Ulasan & Harga Panasonic Air Purifier Mei 2024

Posted on

Pandemik Covid memerlukan kita menyesuaikan diri dengan beberapa tabiat baharu. Peralatan sokongan kesihatan adalah alat wajib yang terdapat di rumah.

Panasonic cuba menyediakan penyelesaian kepada masalah ini dengan membentangkan pembersih udara dengan teknologi Nanoe X yang didakwa dapat mengurangkan penyebaran virus Covid 19.

Salah satu produk utama Panasonic ialah nanoe X Air Purifier F-PXU70A. Apakah ulasan produk ini yang boleh meningkatkan kesihatan di rumah? Ini adalah ulasan Panasonic nanoe X Air Purifier F-PXU70A.

Air Purifier Panasonic Review

Tidak seperti peranti elektronik lain yang mempunyai penanda aras yang jelas, dengan pembersih udara diperlukan untuk mengukur sesuatu yang tidak kelihatan: udara. Jadi, sebagai tambahan kepada deria, anda perlu mencubanya dengan bergantung sepenuhnya pada keupayaan sensor peranti ini.

Walau bagaimanapun, ambil mudah, masih terdapat kunci parameter luaran lain yang boleh dipantau. Teruskan membaca ulasan ini mengenai salah satu air purifier Panasonic terbaik di pasaran!

1. Pengoperasian

Panasonic Air Purifier F-PXU70A Design
Panasonic Air Purifier F-PXU70A Design

Di laman webnya, Panasonic mendakwa bahawa peranti ini dapat memberikan prestasi optimum di dalam bilik 52 m2. Lihat spesifikasi penuh di sini.

Kesan pertama yang dimiliki oleh peranti ini adalah kepraktisannya.

Di bahagian atas terdapat tiga butang command utama dan di bahagian depan terdapat panel LCD yang menunjukkan beberapa petunjuk. Manakala di panel belakang terdapat filter yang cangkerangnya boleh dibuka dengan mudah.

Sekiranya ia kotor, anda boleh membersihkan filter dengan mudah kerana pemasangannya agak mudah. Perlu diakui bahawa fleksibiliti yang diberikan oleh Panasonic sangat mudah untuk peranti ini yang alat gantinya tidak luar biasa.

Sebagai peranti yang direka untuk diletakkan di atas lantai dan boleh diakses dengan mudah oleh sesiapa sahaja, peranti ini juga telah menjangkakan penggunaan cuai dengan kekunci Child Lock.

Di panel LCD depan terdapat beberapa petunjuk, iaitu volume kipas, kualiti udara, serta sensor pengesanan pencemar, yang diwakili oleh bilangan besar dan graf yang jelas. Mudah dan to the point.

2. Sensor Polutan

Sensor Polutan Panasonic Air Purifier F-PXU70A
Sensor Polutan Panasonic Air Purifier F-PXU70A

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Panasonic melengkapkan Pembersih Udara F-PXU70A ini dengan paparan LCD ringkas di bahagian hadapan, termasuk lampu sensor pencemar.

Terdapat tiga warna lampu penunjuk pencemar yang akan berubah secara automatik mengikut keadaan udara di sekelilingnya iaitu biru, ungu dan merah. Biru menandakan kualiti udara bersih, ungu agak kotor, dan merah untuk kualiti udara terendah.

Prestasi pembersih udara ini agak mengagumkan. Sebagai ilustrasi, jika peranti ini diletakkan di ruang tamu yang diletakkan berhampiran dengan lebuh raya kediaman.

Penunjuk itu serta-merta menjadi ungu apabila saya atau jiran-yang berada kira-kira 5 meter dari rumah-memanaskan kereta.

Bau tersendiri ekzos yang berbau segera dikesan oleh pembersih udara ini dalam beberapa saat. Sangat responsif, sebelum hidung saya mempunyai masa untuk menghidu ekzos yang tidak menyenangkan.

Bukan itu sahaja, apabila keadaan jalan berdebu akibat angin, penunjuk juga menyala dengan serta-merta. Ia adalah sama apabila terdapat asap rokok di ruang tamu, seolah-olah peranti mengetahui skala bahaya asap rokok. Penulen udara ini serta-merta menjadi merah, yang menunjukkan kualiti udara terendah.

Bergantung kepada kepekatan bau atau bahan pencemar, pembersih udara ini rata-rata dapat ‘menyelesaikan tugas’ dari ungu ke biru selama kira-kira 30 minit paling banyak.

