9 Cara Penggunaan Aircond Untuk Membuat Elektrik Lebih Ekonomis

Posted on

Kerana menggunakan aircond, tidak jarang seseorang mengadu bahawa bil elektrik menjadi kembung. Sekiranya anda juga pengguna aircond di rumah, anda mesti tahu bagaimana menjimatkan elektrik untuk aircond supaya mereka tidak membazir.

Sebagai penduduk yang tinggal di negara yang mempunyai iklim tropika, musim kemarau di negara ini sememangnya meningkat pada suhu yang ketara.

Banyak penduduk rumah lebih suka berlama-lama di dalamnya supaya mereka mendapat udara segar yang datang dari aircond dan bukannya keadaan di luar yang merasa sesak kerana pencemaran.

Sesungguhnya, fungsi aircond adalah untuk menyejukkan bilik, tetapi ini tidak bermakna anda boleh menetapkannya ke suhu terendah dengan mod sejuk kerana ia boleh membuat bil elektrik begitu membazir.

Cara Jimat Aircond
Cara Jimat Aircond

Bagaimana untuk Menjimatkan Aircond untuk Menjadikan Perbelanjaan Isi Rumah Lebih Murah

Supaya tidak ada pembaziran dalam penggunaan aircond, lihat cara berikut untuk menjimatkan penggunaan aircond:

1. Pilih Aircond Cekap Tenaga

Aircond dengan ciri penjimatan tenaga adalah cara utama untuk menjimatkan elektrik.  Produk ini dilengkapi dengan pemampat yang menggunakan kuasa elektrik yang kurang daripada aircond standard.

Malah, aircond yang menjimatkan tenaga dapat menjimatkan penggunaan elektrik sebanyak 20-30 peratus setiap bulan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa watt rendah aircond biasanya berharga pada harga yang lebih tinggi. Di samping itu, proses penyejukan bilik lebih lama kerana aircond hanya menggunakan kuasa elektrik yang sangat sedikit.

2. Pilih Aircond dengan PK Rendah

PK bermaksud Paard Kracht kuasa yang diperlukan untuk aircond. Biasanya, ac mengukur 1 PK mempunyai 350 watt hingga 700 watt.

Semakin kecil saiz aircond PK yang dibeli, semakin kecil penggunaan elektrik. Salah satu cara untuk menjimatkan elektrik menggunakan aircond adalah dengan membeli aircond dengan PK terendah, iaitu 1/2 PK. Ini boleh menjadi penyelesaian bagi Anda yang mempunyai bilik di bawah 10 meter persegi.

Berikut adalah panduan umum daripada memilih PK aircond supaya tidak boros:

Ukuran PKBTUUkuran Ruangan
½ PK5.000 BTU/h10 m²
¾ PK7.000 BTU/h14 m²
1 PK9.000 BTU/h18 m²
1 ½ PK12.000 BTU/h24 m²
2 PK18.000 BTU/h36 m²

3. Elakkan Menetapkan Suhu di Bawah 24 Darjah Celsius

Tambahan pula, helah ini boleh menjadi cara mudah untuk menjimatkan penggunaan elektrik di rumah, iaitu mengelakkan penetapan suhu di bawah 24 darjah.

Penetapan suhu aircond di bawah 24 darjah Celsius hanya akan menjadikan penggunaan elektrik lebih membazir. Cara untuk menjimatkan elektrik aircond rumah adalah dengan menetapkan suhu aircond tidak kurang daripada 24 darjah Celsius.

Gunakan suhu 24 darjah Celsius sebagai had maksimum untuk peraturan suhu atau bil elektrik anda akan melambung tinggi.

4. Bersihkan Aircond Dengan Kerap

Aircond yang kotor hanya akan menjadikan prestasi compressor lebih sukar. Compressor yang bekerja lebih keras pasti akan menggunakan lebih banyak kuasa elektrik.

Oleh itu, bersihkan filter aircond sebulan sekali dan secara keseluruhan sekali setiap tiga bulan.

5. Jangan Lupa Memasang Timer Aircond

Aircond sememangnya diwujudkan untuk memberikan kesejukan kepada penduduknya yang aktif di dalam sebuah bilik.

Untuk menjadikan elektrik lebih cekap walaupun anda menggunakan aircond, jangan lupa memasang timer setiap hari.

Tentukan bila jam memerlukan aircond kerana tidak ada orang di dalam rumah. Kaedah ini dapat membantu anda menjimatkan elektrik aircond setiap hari tanpa menyedarinya.

6. Elakkan Membuka dan Menutup Bilik

Apabila pintu bilik dibuka secara berterusan, suhu dalaman tidak akan stabil kerana haba dari luar akan memasuki bilik.

Keadaan ini akan menjadikan aircond berfungsi secara berterusan untuk menstabilkan suhu di dalam bilik. Sekiranya aircond dipasang di dalam bilik terbuka, bilik secara automatik akan menjadi sangat sukar untuk mencapai suhu yang dikehendaki supaya aircond akan terus berfungsi secara optimum.

Di dalam bilik terbuka juga, kawasan bilik yang mesti disejukkan menjadi sangat besar dan kemungkinan besar di atas keupayaan aircond untuk menyejukkan.

7. Jangan Hidupkan Aircond Dengan Serta-merta Apabila ia Baru Dimatikan

Satu lagi cara yang boleh dilakukan ialah tidak segera menghidupkan aircond jika ia baru sahaja dimatikan.

Selalunya tekan butang mati yang salah pada aircond dan kemudian dimajukan dengan butang on boleh menyebabkan compressor menghadapi masalah.

Biarkan beberapa minit minyak compressor dan freon kembali ke compressor. Dengan melakukan ini, compressor aircond Anda akan menjadi lebih tahan lama.

Jangan Hidupkan Aircond Dengan Serta-merta
Jangan Hidupkan Aircond Dengan Serta-merta

8. Bersihkan Bilik Secara Rutin

Selepas filter aircond dibersihkan, jangan lupa membersihkan bilik dengan aircond. Bilik berdebu boleh menjejaskan kebersihan filter aircond.

Akibatnya, filter aircond menjadi kotor lebih cepat dan memberi kesan kepada prestasi compressor. Cuba rajin membersihkan habuk di atas kabinet dan dinding.

9. Menutup Langsir

Menutup langsir boleh membantu prestasi aircond dengan lebih baik dan menjimatkan elektrik ac.

Cahaya matahari yang masuk akan mengurangkan aircond menjadi tidak berkesan dan boleh merosakkan enjin. Oleh itu, apabila menghidupkan aircond, anda harus menutup tingkap dan langsir seketat mungkin.