunggi 15 hingga 20 minit supaya cecair merendam ke dalam cooling coil. Sekiranya masa sudah berakhir, maka bilas cooling coil dengan air bersih. Ini supaya kotoran boleh dibazirkan bersama dengan cecair pembersih. Pasang semula cooling coil jika proses pembersihan selesai.