5 Tips Cara Bersihkan Aircond Rumah Dengan Mudah

Posted on

Jika anda menggunakan aircond di rumah, adakah anda tertanya-tanya bagaimana untuk membersihkannya?

Terutama pada masa ini banyak jenama menawarkan aircond dengan ciri-ciri mereka sendiri.

Mungkin persoalan mungkin timbul seperti bagaimana untuk cara bersihkan aircond Daikin? Bagaimanakah anda cara bersihkan aircond Gree? Atau bagaimana untuk membersihkan aircond portable?

Di sini kita membentangkan cara bersihkan aircond rumah Anda.

Inilah Cara Membersihkan Aircond Sendiri di Rumah

Cara membersihkan aircond perlu diketahui selain bertujuan untuk menjadikannya lebih tahan lama, juga supaya kualiti udara aircond ini dikekalkan.

Lagipun, kebersihan aircond juga mempengaruhi penggunaan kuasa elektrik yang boleh membuat anda membazir.

Sekiranya aircond tidak dibersihkan dengan kerap, maka kotoran, habuk dan juga acuan dan bakteria yang terkumpul, contohnya di bahagian-bahagian seperti lubang atau filter akan menjadikan aircond berfungsi tidak optimum.

Berikut adalah tahapan bersihkan aircond!

1. Cabut Palam Semua Kabel ke Sumber Kuasa

Debu pada Aircond
Debu pada Aircond

Sebelum memulakan pembersihan, anda mesti mematikan aircond dengan mencabut semua elektriknya. Ini sangat penting memandangkan air dalam aircond adalah konduktor elektrik yang boleh membahayakan anda jika terdedah kepada elektrik. Sekiranya perlu, tutup juga suis dengan pita saluran untuk mengelakkan percikan air memasuki lubang.

2. Bersihkan Aircond Bermula dari Penutup

Bersihkan Filter Aircond
Penutup Aircond

Cara pertama untuk membersihkan aircond rumah adalah dengan memulakan penutup.

Untuk ini, anda boleh menggunakan alat pembersihan biasa seperti debu, kain kering untuk pembersih vakum untuk membersihkan habuk di permukaan luar ke bilah pengudaraan.

Kemudian anda boleh menggunakan kain yang sedikit basah (lembap), tujuannya adalah untuk membersihkan habuk yang masih degil dan masih melekat.

Selesaikan menggunakan kain kering supaya air yang kemudian kering tidak meninggalkan kotoran kotor penutup aircond.

3. Alih Keluar dan Bersihkan Bahagian Filter Aircond

Filter Aircond

Untuk mengeluarkan bahagian filter aircond, anda boleh membaca manual arahan dan ikut arahan di sana.

Dan jika anda boleh mengeluarkannya, inilah cara membersihkan filter aircond:

Pertama, bersihkan habuk dengan menggunakan mesin menghisap, berus kecil yang pastinya dalam keadaan bersih.

Kedua, basuh filter dengan air. Tetapi jika keadaannya sangat kotor, anda boleh membasuhnya dengan sabun cecair pencuci pinggan mangkuk, kemudian bilas dengan teliti dan keringkan filter.

Sekiranya perlu, keringkan di luar rumah supaya ia boleh kering secara optimum.

Akhirnya, jangan lupa lap lagi supaya tiada air dan habuk yang masih melekat.

Bahagian filter ini adalah salah satu bahagian penting kerana cara aircond berfungsi yang menarik semua udara di dalam bilik, memprosesnya (menyejukkannya), kemudian meniupnya kembali.

Nah, jika filter aircond berada dalam keadaan baik, udara yang ditiup kembali juga dalam keadaan bersih.

4. Bersihkan Bilah Cooling Oil

Bilah Cooling Oil Aircond

Masih di unit dalaman, sudah tiba masanya untuk memasuki bahagian besar. Sebelum membersihkan penyejat, pastikan anda menutup kawasan lantai dan dinding berhampiran aircond.

Kerana pada peringkat ini, air kotor akan menetes dan kemungkinan besar akan kotor lantai dan dinding di sekelilingnya, jadi pastikan untuk menutup kawasan itu, walaupun perlu, sediakan baldi untuk memegang air.

Hanya kemudian bersihkan penyejat menggunakan cecair pembersih aircond. Pada masa kini, tidak sukar untuk mendapatkan cecair khas ini.

5. Bahagian Unit Luaran yang Bersih

Bersihkan Unit Outdoor Aircond
Bersihkan Unit Outdoor Aircond

Sekarang, kita beralih ke bahagian luar. Sekali lagi, pastikan sambungan ke elektrik telah tercabut. Mulakan dengan membersihkan habuk yang melekat pada gril penyejuk menggunakan berus.

Untuk kawasan yang sempit, anda boleh menggunakan berus gigi yang bersaiz lebih kecil.

Maka sudah tiba masanya untuk membersihkan dari dalam. Dan pada peringkat ini memerlukan air. Siram ke gril aircond dari bahagian depan tanpa mengeluarkan bahagian kipas.

Siram dari antara peminat ke arah hadapan dan kiri, tetapi tidak terlalu ke kanan, kerana terdapat enjin compressor berbentuk kotak dan dilindungi oleh plat zink.

Perlu diberi perhatian ialah bagaimana untuk air.

Cuba untuk menghayunkan tangan dengan agak kuat, iaitu, memberi tekanan. Biasanya, jika mereka menggunakan perkhidmatan pembersih aircond, mereka akan menggunakan mesin penyemburan khas.

Tekanan apabila menyiram, akan membolehkan air meresap ke kawasan yang sukar dicapai Tidak perlu teragak-agak untuk menggunakan tekanan semasa menyiram, kerana bahagian ini telah direka supaya air tidak mudah memasuki komponen elektronik.

Penyiraman ini bertujuan untuk menumpahkan kotoran, jadi tekanan diperlukan supaya kotoran boleh jatuh sepanjang jalan.

Nah, selepas pembersihan tentu saja anda juga perlu tahu bagaimana untuk menjaga aircond supaya ia lebih tahan lama.

Sebahagian daripada mereka adalah cara bersihkan aircond guna remote, iaitu jika anda tidak berada di rumah, anda harus mematikan penghawa dingin dan menghidupkannya imun sebaik sahaja anda pulang ke rumah.