3. Tingkat Kebisingan

F-PXU70A Panasonic Air Purifier
F-PXU70A Panasonic Air Purifier

Untuk mesin saiz ini, kebimbangan utama yang mungkin timbul dalam fikiran anda sebagai pengguna adalah bunyi yang dihasilkannya. Selepas diukur menggunakan aplikasi Meter Bunyi yang menggunakan mikrofon telefon sebagai input untuk mengukur tahap bunyi Panasonic Air Purifier F-PXU70A, nombor 90 db mewakili bunyi bising yang telinga manusia tidak lagi bertolak ansur.

Sesungguhnya, ketepatannya tidak setinggi peranti meter bunyi profesional, tetapi sekurang-kurangnya kaedah ini dapat memberikan idea tentang bunyi yang dihasilkan oleh pembersih udara ini.

Untuk kelantangan peminat terdapat tiga peringkat untuk dipilih. Saya mencuba setiap tahap tersebut, termasuk mod auto. Kemudian bandingkan dengan keadaan tenang rumah saya pada awal pagi-bebas daripada bunyi luaran yang boleh mengganggu penghakiman. Berikut adalah hasilnya.

  • Volume Kipas 1 = 33 dB
  • Volume Kipas 2 = 37 dB
  • Volume Kipas 3 = 60 dB
  • Peralihan Kipas Jilid 3 ke Auto = 39 dB
  • Kipas Auto = 38 dB

Secara keseluruhan, prestasi Panasonic Air Purifier F-PXU70A agak tenang, terutamanya dalam mod auto. Bunyi yang agak menjengkelkan hanya apabila kelantangan kipas berada di peringkat atas. Walau bagaimanapun, saya tidak fikir ia adalah masalah memandangkan jumlah yang besar jarang diperlukan, melainkan keadaan udara bilik benar-benar buruk.

Jadi, selain dari ruang tamu, pembersih udara ini sesuai untuk anda pasang di bilik tidur kerana bunyi yang dihasilkannya tenang dan tidak mengganggu.

Fitur Unggulan Air Purifier Panasonic

1. Nanoe X

Panasonic Air Purifier Nanoe-X Technology
Panasonic Air Purifier Nanoe-X Technology

Nano X terdiri daripada zarah air dan molekul radikal hidroksil. Teknologi Nanie X boleh mengeluarkan 4.8 trilion ion radikal OH setiap saat, yang boleh kekal di udara untuk masa yang lama untuk menghalang pertumbuhan virus SARS-2 Corona.

Teknologi yang dihasilkan oleh Panasonic ini didakwa dapat mengurangkan virus SARS-2 Corona sehingga 99.99 peratus. Dakwaan Panasonic juga disokong oleh penyelidikan Texcell Perancis.

Di samping itu, teknologi ini juga berguna untuk menghapuskan bakteria dan kulat yang menghilangkan bau kulit dan rambut pelembap.

2. HEPA Filter dan Deodorizing Filter

Panasonic Air Purifier F-PXU70A Filter
Panasonic Air Purifier F-PXU70A Filter

Penulen udara Panasonic ini dilengkapi dengan dua penapis, iaitu penapis HEPA dan penyahbau. Kedua-duanya mempunyai fungsi yang berbeza dalam menangkap zarah bawaan udara dan membekalkan udara bersih sebagai produk akhir.

Penapis HEPA didakwa menangkap zarah berukuran 0.3 mikron kepada 99.97 peratus. Dengan keupayaan ini, penapis ini boleh menghalang alergen, virus, dan bakteria. Sementara itu, penapis penyahbauan didakwa menghilangkan bau yang tidak menyenangkan seperti asap rokok dan memasak.

Gabungan ini boleh menghasilkan udara bersih yang bebas daripada alergen, virus, bakteria, dan menapis udara sehingga PM 2.5.

Bagi anda yang tidak tahu, PM 2.5 merujuk kepada jirim zarah halus, yang bermaksud pencemar udara yang berbahaya jika tahap mereka berada di udara yang tinggi. Manakala nombor 2.5 ialah saiznya yang mencapai 2.5 mikron atau lebih kecil. Sebagai ilustrasi, helai rambut manusia mempunyai diameter purata 50 mikron.

Harga Panasonic Air Purifier

Dengan pelbagai teknologi dan ciri-ciri yang tertanam dalam produk ini, F-PXU70A Panasonic Air Purifier price sekitar RM 2.399.

Panasonic mempunyai prestasi yang boleh dipercayai sebagai alat yang menyokong kesihatan isi rumah. Nampaknya tidak keterlaluan jika pembersih udara ini dipanggil pelaburan bijak untuk mengekalkan kesihatan keluarga.

Di samping itu, penggunaan praktikalnya menjadikannya peranti pintar yang boleh anda install and forget, tetapi mempunyai kesan yang ketara.